Fed-voorzitter Janet Yellen maakte gisterenavond bekend dat de Fed de Amerikaanse rente met een kwart procentpunt heeft verhoogd: van 0 – 0,25% naar 0,25% - 0,5%. Dat is de eerste renteverhoging in de VS in bijna 10 jaar. Op basis van de positieve ontwikkeling van de Amerikaanse economie is die verhoging een begrijpelijke zet. En eentje die iedereen had verwacht.

In het kort:

  • Fed doet wat iedereen al lang verwachtte
  • Renteverhoging al grotendeels ingeprijsd
  • In 2016 nog twee verhogingen verwacht
Robeco-hoofdeconoom Léon Cornelissen: “De gunstige economische cijfers in de VS hebben ervoor gezorgd dat de Fed eindelijk de beslissing heeft genomen. Er werd al eindeloos gepraat over een renteverhoging en nu heeft de Fed besloten de daad bij het woord te voegen. Ze hebben zich daarbij niet laten tegenhouden door de recente ontwikkelingen op de markten, omdat ze wilden laten zien dat ze in hun besluitvorming niet gevoelig zijn voor korte-termijn marktbewegingen.”

Positieve ontwikkelingen
De ontwikkeling van de werkgelegenheid in de VS is zeer positief. Cornelissen: “De werkloosheid is in drie jaar tijd meer dan gehalveerd en is nu rond de 5%. De ontwikkeling van de lonen blijft alleen nog wat achter. De Fed heeft een aanzet gegeven voor een terugkeer naar een tijdperk van normale groei en een normale rente. Zo kan het rente-instrument door de Fed weer gebruikt worden om inflatie te bestrijden, als dat nodig is.” De verwachting van de Amerikaanse centrale bank  is dat de inflatie voorlopig onder haar doelstelling van 2% zal blijven.

Stapsgewijs, maar wanneer?
“De Fed is van plan de rente volgend jaar stapsgewijs te verhogen. En de cruciale vraag is natuurlijk: wanneer is de volgende stap? Ik ga er daarbij vanuit dat niet bij iedere Fed-vergadering een stapje gezet gaat worden. De Fed blijft afhankelijk van data, van de ontwikkelingen in de VS. Ik verwacht na deze verhoging slechts twee renteverhogingen volgend jaar, opnieuw met een kwart procentpunt. En de volgende zal waarschijnlijk op 15 juni 2016 zijn’, aldus Cornelissen.

Voorschot
Beleggers hebben de afgelopen tijd al een voorschot genomen op de renteverhoging. Ze hebben al honderden miljarden dollars teruggehaald uit andere delen van de wereld. Want de dollar is meer waard geworden.
Voor opkomende markten zoals Brazilië, Nigeria of Aziatische landen is dat slecht nieuws, want zij zien de investeringen teruglopen. Ook worden leningen die zij zijn aangegaan in dollars, duurder.
Voor exporterende bedrijven in Europa is een stijgende dollar gunstig, want hun producten worden goedkoper voor de Amerikanen en dat kan tot meer Europese export naar de Verenigde Staten leiden.

Meer weten?
Wie meer wil weten over de gevolgen van de rentestijging voor aandelen, obligaties, opkomende markten en een beleggingsportefeuille, verwijzen we naar “Alles wat je moet weten over de rentestijging”. Daarin leggen strategen en fondsbeheerders van Robeco alle gevolgen uit.