Vliegtuigfabrikanten zijn al jaren bezig om hun toestellen lichter te maken zodat ze minder brandstof verbruiken. Ze doen dit door staal te vervangen door koolstofvezels, een slim materiaal dat vier keer lichter en maar liefst tien keer sterker is dan staal.

Ook in de auto-industrie worden steeds lichtere materialen gebruikt, terwijl dat ook daar uiteraard niet ten koste mag gaan van de veiligheid. Naast slimme materialen zetten we steeds vaker robots in om onze producten en productieprocessen te verbeteren en de kosten laag te houden.

Alternatieven
We gebruiken namelijk nog steeds ieder jaar meer natuurlijke hulpbronnen, terwijl de meeste van die hulpbronnen schaars zijn. Daarom moeten we er slimmer mee omgaan en actief op zoek gaan naar alternatieven. De vliegtuig- en de auto-industrie hebben daar duidelijk al stappen gezet.

Meer energie opslaan in batterijen en accu’s
Er zijn meer belangrijke ontwikkelingen op dit gebied. Zo worden bijvoorbeeld slimme(re) batterijen en accu’s voor smartphones en elektrische auto’s ontwikkeld. Deze batterijen kunnen meer energie opslaan, waardoor het beperkte bereik van elektrische auto’s – nu nog een van de nadelen van deze milieuvriendelijke vervoersoptie - aanzienlijk zal toenemen. Daarnaast wordt er ook gesleuteld aan accu’s die binnen twee minuten voor 70% opgeladen zijn, en dat is hard nodig als we over 15 jaar allemaal in een elektrische auto willen rijden.

Robots
Ook kunnen onze productieprocessen slimmer en goedkoper gemaakt worden door het inzetten van robots. Zo kunnen veel gevaarlijke, vieze of saaie banen in de toekomst worden overgenomen door robots. Met name in opkomende markten liggen hier veel kansen. China ziet de voordelen van meer robotisering al (betere veiligheid, betere kwaliteit en efficiënter werken) en heeft daarom ambitieuze doelen gesteld: in sommige steden moeten productieprocessen in 2020 voor 80% geautomatiseerd zijn.
 
Slim inspelen op schaarste
Deze innovaties kunnen bijdragen aan een economie die slim inspeelt op hulpbronnen- en grondstoffenschaarste. Daarom investeert het RobecoSAM Smart Materials Fund in innovatieve basismaterialen en in technieken die zorgen voor meer efficiency in de winning, verwerking en het gebruik van hulpbronnen. RobecoSAM Smart Materials Fund realiseerde tussen 1 november 2012 en 31 oktober 2015 een gemiddeld rendement van 12,76% per jaar en tussen 1 november 2014 en 31 oktober 2015 een rendement van 11,49%*.

*De waarde van uw belegging kan fluctueren, in het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Lees hier meer over RobecoSAM Smart Materials