Robeco gebruikt cookies om het websitebezoek te analyseren, om informatie via social media te kunnen delen en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Door op akkoord te klikken of verder te gaan op deze site stemt u hiermee in. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

AKKOORD

Door verder te gaan heeft u toestemming gegeven voor het plaatsen en uitlezen van cookies op deze website. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

Vergeet China, het draait om de VS

Vergeet China, het draait om de VS

06 jan 2016 | Visie826 views

Door nieuwe onzekerheid over de Chinese groei en oplaaiende onrust in het Midden-Oosten openden de aandelenmarkten het nieuwe jaar onverwacht slecht. De Chinese beurs verloor meteen 7% en Europa en de VS volgden, zij het minder scherp. Het draait echter uiteindelijk om de economie van de VS, zegt Lukas Daalder, CIO Investment Solutions bij Robeco, en die ziet er goed uit.

Lukas Daalder
Lukas
Daalder
Chief Investment Officer

In het kort:

  • Chinese beurs is geen gids voor Europese en Amerikaanse beurzen
  • Situaties als nu met Saoedi-Arabië/Iran lopen meestal met een sisser af 
  • Het is de economie van de VS, die de markten echt laat bewegen
Door tegenvallende productiecijfers begon de Chinese beurs het jaar 2016 erg slecht. Daalder: “De Chinese beurs is echter geen gids voor wat Europese en/of Amerikaanse beurzen gaan doen. Natuurlijk is zo’n daling in China niet goed voor het sentiment. Tel daar de situatie in het Midden-Oosten bij op en je begrijpt de reactie van de markt. Maar er is binnen en buiten China een soort obsessie dat de economische groei daar op 7% moet uitkomen.”
Selecteer zelf je beleggingsfondsen
Ontvang beleggingstips van experts
Wij doen de rest
Jouw kijk PLUS onze kennis
ONTDEK ROBECO PLUS
Robeco PLUS
Ontvang €25,- startgeld
Jouw kijk PLUS onze kennis
ONTDEK ROBECO PLUS
Robeco PLUS
Ontvang €25,- startgeld

Onwaarschijnlijk

“Ik acht het hoogst onwaarschijnlijk dat China die 7% groei gaat halen, ook al omdat ze druk bezig zijn met een herstructurering van de economie”, aldus Daalder. “De zwakkere cijfers zullen er uiteindelijk toe leiden dat de overheid verder gaat stimuleren en dat is gunstig is voor de Chinese beurs en de aandelenrendementen. De Europese en Amerikaanse economie zijn bovendien niet erg gevoelig voor de ontwikkelingen in China.” 

Sisser

Het oplaaiende conflict tussen Saoedi-Arabië en Iran levert wel spanning op, maar is niet om wakker van te liggen. Daalder: “Dit soort incidenten klinkt bij aanvang altijd heel alarmerend, maar in negen van de tien gevallen lopen ze met een sisser af. Dat was bij Oekraïne en Rusland het geval en daarna ook weer bij de situatie rond Turkije en Rusland. De huidige situatie is gespannen, maar hoeft zeker niet te escaleren.” 

Achter de feiten aan

“Ga je als klant in dit soort situaties uitstappen, dan zie je dat je achter de feiten aanloopt op het moment dat markten sterk herstellen bij een politieke doorbraak. Omdat wij overwogen zijn in aandelen, wordt de situatie strak gevolgd en besproken. Is het tijdelijk, of is er meer en moeten we aanpassen? Het antwoord is: vooralsnog niet”, aldus Daalder. 

Echte focus op VS

De VS is waar het echt gebeurt, stelt Daalder. “Het vierde kwartaal van 2015 was niet sterk, maar de VS gaat uiteindelijk voordeel hebben van de lage olieprijs. De werkloosheid is laag en de lonen nemen iets toe. Ik ga er nog steeds van uit dat de Amerikaanse economie het dit jaar goed zal doen. Pas als de dienstensector gaat haperen, neemt de kans op problemen toe.”
Onderwerpen gerelateerd aan dit artikel