Robeco gebruikt cookies om het websitebezoek te analyseren, om informatie via social media te kunnen delen en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Door op akkoord te klikken of verder te gaan op deze site stemt u hiermee in. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

AKKOORD

Door verder te gaan heeft u toestemming gegeven voor het plaatsen en uitlezen van cookies op deze website. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

Wat gebeurt er als de Britten toch uit de EU stappen?

Wat gebeurt er als de Britten toch uit de EU stappen?

09 mrt 2016 | Visie5026 views

Gaat het Verenigd Koninkrijk op 23 juni uit de EU stappen? En welke gevolgen zou dat hebben? We vroegen het aan Lukas Daalder, CIO van Robeco Investment Solutions.

Lukas Daalder
Lukas
Daalder
Chief Investment Officer

In het kort:

  • We verwachten niet dat een Britse meerderheid vóór een Brexit stemt
  • Vóór 23 juni zal de onzekerheid op de markten wel toenemen
  • Bij Brexit mogelijke speculatie over verder uiteenvallen van de EU

Daalder: “Om maar meteen met de deur in huis te vallen: wij verwachten niet dat een Britse meerderheid vóór het verlaten van de EU stemt. De deal die Cameron uit het vuur heeft gesleept en het feit dat de Londense burgemeester Boris Johnson zich heeft aangesloten bij het Brexit-kamp, zijn geen bepalende factoren voor de uitslag van het referendum. Veel Britse burgers hebben weinig met de EU, maar een Brexit brengt veel onzekerheid met zich mee. Daarom verwachten wij dat de meerderheid uiteindelijk toch kiest voor het handhaven van de status quo.”

Selecteer zelf je beleggingsfondsen
Ontvang beleggingstips van experts
Wij doen de rest
Jouw kijk PLUS onze kennis
ONTDEK ROBECO PLUS
Robeco PLUS
Ontvang €25,- startgeld
Jouw kijk PLUS onze kennis
ONTDEK ROBECO PLUS
Robeco PLUS
Ontvang €25,- startgeld

‘What if …?’

Maar wat nu als het Brexit-kamp toch een meerderheid weet te behalen? Welke gevolgen heeft dat voor de economie? En hoe reageren de financiële markten daarop? Daalder: “Interessant genoeg zijn de economische gevolgen onlosmakelijk verbonden met de reactie van de financiële markten – hoe reageren deze op de extra onzekerheid in de toch al kwetsbare marktomgeving? Belangrijk is de algehele volatiliteit in de maanden vóór 23 juni. De impact van een 'nee' is waarschijnlijk veel groter in de huidige situatie dan wanneer de situatie wat stabieler is”.

Directe gevolgen zeer onduidelijk

Het is zeer onduidelijk wat de directe gevolgen zijn voor alle betrokken partijen als op 23 juni een meerderheid vóór een Brexit stemt. Waarschijnlijk treedt David Cameron dan af en wordt door Boris Johnson vervangen. Daarnaast zijn er veel onzekerheden. Zo zijn er binnen een tijdsbestek van twee jaar nieuwe onderhandelingen nodig over handelsverdragen. Niemand weet hoe meegaand de eurolanden zich opstellen tijdens deze onderhandelingen, dus het is onmogelijk om nu al de uitkomst te voorspellen.

Gevolgen voor Europa

Ook is er de mogelijke speculatie over het verder uiteenvallen van de eurozone na een Brexit. De ECB moet dan wellicht weer in actie moet komen om ervoor te zorgen dat problemen met obligaties uit landen als Spanje en Griekenland niet uit de hand lopen.

Onzekerheid

We gaan er echter – zoals gezegd - van uit, dat de Britten tegen een Brexit zullen stemmen. In de periode van onzekerheid die de markten kenmerkt, benadrukken we dat  beleggen een zaak blijft van de lange termijn en eventuele emotionele reacties op beursschommelingen voor u per saldo vaak negatief uitpakken.
Onderwerpen gerelateerd aan dit artikel