Gaat het Verenigd Koninkrijk op 23 juni uit de EU stappen? En welke gevolgen zou dat hebben? We vroegen het aan Lukas Daalder, CIO van Robeco Investment Solutions.

In het kort:
  • We verwachten niet dat een Britse meerderheid vóór een Brexit stemt
  • Vóór 23 juni zal de onzekerheid op de markten wel toenemen
  • Bij Brexit mogelijke speculatie over verder uiteenvallen van de EU

Daalder: “Om maar meteen met de deur in huis te vallen: wij verwachten niet dat een Britse meerderheid vóór het verlaten van de EU stemt. De deal die Cameron uit het vuur heeft gesleept en het feit dat de Londense burgemeester Boris Johnson zich heeft aangesloten bij het Brexit-kamp, zijn geen bepalende factoren voor de uitslag van het referendum. Veel Britse burgers hebben weinig met de EU, maar een Brexit brengt veel onzekerheid met zich mee. Daarom verwachten wij dat de meerderheid uiteindelijk toch kiest voor het handhaven van de status quo.”

‘What if …?’
Maar wat nu als het Brexit-kamp toch een meerderheid weet te behalen? Welke gevolgen heeft dat voor de economie? En hoe reageren de financiële markten daarop? Daalder: “Interessant genoeg zijn de economische gevolgen onlosmakelijk verbonden met de reactie van de financiële markten – hoe reageren deze op de extra onzekerheid in de toch al kwetsbare marktomgeving? Belangrijk is de algehele volatiliteit in de maanden vóór 23 juni. De impact van een 'nee' is waarschijnlijk veel groter in de huidige situatie dan wanneer de situatie wat stabieler is”.

Directe gevolgen zeer onduidelijk
Het is zeer onduidelijk wat de directe gevolgen zijn voor alle betrokken partijen als op 23 juni een meerderheid vóór een Brexit stemt. Waarschijnlijk treedt David Cameron dan af en wordt door Boris Johnson vervangen. Daarnaast zijn er veel onzekerheden. Zo zijn er binnen een tijdsbestek van twee jaar nieuwe onderhandelingen nodig over handelsverdragen. Niemand weet hoe meegaand de eurolanden zich opstellen tijdens deze onderhandelingen, dus het is onmogelijk om nu al de uitkomst te voorspellen.

Gevolgen voor Europa
Ook is er de mogelijke speculatie over het verder uiteenvallen van de eurozone na een Brexit. De ECB moet dan wellicht weer in actie moet komen om ervoor te zorgen dat problemen met obligaties uit landen als Spanje en Griekenland niet uit de hand lopen.

Onzekerheid
We gaan er echter – zoals gezegd - van uit, dat de Britten tegen een Brexit zullen stemmen. In de periode van onzekerheid die de markten kenmerkt, benadrukken we dat beleggen een zaak blijft van de lange termijn en eventuele emotionele reacties op beursschommelingen voor u per saldo vaak negatief uitpakken.