Robeco gebruikt cookies om het websitebezoek te analyseren, om informatie via social media te kunnen delen en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Door op akkoord te klikken of verder te gaan op deze site stemt u hiermee in. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

AKKOORD

Door verder te gaan heeft u toestemming gegeven voor het plaatsen en uitlezen van cookies op deze website. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

Britten zullen uit economische motieven tegen een Brexit stemmen

Britten zullen uit economische motieven tegen een Brexit stemmen

26 mei 2016 | Visie3108 views

De Britten zullen er op 23 juni voor kiezen om in de Europese Unie te blijven vanwege de enorme economische gevolgen van een vertrek uit de EU, zegt Robeco's hoofdeconoom Léon Cornelissen. Ondanks alle hectiek en onzekerheid in de aanloop naar het referendum.

In het kort:

  • Peilingen en met name bookmakers voorspellen een zege voor het EU-kamp
  • Brexit kan immers 8% van het BBP gaan kosten en leiden tot een recessie
  • Bij een keuze vóór de Europese Unie hoort een opluchtingsrally tot de mogelijkheden
  • We blijven positief over Europese aandelen
Selecteer zelf je beleggingsfondsen
Ontvang beleggingstips van experts
Wij doen de rest
Jouw kijk PLUS onze kennis
ONTDEK ROBECO PLUS
Robeco PLUS
Ontvang €25,- startgeld
Jouw kijk PLUS onze kennis
ONTDEK ROBECO PLUS
Robeco PLUS
Ontvang €25,- startgeld

Economisch of emotioneel

Volgens Cornelissen zijn de argumenten om in de EU te blijven vooral economisch van aard (ongeveer 44% van de Britse export gaat naar de EU). Stemmen met je portemonnee, heet dat. De argumenten voor een vertrek zijn meer emotioneel – een poging om iets van de zelfstandigheid terug te winnen die de bureaucraten in Brussel volgens veel Britten hebben ingeperkt.

Peilingen

De peilingen wijzen op dit moment op een krappe overwinning van het ‘Bremain’-kamp. Ongeveer 43% is voor een EU-lidmaatschap en 37% is voor een vertrek, terwijl 20% het nog niet weet. Twijfelaars stemmen vaak voor de status quo. De bookmakers – die vaak betrouwbaarder zijn gebleken dan de opiniepeilingen, omdat er echt geld op het spel staat – voorspellen een veel grotere zege voor het Bremain-kamp, namelijk 70% tegen 30%.

Ruime meerderheid belangrijk

“Het lijkt er dus op dat er geen Brexit komt, maar veel hangt af van de omvang van de meerderheid”, zegt Cornelissen. “Bij een klinkende overwinning verdwijnt het Brexit-plan zeker voor een generatie in de ijskast, waardoor beleggers en de markten de draad weer kunnen oppakken. Beleggers zullen zeker opgelucht ademhalen als de bookmakers gelijk hebben.”

Angst speelt een grote rol

Volgens Cornelissen is er veel angst voor een Brexit, die het VK onherroepelijk zou veranderen, zowel op economisch als politiek gebied. “Het Bremain-kamp heeft steeds gewaarschuwd voor de grote economische schade van een vertrek, zowel op korte als lange termijn. Kiezen voor Brexit is kiezen voor een recessie. Zo zou het bbp in drie jaar tijd met maar liefst 8% kunnen dalen”, zegt hij.

Betere tijden

Als de Britten ervoor kiezen om in de EU te blijven, voorspelt Cornelissen betere tijden voor beleggers in Britse beleggingen. “Uitgestelde investeringen worden dan alsnog gedaan, wat de weg vrijmaakt voor een sterkere bbp-groei in de komende kwartalen.”

Wat te doen als belegger?

Cornelissen: “Alles overziend handhaven we onze positieve positie voor Europese aandelen. Sinds de aankondiging van het referendum is de volatiliteit toegenomen, maar na een Bremain behoort een korte opluchtingsrally tot de mogelijkheden.”

Onderwerpen gerelateerd aan dit artikel