Robeco gebruikt cookies om het websitebezoek te analyseren, om informatie via social media te kunnen delen en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Door op akkoord te klikken of verder te gaan op deze site stemt u hiermee in. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

AKKOORD

Door verder te gaan heeft u toestemming gegeven voor het plaatsen en uitlezen van cookies op deze website. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

Beleggingsvisie juni 2016

Beleggingsvisie juni 2016

07 jun 2016 | Visie

De aandelenmarkten zijn momenteel in afwachting van belangrijke gebeurtenissen. Europese aandelen en bedrijfsobligaties blijven bij ons favoriet.

Ontwikkelingen op de financiële markten

In de eerste drie weken van mei gebeurde er eigenlijk niet zo veel op de financiële markten. Totdat Janet Yellen, voorzitter van de Fed (het stelsel van Amerikaanse centrale banken), liet doorschemeren dat de economische cijfers van de VS er best goed uitzagen. Dit bracht optimisme in de markt, omdat tot dan toe er vooral gesomberd werd over de Amerikaanse economie. Het gevolg was een zeer positieve laatste week van de maand voor de Amerikaanse beursindices.

Wanneer komt renteverhoging in de VS?
De verbeterde economische cijfers brachten onmiddellijk een eventuele renteverhoging, die Yellen eerder dit jaar al aankondigde, terug op de agenda. De meest recente cijfers over de werkgelegenheid vielen echter wat tegen, waardoor de markt verwacht dat de Fed de rente niet in juni, maar pas later dit jaar licht zal verhogen. Een ontwikkeling die positief werd ontvangen door de beurs.

Olieprijs toe aan adempauze
Los van Yellen’s opmerkingen werd de Amerikaanse dollar in de maand mei sterker ten opzichte van belangrijke valuta’s zoals de euro en de Japanse yen. De sterkere dollar ondersteunde ook de opmars van de olieprijs, die eind mei zelfs even kort boven de 50 dollar per vat noteerde. Het lijkt erop dat de olieprijs na de sterke stijging (60% in 3 maanden tijd) even op adem aan het komen is en dat 50 dollar voor de korte termijn een barrière is die niet zomaar te slechten is.

Selecteer zelf je beleggingsfondsen
Ontvang beleggingstips van experts
Wij doen de rest
Jouw kijk PLUS onze kennis
ONTDEK ROBECO PLUS
Robeco PLUS
Ontvang €25,- startgeld
Jouw kijk PLUS onze kennis
ONTDEK ROBECO PLUS
Robeco PLUS
Ontvang €25,- startgeld

Aandelen

De aandelenmarkten kwamen in mei aanvankelijk dus nauwelijks van hun plaats, om in de laatste week een aardige sprint te trekken. De Europese beurzen profiteerden van de zwakkere euro. De Nederlandse AEX-index sloot de maand af met een winst van 1,9%, waarmee deze een aantal andere Europese landen voor moest laten gaan. Opkomende landen presteerden wisselend en hadden met de sterkere dollar de wind tegen. De Braziliaanse beurs daalde ruim 10% als gevolg van alle politieke perikelen.

Stilte voor de storm?

De aandelenmarkten hebben op dit moment een afwachtende houding. Er zijn diverse belangrijke gebeurtenissen de komende weken: wel of geen Amerikaanse renteverhoging, wel of geen Britse uittreding uit Europese Unie, de Japanse centrale bank die mogelijk nieuwe maatregelen gaat aankondigen én verkiezingen in Spanje. Al deze dingen kunnen de markt in beweging zetten. Voor nu lijkt er even een stilte voor de storm te zijn. De olieprijs stuurde de markt in het begin van het jaar, maar met de stabilisatie van de olieprijs is dat een minder bepalende factor geworden.

Opkomende landen hebben we in de portefeuilles nog steeds een iets lager dan een gemiddeld gewicht gegeven. We hebben een lichte voorkeur voor aandelen uit ontwikkelde landen, waarvan het risico gemiddeld genomen ook lager is. Binnen de ontwikkelde landen zijn de gewichten ook niet zo uitgesproken als in de periode daarvoor. Europa heeft een iets hoger dan gemiddeld gewicht, Amerika iets lager en Japan zit daar tussenin.

Obligaties

In Europa staan in juni diverse gebeurtenissen op de agenda die van belang zijn voor het obligatiegedeelte van de portefeuille. Het belangrijkste is het referendum in Groot-Brittannië. Hoewel we verwachten dat het land in de Europese Unie zal blijven, zal het ook op de rentemarkt onrustig zijn als het tegengestelde gebeurt. Vanuit de Europese Centrale Bank (ECB) verwachten we geen extra maatregelen op de korte termijn. Hoewel we denken dat rente voor Europese staatsobligaties op termijn zal stijgen, zal het tempo waarin dat gebeurt niet al te hoog zijn. Staatsobligaties geven we daarom een lager dan gemiddeld gewicht. Een stijgende rente betekent dat het rendement op staatsobligaties negatief zal zijn. Voor de categorie obligaties als geheel handhaven we een lichte onderweging.

Bedrijfsobligaties blijven onze favoriete categorie

De ECB start in juni met het aankopen van Europese bedrijfsobligaties. Dit is naar verwachting gunstig voor deze categorie. High yield-obligaties geven we nog steeds een hoger dan gemiddeld gewicht, maar we hebben de overweging in verschillende stapjes afgebouwd. De risico-opslagen (rentevergoeding) voor high yield-obligaties zijn sterk gedaald, terwijl we denken - dat op basis van het aantal verwachte faillissementen - deze hoger zou moeten zijn.