Robeco gebruikt cookies om het websitebezoek te analyseren, om informatie via social media te kunnen delen en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Door op akkoord te klikken of verder te gaan op deze site stemt u hiermee in. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

AKKOORD

Door verder te gaan heeft u toestemming gegeven voor het plaatsen en uitlezen van cookies op deze website. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

Brexit is vooral een Brits probleem

Brexit is vooral een Brits probleem

24 jun 2016 | Visie9177 views

De Brexit heeft geleid tot scherpe koersdalingen op de beurzen. Dit wordt veroorzaakt doordat het politiek risico flink is toegenomen en doordat markten op het verkeerde been stonden.

Léon  Cornelissen
Léon
Cornelissen
Hoofdeconoom bij Robeco

In het kort:

  • Beurskoersen zijn scherp gedaald na het nieuws van een Brexit
  • De economische impact is vooral voelbaar in Groot-Brittanië en minder in Europa, Japan of Amerika
  • Cornelissen: “Ontwikkelingen afwachten en niet overhaast verkopen”

“De politieke onzekerheid is flink toegenomen en de kans is groot dat de beurskoersen voorlopig behoorlijk blijven schommelen. In dit soort situaties is afwachten en niet overhaast verkopen de beste strategie”, is de eerste reactie van Robeco-hoofdeconoom Léon Cornelissen op het nieuws van de Brexit en het aftreden van de Britse premier David Cameron. De Britse bevolking heeft in het referendum over het EU-lidmaatschap er verrassend voor gekozen om de EU te verlaten. Met een kleine meerderheid van 51,9% tegen 48,1% stemde de bevolking voor een Brexit. De uitkomst creeërt veel onzekerheid, aangezien onduidelijk is op welke wijze het land de banden met de EU gaat doorsnijden, hoe de nieuwe relatie met de EU eruit gaat zien en of andere Europese landen het Britse voorbeeld gaan volgen.

De financiële markten waren in de aanloop naar de stemronde juist met koersstijgingen vooruit gelopen op een stem om binnen de EU te blijven. De eerste berichten over de uitslag leidden direct tot een forse daling van het Britse pond. Ten opzichte van de Amerikaanse dollar daalde de munt binnen enkele uren met ruim 10% tot het laagste niveau in meer dan dertig jaar. In Nederland opende de AEX-index vrijdagmorgen 8% lager.

'De beurskoersen zullen voorlopig blijven schommelen'

Selecteer zelf je beleggingsfondsen
Ontvang beleggingstips van experts
Wij doen de rest
Jouw kijk PLUS onze kennis
ONTDEK ROBECO PLUS
Robeco PLUS
Ontvang €25,- startgeld
Jouw kijk PLUS onze kennis
ONTDEK ROBECO PLUS
Robeco PLUS
Ontvang €25,- startgeld

Beurzen op verkeerde been

“De scherpe koersdaling op de aandelenmarkten wordt versterkt doordat bijna alle beleggers helemaal op het verkeerde been stonden”, vertelt Léon Cornelissen, hoofdeconoom bij Robeco: “De economische gevolgen laten zich voornamelijk in Groot-Brittannië voelen. Dat land komt waarschijnlijk in een recessie terecht omdat bedrijven hun investeringen terugschroeven en omdat het consumentenvertrouwen een flinke knauw krijgt door de daling van het pond en de grote onzekerheid. Een andere onzekere factor is wat Schotland gaat doen. Alle Schotse kiesdistricten hebben ervoor gestemd om bij de EU te blijven. Er is een reële kans dat daar een nieuw referendum komt over een mogelijke onafhankelijkheid van de rest van Groot-Brittannië.”

De economische impact is vooral voelbaar in Groot-Brittannië

De economische impact op de EU blijft volgens Cornelissen redelijk beperkt, maar dat betekent niet dat de rust op de beurzen snel zal terugkeren: “De komende 18 maanden zijn er in verschillende Europese landen verkiezingen. De kans bestaat dat partijen die het voorbeeld van Groot-Brittannië willen volgen dan zetels winnen. Beleggers kunnen zich dan zorgen gaan maken dat de EU verder uit elkaar valt. Omdat de politieke onzekerheid flink is toegenomen, zullen de beurskoersen voorlopig blijven schommelen. Dat geldt voornamelijk voor de Europese aandelenmarkten. Ook beurzen in opkomende markten kunnen een tik meekrijgen van de onzekerheid, terwijl de invloed op de Verenigde Staten en Japan minder groot is.”

Omdat de koersdalingen van vrijdagochtend deels een reactie zijn op de prijsstijgingen in de aanloop naar de uitslag, raadt Cornelissen aan om met het kiezen van positie te wachten totdat meer duidelijk wordt over hoe de ontwikkelingen in Groot-Brittannië zich ontvouwen. Bovendien is de kans groot dat centrale banken gaan ingrijpen om ervoor te zorgen dat de rust in de financiële wereld weer enigszins terugkeert. De Bank of England heeft bijvoorbeeld al enorme bedragen opzij gezet om via steunaankopen de terugval van het Britse pond te beperken.

Afwachten en niet overhaast verkopen is beste strategie

In het verleden is deze strategie heel vaak de beste keuze in reactie op incidenten en calamiteiten. Het verleden heeft geleerd dat na een korte negatieve reactie er doorgaans weer een snel herstel komt. De beweeglijkheid van de beurskoersen zal voorlopig hoog blijven en dat werkt twee kanten op. Door het herstel te missen, wordt het behalen van een eerder bepaald doelrendement lastiger te realiseren. Niet overhaast reageren is de beste houding. Het is belangrijk uw beleggingen wereldwijd te spreiden, over meerdere landen en sectoren. Houdt daarbij uw uitgangspunten en de beleggingstermijn goed in het oog; hoe langer uw beleggingshorizon hoe beter.

Onderwerpen gerelateerd aan dit artikel