Vanuit ons nieuwe kantoor aan het Weena heb ik een mooi uitzicht op De Trap. De zeer succesvolle, tijdelijke blikvanger voor Rotterdam Centraal Station. De Trap met 140 treden dient als een rode loper naar de wederopbouw van de stad. Ik zie in De Trap ook mooie parallellen met de cyclus die een belegger doorloopt. Je hebt een doel en begint stapje voor stapje. Af en toe even een rustmoment op een van de dertien plateaus om je af te vragen waarom je dit toch doet? Verder gaan of terugkeren? Langzamer of versnellen om het doel te bereiken? En je moet er wat voor over hebben om je doel te bereiken. Het weer zal bijvoorbeeld niet altijd meezitten. Op de beurs kan het ook af en toe behoorlijk tekeer gaan. Dat is niet prettig maar het hoort erbij. 

Seizoenbenadering
Er zijn mensen die als stijl van beleggen een seizoenbenadering hebben. Die beleggen volgens het beursgezegde ‘sell in May and go away, but do remember to come back in September’. Kortom, ze verkopen hun aandelen in mei en kopen weer begin september. Dit alles vanuit de overtuiging dat in de zomermaanden de beurzen minder goed presteren. Er zijn vele studies aan gewijd en afhankelijk van de onderzoeksmethode is het effect wel of niet zichtbaar. Dit jaar was de meimaand wereldwijd een uitstekende maand voor aandelenbeleggers en daarmee, achteraf gezien, een slechte voor de seizoenbelegger. En september als startmaand? In de diverse onderzoeken rekent men liever vanaf november omdat september en oktober nogal wat negatieve scores bevat. Lijkt wel een klimaatverandering rondom het gezegde.               

Beangstigende boodschap 
Op een mooie nazomerse avond in 2006 zat ik met enkele collega's en beleggende klanten in een bioscoop. De documentairefilm An Inconvenient Truth, over de opwarming van de aarde, gepresenteerd door van Al Gore - de voormalige vicepresident van de VS - zou ons die avond laten inzien dat er snel iets moest veranderen in de wereld. De beangstigende boodschap van een apocalyps won twee Oscars en bezorgde Gore de Nobelprijs voor de vrede. Achteraf volgde op details wel wat kritiek, maar de film was confronterend en inspirerend tegelijk. Tien jaar later staat Nederland niet zoals voorspeld voor de helft onder water, maar milieubeleid is nationaal en internationaal een feit. Het gebruik van fossiele brandstoffen is niet radicaal veranderd maar stapje voor stapje gebeurt het wel. Duurzaam ondernemen, en in het verlengde ervan duurzaam beleggen, zijn inmiddels bijna gemeengoed.  

Stimuleren om te profiteren
Als ik na het werk naar huis fiets, luister ik regelmatig naar het nieuws van de vooruitgang. Niet somberen over doemscenario’s, maar de uitdaging van een betere toekomst aangaan. Heerlijk om te horen hoeveel positieve, vindingrijke ontwikkelingen er wereldwijd gaande zijn op het gebied van o.a. technologie, gezondheid en duurzaamheid. Beleggers stimuleren direct en indirect die ontwikkeling om er uiteindelijk ook van te profiteren.   

Deze column is eerder verschenen op DFT.nl