Robeco gebruikt cookies om het websitebezoek te analyseren, om informatie via social media te kunnen delen en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Door op akkoord te klikken of verder te gaan op deze site stemt u hiermee in. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

AKKOORD

Door verder te gaan heeft u toestemming gegeven voor het plaatsen en uitlezen van cookies op deze website. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

Brexit: domino-effect of meer eenheid?

Brexit: domino-effect of meer eenheid?

07 jul 2016 | Visie4023 views

Hoe het er voor beleggers uitziet op de middellange termijn hangt af van het effect van de Brexit: een domino-effect of meer eenheid binnen de Europese Unie?

In het kort:

  • Brexit kan leiden tot roep om referendum in andere EU-landen
  • Negatieve impact op cijfers, pas in het najaar zichtbaar
  • Gevolgen op middellange termijn afhankelijk van politiek
De Britten hebben de wereld versteld doen staan door met een kleine meerderheid te kiezen voor een vertrek uit de EU. Hierdoor daalde het Britse pond sterk ten opzichte van de Amerikaanse dollar en de euro. De aandelenmarkten kelderden, maar vonden snel weer de weg omhoog.
Selecteer zelf je beleggingsfondsen
Ontvang beleggingstips van experts
Wij doen de rest
Jouw kijk PLUS onze kennis
ONTDEK ROBECO PLUS
Robeco PLUS
Ontvang €25,- startgeld
Jouw kijk PLUS onze kennis
ONTDEK ROBECO PLUS
Robeco PLUS
Ontvang €25,- startgeld

Vacuüm

“De markten bevinden zich nu in een soort vacuüm. We weten pas meer als het VK het exittraject formeel in werking zet, maar dat gebeurt niet voordat er een nieuwe premier is”, zegt Lukas Daalder, Chief Investment Officer van Robeco Investment Solutions. “Er is dus nog veel onzekerheid over de uiteindelijke gevolgen. We denken dat de Brexit een negatief effect heeft op de onderliggende cijfers, maar het duurt nog wel een maand of twee voordat we dit echt gaan zien. De cijfers over augustus zijn een indicatie van de werkelijke gevolgen voor de langere termijn en die zijn pas in september of oktober bekend. Daarom houdt iedereen zich nu een beetje op de vlakte.”

Mogelijk domino-effect

Volgens Daalder is de volgende belangrijke vraag: “Is de Brexit de eerste dominosteen die de hele EU laat omvallen? Is Griekenland of Zweden het volgende land dat eruit stapt? In een aantal landen in de EU wordt gevraagd om een referendum en daar wordt mogelijk degene die dt roept, die nieuwe president. Zo'n domino-effect zou bijzonder slecht zijn voor de Europese economie en de aandelenmarkten.”

“Een andere mogelijkheid is dat het referendum juist leidt tot meer eenheid in de EU als politici en de bevolking eindelijk bij zinnen komen en populistische bewegingen gaan afwijzen. Dan kan de Brexit ook een wake-upcall zijn die leidt tot bestuur op basis van goede argumenten en kennis over de gevolgen van een vertrek. Dit is dus zeker nog niet het einde van de EU. De belangrijkste vraag voor beleggers is of het VK en de EU in goed overleg uit elkaar gaan of dat het een jarenlange 'vechtscheiding' wordt.”

Beweeglijkheid blijft hoog

De beweeglijkheid van de beurskoersen zal voorlopig hoog blijven. Niet overhaast reageren is de beste houding. Het is belangrijk uw beleggingen wereldwijd te spreiden, over meerdere landen en sectoren. Houdt daarbij uw uitgangspunten en de beleggingstermijn goed in het oog; hoe langer uw beleggingshorizon, hoe meer tijd om uw eventuele verliezen weer goed te maken.

Onderwerpen gerelateerd aan dit artikel