Robeco gebruikt cookies om het websitebezoek te analyseren, om informatie via social media te kunnen delen en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Door op akkoord te klikken of verder te gaan op deze site stemt u hiermee in. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

AKKOORD

Door verder te gaan heeft u toestemming gegeven voor het plaatsen en uitlezen van cookies op deze website. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

Robeco-visiedocument: Noem ons gerust optimisten

Robeco-visiedocument: Noem ons gerust optimisten

23 sep 2016 | Visie4983 views

Deze week publiceerde Robeco zijn jaarlijkse publicatie Expected Returns, waarin de verwachtingen voor de economie en de markten over de vijfjaarsperiode 2017-2021 uiteen worden gezet. De titel, “It’s always darkest just before dawn”, lijkt op het eerste gezicht onheilspellend.

Lukas Daalder
Lukas
Daalder
Chief Investment Officer

In het kort:

  • Positiever over aandelen (voor 2017-2021 van 5,5% naar 6,5% per jaar)
  • Staatsobligaties blijven zorgenkind met huidige lage rente
  • Het gaat minder slecht dan menigeen denkt

We vroegen Lukas Daalder, een van de schrijvers van dit Robeco-visiedocument voor professionele beleggers, waarom voor deze titel is gekozen en of we een donkere periode tegemoet gaan.

“Toen we in december over onze vijfjaarsvisie gingen nadenken, waren we nog erg optimistisch”, vertelt Daalder, CIO Investment Solutions bij Robeco. “Maar de groei van de wereldeconomie vertraagde in de eerste helft van 2016 en er waren ook onverwachte tegenvallers, zoals de uitkomst van het Britse referendum. En overal om ons heen was er opeens somberheid. Die negativiteit horen we nog steeds vaak bij professionele klanten. Die zijn ervan overtuigd dat we nog een hele tijd vast blijven zitten in een omgeving van erg lage groei.”

Selecteer zelf je beleggingsfondsen
Ontvang beleggingstips van experts
Wij doen de rest
Jouw kijk PLUS onze kennis
ONTDEK ROBECO PLUS
Robeco PLUS
Ontvang €25,- startgeld
Jouw kijk PLUS onze kennis
ONTDEK ROBECO PLUS
Robeco PLUS
Ontvang €25,- startgeld

Terecht?

Is dat pessimisme gerechtvaardigd? Daalder denkt van niet: “Wij denken dat er te veel pessimisme heerst. En als iedereen denkt dat het slecht gaat, wordt dat een risico op zichzelf. Bedrijven gaan minder investeren en consumenten houden de hand op de knip. Anderzijds geldt: hoe slechter de verwachtingen, des groter de kans op een positieve verrassing. De nacht is altijd het donkerst net voordat de zon opkomt. En afgaande op de stemming van beleggers is het buiten al behoorlijk donker.”

Pas je verwachtingen aan!

Moeten beleggers hun portefeuilles aanpassen? “Dat hangt natuurlijk van de individuele situatie af, maar over het algemeen zou ik willen zeggen: pas niet je portefeuille aan, maar pas je verwachtingen aan.” En waar liggen dan de eerstkomende vijf jaar de meeste kansen? “Met de huidige lage rente is het niet realistisch om dezelfde rendementen op obligaties te verwachten die we de laatste tien jaar hebben gezien. Over aandelen zijn we veel positiever. Daar hebben we de vijfjaarsverwachting in ons basisscenario verhoogd van 5,5% naar 6,5%, vooral vanwege de gedaalde waardering van aandelen wereldwijd.”

Optimisten

“Terugkomend op dat pessimisme: het is verleidelijk om daarin mee te gaan. Maar dat doen we niet. Noem ons gerust optimisten. Wat velen bijvoorbeeld over het hoofd zien is dat de arbeidsmarkten – ondanks de lage groei – sterker zijn geworden, met een werkloosheid die op dit moment in alle belangrijke economieën onder het langetermijngemiddelde ligt. We staan er dus lang niet zo slecht voor als menigeen denkt.”

Onderwerpen gerelateerd aan dit artikel