Robeco gebruikt cookies om het websitebezoek te analyseren, om informatie via social media te kunnen delen en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Door op akkoord te klikken of verder te gaan op deze site stemt u hiermee in. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

AKKOORD

Door verder te gaan heeft u toestemming gegeven voor het plaatsen en uitlezen van cookies op deze website. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

Verkiezingen in VS: gelopen race?

Verkiezingen in VS: gelopen race?

29 sep 2016 | Visie828 views

Over anderhalve maand gaan de Amerikanen naar de stembus, maar kennelijk heeft de beurs allang gestemd.

Lukas Daalder
Lukas
Daalder
Chief Investment Officer

In deze rubriek belicht Lukas Daalder op geheel eigen wijze de meest interessante, informatieve en intrigerende grafieken uit de financiële wereld.

Over anderhalve maand gaan de Amerikanen naar de stembus, maar kennelijk heeft de beurs allang gestemd

marging-of-victory-us-election.jpg

Of althans, dat is de claim die gemaakt wordt op het blog waar ik bovenstaande grafiek stond. Gelopen race: hier hoeven we verder niet al te veel aandacht meer aan te geven. Toch maar eens gekeken hoe ze tot die conclusie zijn gekomen op basis van deze ene grafiek…

Selecteer zelf je beleggingsfondsen
Ontvang beleggingstips van experts
Wij doen de rest
Jouw kijk PLUS onze kennis
ONTDEK ROBECO PLUS
Robeco PLUS
Ontvang €25,- startgeld
Jouw kijk PLUS onze kennis
ONTDEK ROBECO PLUS
Robeco PLUS
Ontvang €25,- startgeld

Marge

De grafiek geeft het verband tussen de beurs en de verkiezingsuitslag weer. Hierbij is voor de verandering eens niet gekeken naar de ontwikkeling van de beurs nadat de uitslag bekend is gemaakt, maar is juist gekeken naar wat de beurs gedaan heeft gedurende de 90 handelsdagen voor de verkiezingen. Dit resultaat staat op de verticale as. Op de horizontale as staat vervolgens met welke marge de betreffende President de verkiezingen won. Wat blijkt: er is een aardig verband tussen die overwinningsmarge en de koerswinst van de beurs in de aanloop naar de verkiezingsdag. Een mooi resultaat en intuïtief makkelijk te begrijpen: de beurs heeft een hekel aan onzekerheid, dus hoe duidelijker de uitslag is, des te beter het voor aandelen is.

Kleine lettertjes …

Wie de kleine lettertjes op de grafiek leest, valt het wel op dat er één punt is weggelaten: de uitslag van 2008. De reden mag duidelijk zijn: in de 90 dagenhandelsdagen voor de verkiezing die in de eerste overwinning van Obama zou leiden, daalde de beurs met een luttele 20%. Daarmee zou ook gelijk deze grafiek naar de prullenmand verwezen kunnen worden: die ene uitslag verstoort het hele feest. Gegeven dat ze de omissie braaf melden en gegeven dat deze grafiek het verband tussen onrust en beurs tracht weer te geven, wil ik ze dat nog wel vergeven, overigens.

Verband wordt omgedraaid

Leuke grafiek, mensen houden niet van onzekerheid: laten we hopen dat Clinton met overmacht wint, dan is dat goed voor de beurs. Tot zover geen probleem, maar door de makers van de grafiek wordt het verband vervolgens omgedraaid: omdat de beurs sinds begin juli al 4% in waarde gestegen is, betekent het dat de beurs al op een grote overwinning van Clinton rekent, zo is de boodschap. Hierbij verwijzen ze vervolgens naar de Iowa Electronic Market, een platform waar je kunt handelen op de uitkomst van (onder andere) de verkiezingsuitslag. Aangezien Clinton op dat platform hoge ogen gooit, is het wel duidelijk dat de beurs omhoog is gegaan, zo lijkt de boodschap te zijn.

Bookies of enquêtes?

Mmm. Laten we naar de bookies luisteren en niet naar de enquêtes… Wanneer hebben we dat ook al weer voor het laatst gehoord? Was dat niet met een referendum, ergens in het Verenigd Koninkrijk?

Geen goede graadmeter

Wat de grafiek laat zien, is dat er een redelijk verband bestaat tussen de verkiezingsuitslag en de 90 handelsdagen vóór de verkiezingen. Daarmee is alleen absoluut niet aangetoond dat de beurs in de tussenliggende periode een goede graadmeter voor de mate van verkiezingswinst zou zijn. Als dat het geval zou zijn, dan zou de Amerikaanse beurs de afgelopen dagen behoorlijk terrein hebben moeten inleveren: niet alleen omdat Trump de meest recente poll een kleine voorsprong heeft genomen, maar ook omdat de voorsprong van Clinton bij Iowa Electronic Market een tikje heeft gekregen. De Amerikaanse beurs is de afgelopen dagen juist gestaag opgelopen.

Naast zich neergelegd

Als ik zelf naar de beursontwikkeling kijk, kom ik eerder tot de conclusie dat de beurs de verkiezingsstrijd tot op heden volledig naast zich neergelegd heeft. Waar het Britse pond nog behoorlijk kon reageren op een nieuwe Brexit poll, zie ik noch de dollar, noch de beurs al te veel in actie komen als er weer een nieuwe uitslag bekend wordt gemaakt dat Trump weer in de lift zit. Eerst zien en dan geloven, lijkt het motto. En dus moeten we wachten tot 8 november om een nieuwe punt aan de grafiek toe te voegen.

Onderwerpen gerelateerd aan dit artikel