Robeco gebruikt cookies om het websitebezoek te analyseren, om informatie via social media te kunnen delen en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Door op akkoord te klikken of verder te gaan op deze site stemt u hiermee in. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

AKKOORD

Door verder te gaan heeft u toestemming gegeven voor het plaatsen en uitlezen van cookies op deze website. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

Clinton of Trump: wat staat ons te wachten?

Clinton of Trump: wat staat ons te wachten?

31 okt 2016 | Visie562 views

De toekomstige koers van de VS wordt bepaald op 8 november, met verkiezingen voor de nieuwe president, het hele Huis van Afgevaardigden en een derde van de Senaat.

Léon  Cornelissen
Léon
Cornelissen
Hoofdeconoom bij Robeco

In het kort:

  • Winst Clinton meest waarschijnlijke scenario
  • Bij winst Clinton ‘business as usual’ op de beurzen
  • Bij winst Trump grote onzekerheid op de beurzen

“Als Hillary Clinton president wordt, verandert er weinig. Maar als Donald Trump wint, ontstaat er grote onzekerheid op de beurzen en moeten we wachten tot de kruitdampen zijn opgetrokken”, zegt Léon Cornelissen, hoofdeconoom bij Robeco.

“De uitkomst van de presidentsverkiezing is hoe dan ook historisch, want de Democratische kandidaat Hillary Clinton zou de eerste vrouwelijke president zijn en haar Republikeinse rivaal Donald Trump zou de eerste zakenman van buiten de gevestigde politieke orde zijn”.

Selecteer zelf je beleggingsfondsen
Ontvang beleggingstips van experts
Wij doen de rest
Jouw kijk PLUS onze kennis
ONTDEK ROBECO PLUS
Robeco PLUS
Ontvang €25,- startgeld
Jouw kijk PLUS onze kennis
ONTDEK ROBECO PLUS
Robeco PLUS
Ontvang €25,- startgeld

Hoe gaat de beurs reageren?

“Als Clinton wint, reageert de beurs vermoedelijk niet of nauwelijks en wordt het ‘business as usual’. Van enige opluchting is wel sprake als het Trump-risico definitief van tafel is. De beurs gaat er nu al van uit, dat Clinton president wordt, maar met Brexit in het achterhoofd: je weet maar nooit. Als Clinton wint, verhoogt de Fed gewoon de rente in december. Dit is niet per definitie goed voor aandelen, maar die verhoging is al grotendeels ingeprijsd. Bovendien geeft de renteverhoging aan, dat het goed gaat met de Amerikaanse economie. Brede politieke steun voor investeringen in infrastructuur geeft de groei de komende jaren nog een extra zetje.”

Lange termijn in de gaten houden

“Als Trump president wordt, verwachten wij een heftige verkoopreactie op de beurzen. Bij zo’n reactie is het zaak om – net als wij - de lange termijn in de gaten te houden en niet in paniek te raken. Trumps overwinning betekent een periode van grote onzekerheid, en daar houden beleggers niet van”, aldus Cornelissen. “Een aantal van Trumps plannen is in de praktijk onuitvoerbaar, maar we moeten wachten tot de kruitdampen zijn opgetrokken.”

Meest waarschijnlijke scenario

“Het meest waarschijnlijke scenario is – zoals het er nu naar uitziet - dat Clinton president wordt en dat het Huis van Afgevaardigden Republikeins blijft. Dan zijn er twee mogelijkheden: of de Republikeinen blijven dwarsliggen en alles blokkeren, behalve de ook door hen gewenste investeringen in infrastructuur. Of de Republikeinen zijn geschrokken en denken: in het midden is meer te halen. Dan komen zaken als het verhogen van het minimumloon voor Clinton weer in beeld en zal de beleidsmix van de VS meer ‘pro-groei’ zijn.

Bewegingsvrijheid

“Een president van de VS heeft redelijk grote bewegingsvrijheid op het gebied van handel, dus als hij meteen ruzie gaat maken met Mexico en China, is dat slecht voor de economische groei en het sentiment op financiële markten. Daarnaast is natuurlijk van belang wie de voorname ministersposten krijgen. Eén ding is echter zeker: de groeiverwachtingen van de economen gaan bij een Trump-overwinning omlaag.”

Einde aan patstelling

“Voor het economische beleid zou het goed zijn als de president en het Huis van Afgevaardigden dezelfde politieke kleur hebben. Het is belangrijk dat er een einde komt aan de aanhoudende patstelling die de VS teistert, met een Republikeins Huis van Afgevaardigden dat zijn veto uitspreekt over elk initiatief van een Democratische president, en omgekeerd”, zegt Cornelissen. “De uitkomst van de verkiezingen is dus bepalend voor de speelruimte van de volgende president.”

Direct na de verkiezingen komen wij met een visie op de uitslag.

Onderwerpen gerelateerd aan dit artikel