Robeco gebruikt cookies om het websitebezoek te analyseren, om informatie via social media te kunnen delen en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Door op akkoord te klikken of verder te gaan op deze site stemt u hiermee in. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

AKKOORD

Door verder te gaan heeft u toestemming gegeven voor het plaatsen en uitlezen van cookies op deze website. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

Trump wint Amerikaanse verkiezingen

Trump wint Amerikaanse verkiezingen

09 nov 2016 | Visie10892 views

Wat velen niet voor mogelijk hielden, is toch gebeurd: Republikein Donald Trump is vannacht gekozen tot de volgende president van de VS. Alle polls ten spijt, haalde Trump de meeste kiesmannen binnen en bleef Hillary Clinton met lege handen achter.

Léon  Cornelissen
Léon
Cornelissen
Hoofdeconoom bij Robeco

In het kort:

  • Amerikanen kiezen voor verandering, niet voor ‘business as usual’
  • Volatiliteit op aandelenbeurzen, voor obligaties betere tijden verwacht
  • Afwachten en niet overhaast verkopen is beste strategie

Robeco-hoofdeconoom Léon Cornelissen: “Dit is natuurlijk een grote verrassing. De Amerikanen hebben duidelijk niet gekozen voor continuïteit en ‘business as usual’ onder Hillary Clinton, maar voor verandering onder Donald Trump. Verandering die veelal voortkomt uit frustratie.”

Selecteer zelf je beleggingsfondsen
Ontvang beleggingstips van experts
Wij doen de rest
Jouw kijk PLUS onze kennis
ONTDEK ROBECO PLUS
Robeco PLUS
Ontvang €25,- startgeld
Jouw kijk PLUS onze kennis
ONTDEK ROBECO PLUS
Robeco PLUS
Ontvang €25,- startgeld

Groeiverwachtingen VS-economie zullen worden bijgesteld

Beurzen reageerden in mineur: de Nikkei leverde 5,5% in en de handel in futures op de S&P 500 in New York werd stilgelegd na een daling van meer dan 5%: “Een deel van de beursreacties valt te verklaren door gedwongen verkopen van grote beleggers op basis van stop-loss orders. Als particuliere beleggers nu achter de markt gaan aanrennen is dat niet verstandig. Het klimaat voor de komende maanden voor aandelen zal niet goed zijn. De meeste economen zullen wel hun groeiverwachtingen voor de VS naar beneden bijstellen”.

Marktreacties verbazen niet

“De marktreacties die we nu zien, verbazen niet”, aldus Cornelissen. “De Mexicaanse peso ging natuurlijk onderuit, de yen – een veilige haven – steeg en goud ging natuurlijk ook omhoog. Voor obligaties is de verkiezingsuitslag aantrekkelijker nieuws, want er was de laatste tijd wat angst voor een stijgende rente. Die is nu in één klap weg. De Federal Reserve zal nu in december naar verwachting de rente niet verhogen. Ook kan voorzitter Draghi van de Europese Centrale Bank volgend voorjaar besluiten door te gaan met zijn programma van kwantitatieve verruiming.”

Machtspositie Trump

Belangrijk is wat er in de VS gaat gebeuren als de eerste kruitdampen zijn opgetrokken. Cornelissen: “Trump heeft een behoorlijke machtspositie, want hij is niet alleen president geworden, maar krijgt ook de ruimte om zijn vaak radicale plannen uit te voeren. Het Huis van Afgevaardigden was al Republikeins en de Senaat wordt zoals het er nu naar uitziet ook Republikeins. Die slagkracht had Obama niet, omdat hij steeds werd tegengehouden door het Congres.”

Wat zijn Trumps prioriteiten?

“De grote vraag is: wat zijn Trumps prioriteiten? Hij zal zeker de investeringen in infrastructuur gaan aanjagen, dat is positief voor groei in de komende jaren. Maar hij is ook van plan de vrijhandel aan banden te leggen en kan daardoor handelsoorlogen ontketenen met landen als Mexico en China. Trump is eigenlijk een grote onbekende, die we alleen kennen vanwege zijn verkiezingsretoriek. Veel hangt nu af van wat daarvan overblijft als hij eenmaal in het Witte Huis zit en welke mensen hij op belangrijke posten gaat benoemen.”

Andere gevolgen

“Trumps verkiezing zal ook gevolgen hebben voor bijvoorbeeld Obamacare. Dat zal Trump willen terugdraaien, omdat het volgens velen te duur is. Ook de deal met Iran komt onder druk te staan en de steun aan Oekraïne eveneens. Zelfs het oude handelsverdrag NAFTA zal onder vuur komen te liggen. Protectionisme staat hoog op de agenda bij Trump en dat is per definitie niet goed voor economische groei.”

Afwachten en niet overhaast verkopen is beste strategie

Concluderend stelt Cornelissen: “Er komt de nodige volatiliteit, dat is duidelijk, maar dat hoort er nu eenmaal bij. Niet overhaast reageren is de beste houding. Het is belangrijk uw beleggingen wereldwijd te spreiden, over meerdere landen en sectoren. Houdt daarbij uw uitgangspunten en de beleggingstermijn goed in het oog; hoe langer uw beleggingshorizon hoe beter.”

Onderwerpen gerelateerd aan dit artikel