Robeco gebruikt cookies om het websitebezoek te analyseren, om informatie via social media te kunnen delen en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Door op akkoord te klikken of verder te gaan op deze site stemt u hiermee in. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

AKKOORD

Door verder te gaan heeft u toestemming gegeven voor het plaatsen en uitlezen van cookies op deze website. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

Wie heeft de langste onafgebroken expansiefase?

Wie heeft de langste onafgebroken expansiefase?

14 nov 2016 | Visie265 views

Voor de verandering eens een grafiek over … Australië! Een onderdeel van mijn recente trip naar Australië was dat ik met een aantal journalisten zou praten en dat er wellicht vragen of Australische economie zouden komen.

Lukas Daalder
Lukas
Daalder
Chief Investment Officer

In deze rubriek belicht Lukas Daalder op geheel eigen wijze de meest interessante, informatieve en intrigerende grafieken uit de financiële wereld.

wie-heeft-de-langste-onafgebroken-expansiefase-graph1.jpg
http://www.rba.gov.au/chart-pack/au-gdp-growth.html

Ik had wel een vaag begrip van de Australische economie (mijnbouw, nogal afhankelijk van China, een zeepbel in de huizenmarkt), maar als iemand me naar het laatste BBP-cijfer of de werkloosheid zou vragen, zou ik niet direct iets zinnigs weten te zeggen.

Dus daar zat ik, op mijn hotelkamer, met nog een half uur te gaan en naarstig op zoek naar een goed overzicht van de Australische economie. Een uitgebreid landenrapport van het IMF had me voldoende achtergrond gegeven (inderdaad: mijnbouw, nogal afhankelijk van China en een zeepbel in de huizenmarkt), maar was van september 2015. Mijn poging om recentere gegevens op Bloomberg te vinden strandde op de gebrekkige internetverbinding, dus toen besloot ik naar de volgende bron te gaan: de Reserve Bank of Australia, oftewel de centrale bank van het land.

Selecteer zelf je beleggingsfondsen
Ontvang beleggingstips van experts
Wij doen de rest
Jouw kijk PLUS onze kennis
ONTDEK ROBECO PLUS
Robeco PLUS
Ontvang €25,- startgeld
Jouw kijk PLUS onze kennis
ONTDEK ROBECO PLUS
Robeco PLUS
Ontvang €25,- startgeld

Chart pack

Op de hoofdpagina onder het kopje “Latest News” stond een link waar “Chart pack – October 2016” bij stond. Het bracht wat je er van verwachtte: charts. Geen tekst, maar doodleuk ruim 100 grafieken die de stand van de Australische economie (en daarbuiten) in kaart brachten, keurig onderverdeeld in 16 bredere categorieën. Zelfs met mijn trage internetverbinding kon ik in no time alle grafieken tevoorschijn toveren die ik nodig had: werkloosheid, huizenprijzen, inflatie, diverse rentetarieven, alles. Zelfs de regionale verdeling van economische activiteit, grondstoffenprijzen en IPO-activiteit stonden allemaal keurig en up-to-date op de site.

BBP-groei al bijna 25 jaar

Aanrader dus. De meest in het oog springende grafiek was die van het Australische BBP, de grafiek die ik hierboven heb afgebeeld. De lijn geeft daarbij de jaar-op-jaar groei van het BBP weer, de staafjes de kwartaal-op-kwartaal groei. Wat gelijk opvalt is dat de economie van Australië al 25 jaar vrijwel onafgebroken groeit. Als je de standaarddefinitie van een recessie hanteert (twee kwartalen van negatieve groei achter elkaar), heeft Australië in die 25 jaar zelfs geen enkele recessie meegemaakt. Toegegeven, in 2000 scheelde het een haartje, maar dat terzijde. Helemaal bijzonder is dat de Australische economie in 2008, toen de hele wereldeconomie door een zware recessie ging, slechts één kwartaal van negatieve groei rapporteerde. Dat alles uiteraard dankzij de directe link naar China, die in deze periode ook gewoon keurige groeicijfers bleef rapporteren.

Langste expansiefases

Nou was dit op zich voor mij geen verrassing, want ik had dit al eens eerder langs zien komen. Na wat zoeken vond ik inderdaad de tabel waar ik naar op zoek was: een overzicht van de langste expansiefases in de wereld. De tabel is weliswaar al wat oud, maar gerekend vanaf het tweede kwartaal van 1991, heeft Australië nu 101 kwartalen geen echte recessie doorgemaakt. Daarmee is het land nog slechts twee kwartalen verwijderd om de titel van langste expansiefase on record weg te kapen. Wie die titel nu nog in handen heeft? Nederland!

Weetjes voor nerds?

Wie denkt dat dit slechts weetjes voor nerds zijn, vergist zich: in de meeste gesprekken die ik hier tot nu toe heb gevoerd , heeft men het er hier wel over: “almost the longest expansion on record, mate!”. Dat Nederland momenteel recordhouder is, weten ze vaak niet, maar dat het nog maar een half jaar duurt voordat de vlag uitgaat, dat lijkt eigenlijk wel duidelijk. Nou maar hopen dat China niet opeens een zware terugval laat zien…

Onderwerpen gerelateerd aan dit artikel