Robeco gebruikt cookies om het websitebezoek te analyseren, om informatie via social media te kunnen delen en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Door op akkoord te klikken of verder te gaan op deze site stemt u hiermee in. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

AKKOORD

Door verder te gaan heeft u toestemming gegeven voor het plaatsen en uitlezen van cookies op deze website. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

Italiaanse nee-stem vergroot problemen in bankensector

Italiaanse nee-stem vergroot problemen in bankensector

08 dec 2016 | Visie489 views

De problemen voor Italiaanse banken zijn toegenomen, nu de Italiaanse kiezers in meerderheid 'nee' hebben gezegd tegen plannen om de grondwet te wijzigen. Premier Renzi diende meteen zijn ontslag in, maar zegde een dag later toe nog enkele weken aan te blijven.

Léon  Cornelissen
Léon
Cornelissen
Hoofdeconoom bij Robeco

Op 4 december besloot Renzi zijn conclusies te trekken, toen duidelijk was dat hij in een referendum onvoldoende steun van de bevolking kreeg voor aanpassing van de grondwet. De Italiaanse premier had zijn politieke lot aan het referendum verbonden.

President Mattarella heeft Renzi daarna gevraagd nog enkele weken aan te blijven. Renzi heeft daarmee ingestemd. De begrotingsbehandeling moet vóór het eind van de maand klaar zijn.

Selecteer zelf je beleggingsfondsen
Ontvang beleggingstips van experts
Wij doen de rest
Jouw kijk PLUS onze kennis
ONTDEK ROBECO PLUS
Robeco PLUS
Ontvang €25,- startgeld
Jouw kijk PLUS onze kennis
ONTDEK ROBECO PLUS
Robeco PLUS
Ontvang €25,- startgeld

Niet geheel onverwacht

“Het was een verpletterende nederlaag voor Renzi, maar hij kwam niet geheel onverwacht. Dus hadden beleggers – inclusief wij ook - al maatregelen genomen”, zegt Léon Cornelissen, hoofdeconoom bij Robeco. “Hoewel de druk op de Italiaanse president om nieuwe verkiezingen uit te schrijven is toegenomen, zal hij waarschijnlijk proberen tijd te rekken. Het meest voor de hand ligt dat de president een tussenkabinet gaat vormen”, aldus Cornelissen.

Problemen in bankensector

“Deze uitslag maakt het moeilijker de problemen in de Italiaanse bankensector op te lossen”, zegt Mark Glazener, portefeuillemanager van het fonds Robeco NV dat voorafgaand aan het referendum de Italiaanse aandelen had verkocht. “Nu de kiezers 'nee' hebben gezegd, richt alle aandacht zich weer op de Italiaanse banken, die in totaal zo’n EUR 330 miljard aan oninbare leningen hebben”, zegt Glazener.

Doorgaan met opkopen van obligaties

En hoe zit het met obligaties? “De Italiaanse staatsobligatiemarkt is de grootste in de eurozone”, zegt Olaf Penninga, manager van het fonds Robeco Euro Government Bonds. “Dat is een extra reden voor de ECB om na maart 2017 door te gaan met het opkopen van obligaties om te voorkomen dat de Italiaanse rente op de kapitaalmarkt te veel stijgt. Bovendien hebben veel beleggers hun posities in Italiaanse staatsobligaties in de weken vóór het referendum sterk verkleind. Dat maakt de kans groter dat zij terugkeren op de markt om te profiteren van de aanzienlijk sterkere stijging van de rente op Italiaanse staatsschuld ten opzichte van andere vastrentende beleggingen.”

Posities gesloten

“Dit biedt een duidelijk tegenwicht tegen de fundamenteel zwakke vooruitzichten voor Italië, en was precies de reden waarom we onze posities in Italiaanse staatsobligaties in Robeco Euro Government Bonds en Robeco Global Total Return Bonds in de week vóór het referendum hebben gesloten,” aldus Penninga.

In onzekere situaties is niet overhaast reageren de beste houding. Het is belangrijk uw beleggingen wereldwijd te blijven spreiden, over meerdere landen en sectoren. Houdt daarbij uw uitgangspunten en de beleggingstermijn goed in het oog; hoe langer uw beleggingshorizon, hoe beter.

Onderwerpen gerelateerd aan dit artikel