Robeco gebruikt cookies om het websitebezoek te analyseren, om informatie via social media te kunnen delen en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Door op akkoord te klikken of verder te gaan op deze site stemt u hiermee in. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

AKKOORD

Door verder te gaan heeft u toestemming gegeven voor het plaatsen en uitlezen van cookies op deze website. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

Schuld van de één is vermogen voor de ander

Schuld van de één is vermogen voor de ander

19 dec 2016 | Visie2350 views

De hoeveelheid schuld in de wereld neemt sneller toe dan de economische groei die nodig is om te zorgen dat deze schuldenlast houdbaar blijft. Hierdoor ontstaat een ‘schuldensupercyclus’ waarvan het einde nog niet in zicht is. Maar dit is één kant van het verhaal: schuld heeft namelijk ook een positieve kant.

Lukas Daalder
Lukas
Daalder
Chief Investment Officer

Schuld heeft een slechte reputatie, maar is schuld echt zo slecht? “Het is ook een zeer bruikbaar instrument”, zegt Lukas Daalder, Chief Investment Officer van Robeco Investment Solutions. “Veel van de grootste ontwikkelingen voor de mensheid zijn hiermee gefinancierd. De moderne beleggingswereld kan niet meer zonder. Dus is schuld niet werkelijk zo'n groot probleem als iedereen denkt.”

Selecteer zelf je beleggingsfondsen
Ontvang beleggingstips van experts
Wij doen de rest
Jouw kijk PLUS onze kennis
ONTDEK ROBECO PLUS
Robeco PLUS
Ontvang €25,- startgeld
Jouw kijk PLUS onze kennis
ONTDEK ROBECO PLUS
Robeco PLUS
Ontvang €25,- startgeld

Vermogensupercyclus

“De meeste mensen lijken te vergeten dat tegenover elke schuldenaar een schuldeiser staat – schuld van de één is vermogen voor de ander”, zegt Daalder. “Eigenlijk is er ook sprake van een ‘vermogensupercyclus’, ervan uitgaande dat de schuld wordt terugbetaald. Maar dat zul je nooit iemand horen zeggen.”

Schulden in de Verenigde Staten

Het schuldenniveau stijgt niet overal. In de VS is de totale schuld van particulieren en bedrijven als percentage van het bbp sinds 2008 blijven staan op een niveau van 150%. De groei van de bedrijfsschulden wordt daar vrijwel geheel tenietgedaan door de daling in de schulden van huishoudens. Sinds 2008 zijn de bedrijfsschulden met 8% als percentage van het bbp gestegen. De schulden van Amerikaanse huishoudens daalden met ongeveer hetzelfde percentage.

“Wel wordt verwacht dat de staatsschuld van de VS zal toenemen,” vult Daalder aan. “Deze toename wordt veroorzaakt door de plannen van Donald Trump waarin hij forse investeringen in infrastructuur én lagere belastingen voorstelt. Tenslotte moet iemand de rekening betalen van het achterstallig onderhoud in de VS.”

Probleemgeval China

Er zijn uiteraard ook probleemgevallen. Het duidelijkste is het sterk opgelopen Chinese schuldniveau. Sinds begin 2008 is de schuld van de Chinese particulieren en bedrijven met ruim 90% gegroeid naar 210% van het bbp. Bedrijfskredieten nemen het grootste deel van deze groei voor hun rekening.

Doortastend aanpakken

Het zou verstandig zijn om dit Chinese schuldprobleem doortastend aan te pakken: schulden afschrijven, bestaande overcapaciteit terugbrengen en de lasten over de hele economie verdelen om te voorkomen dat bepaalde sectoren daar overmatig door worden belast. Hoewel China als centraal geleide economie de mogelijkheid heeft om deze weg te kiezen, moet het daarvoor wel zijn groeidoelstelling voor de middellange termijn naar beneden bijstellen. Daalder: “Wij denken niet dat dat gaat gebeuren. De huidige leider Xi Jinping wil het liefst geen somber economisch nieuws tot aan het 19de congres van de Communistische Partij in het najaar van 2017.”

Onderwerpen gerelateerd aan dit artikel