Robeco gebruikt cookies om het websitebezoek te analyseren, om informatie via social media te kunnen delen en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Door op akkoord te klikken of verder te gaan op deze site stemt u hiermee in. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

AKKOORD

Door verder te gaan heeft u toestemming gegeven voor het plaatsen en uitlezen van cookies op deze website. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

Robeco’s vooruitzichten voor 2017

Robeco’s vooruitzichten voor 2017

12 dec 2016 | Visie9387 views

Dit jaar gingen belangrijke zaken niet zoals verwacht. En 2017 laat zich vanwege ‘wildcard’ Donald Trump erg moeilijk voorspellen. Onzeker is of de ideeën die hij tijdens zijn verkiezingscampagne opperde, ook echt worden uitgevoerd.

Lukas Daalder
Lukas
Daalder
Chief Investment Officer

In het kort:

  • Trump is onvoorspelbaar en dus de wildcard van 2017
  • Monetair beleid faalt als aanjager economie
  • Verwachtingen zijn laag, dus ruimte voor positieve verrassingen

De Robeco-outlook voor 2017 heet ‘Tijd voor Plan B’. Lukas Daalder, CIO Investment Solutions, stelt dat het afgeven van een outlook nog nooit zo moeilijk was, vooral nu in de VS Donald Trump als president is gekozen. "Trump is de wildcard van 2017. Als hij niet was gekozen, was het verhaal een stuk minder onzeker geweest. Met Hillary Clinton was het business as usual geweest. Trump heeft gedurende de afgelopen maanden heel veel ideeën genoemd, maar het is onduidelijk of hij ook echt tot actie zal overgaan".

Selecteer zelf je beleggingsfondsen
Ontvang beleggingstips van experts
Wij doen de rest
Jouw kijk PLUS onze kennis
ONTDEK ROBECO PLUS
Robeco PLUS
Ontvang €25,- startgeld
Jouw kijk PLUS onze kennis
ONTDEK ROBECO PLUS
Robeco PLUS
Ontvang €25,- startgeld

Veel onzekerheden

"De verkiezingszege van Trump brengt veel onzekerheid met zich mee: niet alleen wat betreft het beleid dat hij zal gaan voeren, maar ook over de toekomstige samenstelling van de Federal Reserve (de ambtstermijn van Yellen loopt in 2017 af), internationale handelsbetrekkingen en de geopolitieke situatie, vertelt Daalder. “Op zich zijn aandelen niet overdreven duur, zeker niet buiten de VS, maar het lot van de aandelenmarkten zal sterk afhangen van de uitkomst van diverse verkiezingen in Europa, Brexit, het protectionisme van Trump en natuurlijk de kracht van de Chinese economie”, aldus Daalder.

Monetair beleid

Daarnaast speelt nog een andere belangrijke kwestie. Daalder: “We zeiden het vorig jaar al: het monetaire beleid is in een fase beland waarin het steeds minder oplevert. Dit beleid is niet meer in staat in zijn eentje de economie vlot te trekken.”
Dus ... tijd voor Plan B. Maar is dat er wel? “De Amerikanen dachten kennelijk van wel toen ze verrassend genoeg Donald Trump kozen als hun nieuwe president”, stelt Daalder. “Het is weliswaar nog te vroeg om de bredere impact van zijn plannen te beoordelen, maar één ding lijkt wel zeker: hij dringt aan op fiscale stimulans en wil af van de huidige overmatige afhankelijkheid van het monetaire beleid.”

Sentiment is gewijzigd

“Je kunt dit natuurlijk afdoen als typisch Trump, maar ook de Europese Centrale Bank dringt er de laatste tijd op aan”, voegt hij toe. “Het is duidelijk dat het sentiment is gewijzigd. En door de krappere arbeidsmarkten in de meeste grote economieën kunnen we wachten op de terugkeer van inflatie. Dan kunnen de salarissen omhoog en zal er meer worden besteed.”

Ruimte voor positieve verrassingen

“Nu de groeiverwachtingen zo laag zijn, is er veel meer ruimte voor positieve verrassingen, juist omdat iedereen kennelijk denkt dat de groeivertraging blijvend is. Een paar positieve groeiverrassingen konden wel eens zorgen voor de zo broodnodige verbetering van het onderliggende sentiment. Bovendien kunnen zij de investeringen aanjagen als een extra motor achter de groei. Het grote risico voor dit scenario is dat Trump ook kan kiezen voor Plan C: een terugkeer naar protectionisme ...”

Voor onze mening over de diverse beleggingscategorieën zie: Beleggingsvisie december 2016

Onderwerpen gerelateerd aan dit artikel