Robeco gebruikt cookies om het websitebezoek te analyseren, om informatie via social media te kunnen delen en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Door op akkoord te klikken of verder te gaan op deze site stemt u hiermee in. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

AKKOORD

Door verder te gaan heeft u toestemming gegeven voor het plaatsen en uitlezen van cookies op deze website. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

Reflatie: een nieuwe wind op financiële markten

Reflatie: een nieuwe wind op financiële markten

30 jan 2017 | Visie2620 views

Reflatie is aan het begin van 2017 het nieuwe sleutelwoord in de beleggingswereld. Robeco-hoofdeconoom Léon Cornelissen waarschuwt dat er ook gevaren kleven aan de factoren achter de hoop op een oplopende economische groei en een terugkeer van de inflatie naar een gezond niveau.

Economen gebruiken de term reflatie om de ontwikkeling te beschrijven waarbij de overheid via belastingverlagingen of met andere maatregelen de economische groei aanwakkert, waardoor ook de inflatie oploopt. Op financiële markten leeft de laatste maanden de groeiende hoop dat de inflatie weer gaat oplopen. Die inflatiehoop wordt gevoed door de plannen van de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump, zoals een verlaging van de belastingen en het stimuleren van infrastructuurinvesteringen.

Selecteer zelf je beleggingsfondsen
Ontvang beleggingstips van experts
Wij doen de rest
Jouw kijk PLUS onze kennis
ONTDEK ROBECO PLUS
Robeco PLUS
Ontvang €25,- startgeld
Jouw kijk PLUS onze kennis
ONTDEK ROBECO PLUS
Robeco PLUS
Ontvang €25,- startgeld

Snellere groei

De Verenigde Staten stevenen volgens de meest recente schatting van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in het lopende jaar af op een economische groei van 2,3%. Dat tempo ligt beduidend hoger dan de 1,6% uit 2016, terwijl ook de inflatie in 2017 naar verwachting duidelijk oploopt. De plannen van Trump lijken een veel betere route naar reflatie dan het beleid van de Amerikaanse centrale bank, met een lage rente en verschillende opkoopprogramma’s.

Impact op aandelen en obligaties

“De schommelingen van de inflatie hebben een grote impact op de aandelen- en obligatiemarkt”, vertelt Cornelissen. “Een oplopende inflatie leidt vaak tot een stijging van de rente. Hierdoor komen de prijzen van obligaties onder druk te staan. Aandelen hebben juist de wind in de rug dankzij het voornemen van Trump om de bedrijfsbelasting te verlagen en door het vooruitzicht van een versnelling van de economische groei.”

Slechte inflatie

Terwijl beleggers voornamelijk oog lijken te hebben voor de gunstige effecten van een aantrekkende groei en een oplopende inflatie, waarschuwt Cornelissen voor de risico’s. “Trump heeft onlangs aangekondigd dat hij een invoerheffing wil invoeren op Duitse auto’s. Eerder zei hij dat ook over wagens uit Mexico. Hierdoor stijgen de prijzen voor Amerikaanse autokopers, maar dat is natuurlijk geen gezonde vorm van inflatie. De protectionistische maatregelen kunnen bovendien tot een handelsoorlog leiden.”

Sugar rush

Cornelissen benadrukt dat bovendien niet zeker is of de stijging van de Amerikaanse inflatie de marktverwachtingen inlost: “De overheid gaat zelf geen geld in infrastructuur investeren, maar Trump hoopt dat beleggers dat doen als hij het fiscaal aantrekkelijk maakt. Het is nog afwachten of dat ook daadwerkelijk gebeurt. Bovendien zitten straks 20 miljoen Amerikanen zonder ziektekostenverzekering. Die groep moet zelf geld opzij zetten voor doktersbezoek en medicijnen. Ze houden dus minder over om te consumeren. Door dit soort risico’s sluit ik niet uit dat de economische opleving rond het aantreden van Trump een soort sugar rush is. Het voelt even goed, maar dat ebt snel weg en daarna blijf je met een naar gevoel zitten.”

Onderwerpen gerelateerd aan dit artikel