Robeco gebruikt cookies om het websitebezoek te analyseren, om informatie via social media te kunnen delen en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Door op akkoord te klikken of verder te gaan op deze site stemt u hiermee in. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

AKKOORD

Door verder te gaan heeft u toestemming gegeven voor het plaatsen en uitlezen van cookies op deze website. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

“Belangrijk is wat de meerderheid van de analisten denkt”

“Belangrijk is wat de meerderheid van de analisten denkt”

02 feb 2017 | Visie308 views

Er waait een frisse wind in 2017. Beleggers hebben reden om optimistisch te zijn, ondanks de nieuwe risico's rond Trump, zegt Lukas Daalder, Chief Investment Officer van Robeco Investment Solutions. De consensus onder analisten is daarbij de benchmark waartegen ontwikkelingen worden afgezet.

Lukas Daalder
Lukas
Daalder
Chief Investment Officer

In het kort

  • Markt komt pas echt in beweging als er iets onverwachts gebeurt
  • Verschuiving van monetaire naar fiscale stimulering
  • Verdere ontwikkeling bedrijfswinsten wereldwijd van cruciaal belang

Daalder stelt dat de meerderheid van de analisten meer positiviteit dan negativiteit verwacht van de aantrekkende wereldeconomie, de opkomst van inflatie en een verschuiving van monetaire naar fiscale stimulering. “Het is een beetje traditie geworden, zo aan de start van het nieuwe jaar: we gaan het niet hebben over wat wij denken dat 2017 zal brengen, maar over wat de meerderheid daarvan denkt”, aldus Daalder.

Selecteer zelf je beleggingsfondsen
Ontvang beleggingstips van experts
Wij doen de rest
Jouw kijk PLUS onze kennis
ONTDEK ROBECO PLUS
Robeco PLUS
Ontvang €25,- startgeld
Jouw kijk PLUS onze kennis
ONTDEK ROBECO PLUS
Robeco PLUS
Ontvang €25,- startgeld

Consensus is benchmark

“We denken dat het belang van de consensus vaak wordt onderschat, maar dat is wel de benchmark waartegen ontwikkelingen worden afgezet”, stelt Daalder. “Als je bijvoorbeeld kijkt naar de maandelijkse werkgelegenheidscijfers in de VS, reageren de markten niet zozeer op het absolute niveau van het gepubliceerde aantal nieuwe banen, maar op hoeveel dat aantal afwijkt van wat de markt had verwacht.”

“De markt komt pas echt in beweging als er iets onverwachts gebeurt”, zo legt hij uit. “Het kennen van de verwachtingen is dus een van de belangrijkste uitgangspunten om te beoordelen waar de grootste risico's en verrassingen vandaan komen.”

Maar wat vindt de meerderheid er dan van en in hoeverre kan de werkelijkheid daarvan afwijken? “Het huidige optimisme is gekoppeld aan de mogelijke groeiversnelling in de wereldeconomie, terwijl de risico's vooral te maken hebben met de onvoorspelbaarheid van de nieuwe Amerikaanse president”, zegt Daalder.

Kernvraag voor 2017

“Binnen de groeivooruitzichten is de kernvraag of 2017 het jaar zal zijn waarin de autoriteiten in staat zijn de diverse belangrijke economieën nieuw leven in te blazen, de groei te stimuleren en daarmee de inflatie. De meesten zijn het erover eens dat er een verschuiving komt van monetaire naar fiscale stimulering.”

Daalder zegt dat er nog een boodschap is die regelmatig terugkeert: de vooruitzichten voor aandelen zijn het komende jaar sterk afhankelijk van de bedrijfswinsten, zeker na de records van eind 2016. “Heel wat rapporten signaleren dat het gat tussen winstgroei (die de afgelopen jaren wereldwijd vooral negatief was) en aandelenrendement (dat vooral positief was) ertoe heeft geleid dat aandelen gemeten in koers/winstverhouding duurder zijn geworden.”

Cruciaal: verdere stijging bedrijfswinsten

“Als we bijvoorbeeld naar de MSCI World Index kijken, is de gepubliceerde winst per aandeel in de laatste zes jaar 3% gedaald, terwijl de index zelf 37% is gestegen. Daarom is de ontwikkeling van de bedrijfswinsten die deze index vormen, van cruciaal belang voor een verdere stijging op deze markt”, zo besluit Daalder.

Onderwerpen gerelateerd aan dit artikel