Robeco gebruikt cookies om het websitebezoek te analyseren, om informatie via social media te kunnen delen en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Door op akkoord te klikken of verder te gaan op deze site stemt u hiermee in. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

AKKOORD

Door verder te gaan heeft u toestemming gegeven voor het plaatsen en uitlezen van cookies op deze website. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

Beleggingsvisie februari 2017

Beleggingsvisie februari 2017

07 feb 2017 | Visie2206 views

Wereldwijd ontstond er nogal wat opschudding naar aanleiding van de maatregelen die Donald Trump in de eerste dagen van zijn presidentschap van de VS ondertekende. Sommige maatregelen hebben zeker een economisch effect, zij het dat de directe impact nu nog niet meetbaar is.

Gevolg ‘America First!’

Een ‘muur’ om Amerika heen bouwen en alles zelf gaan produceren betekent op termijn dat de prijzen omhoog zullen gaan. Immers, buiten Amerika kunnen veel dingen goedkoper worden geproduceerd. Immigratiebeperking zorgt ervoor dat gekwalificeerde mensen buiten het arbeidsproces worden gehouden, wat slecht is voor de uiteindelijke ontwikkeling. Grote bedrijven zoals Apple en Microsoft hebben daarom geprotesteerd tegen dergelijke maatregelen.

Selecteer zelf je beleggingsfondsen
Ontvang beleggingstips van experts
Wij doen de rest
Jouw kijk PLUS onze kennis
ONTDEK ROBECO PLUS
Robeco PLUS
Ontvang €25,- startgeld
Jouw kijk PLUS onze kennis
ONTDEK ROBECO PLUS
Robeco PLUS
Ontvang €25,- startgeld

Gespreid bed

Wat het presidentschap van Trump uiteindelijk voor de aandelenmarkten zal betekenen, moet nog blijken. Tot nu toe, en dat geldt sinds het vanaf 1853 wordt gemeten, maakte het voor de aandelenmarkt weinig uit of de president Republikein of Democraat was. Wat voor het aandelenrendement tijdens een presidentschap vooral van belang is, is de economische toestand op het moment dat een president aantreedt. Wat dat betreft komt Trump in een behoorlijk gespreid bed. De economie van de VS staat er goed voor. Veel bedrijven lieten hoger dan verwachte winsten zien en de werkloosheid is laag. Voorzitter Yellen van de Fed, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, heeft nog geen concrete renteverhogingen aangekondigd, maar de verwachting is wel dat de rente dit jaar in een paar stappen verhoogd zal worden. Zeker nu de inflatie oploopt.

Record

De aandelenmarkten in de VS waren positief gestemd afgelopen maand. Beleggers waren in de ban van de Dow Jones-index en het doorbreken van de 20.000 punten-grens. Die stand werd in januari uiteindelijk overschreden, maar eindigde de maand er toch weer net onder. De bredere Amerikaanse S&P500 aandelenindex steeg in januari met 1,9%. In Europa kwam de Nederlandse AEX-index de hele maand nauwelijks van zijn plaats, maar leverde de laatste dagen toch iets in: -1,3%. Frankrijk en Italië daalden nog iets meer, terwijl de Duitse beurs 0,5% won.

Inflatie

Ook in Europa lijkt de economie aardig op stoom. Opvallend waren de inflatiecijfers die aan het eind van de maand bekend werden. Met name de inflatie in Spanje was met 3,0% opmerkelijk hoog. Maar ook in Duitsland, Europa’s grootste economie, steeg de inflatie verder naar 1,9%. Hogere inflatie betekent dat de rentes stijgen. En dat gebeurde dan ook: de toonaangevende Duitse tienjaarsrente begon het jaar met een stand van 0,21% en verdubbelde ruim, tot 0,44% aan het eind van de maand. Opkomende markten presteerden in januari beter dan ontwikkelde markten, o.a. door een verzwakking van de dollar van 2,7% ten opzichte van de euro. Dit is over het algemeen gunstig voor opkomende landen.

Voorkeur voor aandelen ontwikkelde landen

In de categorie aandelen handhaven we de voorkeur voor ontwikkelde markten en geven we opkomende markten een onderweging. Binnen ontwikkelde markten hebben we geen specifieke regionale voorkeur. De categorie aandelen als geheel blijft daardoor neutraal gewogen.

Lichte voorkeur voor bedrijfsobligaties

Staatsobligaties geven we al geruime tijd een minder dan gemiddeld gewicht. Door de toenemende inflatie geven we de voorkeur aan inflatiegerelateerde staatsobligaties ten opzichte van ‘gewone’ Europese staatsobligaties. Deze categorie obligaties beschermt beleggers tegen een hogere inflatie. Die loopt langzaam op door de hogere olie- en grondstoffenprijzen. Daardoor willen obligatiebeleggers de rentegevoeligheid terugbrengen. Een stijgende rente heeft zo minder negatieve invloed op het rendement. We houden vast aan onze meer dan gemiddelde weging van bedrijfsobligaties. Deze obligaties bewegen op zich mee met de renteontwikkeling op staatsobligaties, maar hebben een aantrekkelijkere rentevergoeding. Doordat de Europese Centrale Bank nog steeds bedrijfsobligaties opkoopt, zijn deze obligaties aantrekkelijker dan staatsobligaties. Voor de categorie high yield-obligaties vinden wij de waardering niet meer aantrekkelijk en we geven ze daarom een neutraal gewicht.