Robeco gebruikt cookies om het websitebezoek te analyseren, om informatie via social media te kunnen delen en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Door op akkoord te klikken of verder te gaan op deze site stemt u hiermee in. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

AKKOORD

Door verder te gaan heeft u toestemming gegeven voor het plaatsen en uitlezen van cookies op deze website. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

Beleggingsvisie maart 2017

Beleggingsvisie maart 2017

06 mrt 2017 | Visie1424 views

De verkiezingskoorts in Nederland is aardig opgelopen, in de aanloop naar 15 maart. De uitslag is uiteraard belangrijk voor ons land, maar voor de financiële markten zijn de presidentsverkiezingen een maand later in Frankrijk veel belangrijker. De hamvraag is: kiezen de Fransen voor Marine Le Pen? Zij wil stevige maatregelen nemen en onder andere uit de euro stappen. Dat laatste plan zou de fundamenten onder de euro aan het wankelen brengen. Vanuit de financiële markten zijn daarom niet al te enthousiaste reacties te horen over Le Pen als presidentskandidaat.

Kans op Le Pen beïnvloedt de rente

Sinds vorig jaar, na Brexit en de verkiezing van Trump, weten we dat opiniepeilingen niet altijd betrouwbaar zijn. Toch bewegen de rentes in Europa op dit moment in sterke mate mee met de kans die in de peilingen naar voren komt dat Le Pen daadwerkelijk president van Frankrijk wordt. Omdat Le Pen’s kansen in de loop van februari stegen, kozen beleggers voor veiligheid en belegden in Duitse staatsobligaties. Hierdoor halveerde de toonaangevende Duitse tienjaarsrente, van 0,40% naar 0,20%. Tegelijkertijd steeg de risicopremie (rente)op Franse staatsobligaties. Later in de maand zakte die weer wat op basis van de toegenomen kansen voor de gematigde Emmanuel Macron, de belangrijkste tegenkandidaat om president te worden. De Franse verkiezingen zijn eind april en begin mei en zullen de komende tijd nog hun stempel op vooral de obligatiemarkten drukken.

Selecteer zelf je beleggingsfondsen
Ontvang beleggingstips van experts
Wij doen de rest
Jouw kijk PLUS onze kennis
ONTDEK ROBECO PLUS
Robeco PLUS
Ontvang €25,- startgeld
Jouw kijk PLUS onze kennis
ONTDEK ROBECO PLUS
Robeco PLUS
Ontvang €25,- startgeld

Opgeschoven in obligatierisico

Wij blijven Europese staatsobligaties een minder dan gemiddelde weging geven in de categorie obligaties. Daartegenover staat dat we nog steeds een voorkeur hebben voor bedrijfsobligaties. Ten opzichte van februari verschuiven we in deze categorie het risico. We verplaatsen een deel van de bedrijfsobligaties met een hoge kwaliteit naar high yield-obligaties. We zien bij high yield nog ruimte voor een verdere verlaging van de risico-opslag. Europese bedrijfsobligaties lijken in dat opzicht een bodem te hebben bereikt. Ook obligaties uit opkomende landen vinden we aantrekkelijk, waardoor ze een iets hoger dan gemiddeld gewicht in de portefeuille hebben.

Oase van rust

De onzekerheid rondom de Franse verkiezingen lijkt op dit moment aan de Europese aandelenmarkten voorbij te gaan. Beleggers trekken zich vooralsnog nergens iets van aan en de aandelenmarkten zijn al geruime tijd een oase van rust. Met een beweeglijkheid die zich op historisch lage niveaus bevindt, stegen de Europese aandelenindices gestaag door. De Nederlandse AEX-index klom in februari maar liefst 3,9%. De Europese economische cijfers geven ook voldoende aanleiding voor de positieve beursstemming. De Europese Centrale Bank heeft nog geen signalen gegeven dat ze de lopende stimuleringsprogramma’s wil aanpassen.

Record na record

In de Verenigde Staten haalt president Trump dagelijks het nieuws met zijn uitspraken en plannen. De aandelenmarkten halen er voorlopig hun schouders over op. Kijkend naar de  gepubliceerde economische cijfers, lijkt dat logisch. Inmiddels hebben de belangrijkste aandelenindices allemaal nieuwe records neergezet en dat bij een extreem lage beweeglijkheid. De bekende Dow Jones-index bijvoorbeeld liet 12 dagen achter elkaar een hogere slotstand noteren en eindigde de maand februari 4,7% hoger. Analisten schatten  de kans dat de rente in maart wordt verhoogd, inmiddels een stuk hoger in.

Opkomende landen naar neutraal gewicht

Begin maart hebben we het gewicht van opkomende markten ten opzichte van ontwikkelde markten weer opgehoogd naar een neutrale positie. De economische groei in opkomende landen trekt aan en bovendien is het sentiment rondom opkomende landen, dat in de eerste weken na de verkiezing van president Trump slecht was, een stuk verbeterd. In februari presteerden opkomende markten zelfs nog iets beter dan ontwikkelde markten.

Onderwerpen gerelateerd aan dit artikel