Robeco gebruikt cookies om het websitebezoek te analyseren, om informatie via social media te kunnen delen en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Door op akkoord te klikken of verder te gaan op deze site stemt u hiermee in. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

AKKOORD

Door verder te gaan heeft u toestemming gegeven voor het plaatsen en uitlezen van cookies op deze website. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

Brexit. Okay, en nu?

Brexit. Okay, en nu?

30 mrt 2017 | Visie1512 views

Op 29 maart zette de Britse premier Artikel 50 van het Verdrag van Lissabon in werking door een brief te sturen naar EU-voorzitter Donald Tusk.

Léon  Cornelissen
Léon
Cornelissen
Hoofdeconoom bij Robeco

Daarmee beginnen twee jaar van waarschijnlijk moeizame onderhandelingen over het vertrek van Groot-Brittannië uit de EU en komt Brexit eindelijk in een volgende fase.

Selecteer zelf je beleggingsfondsen
Ontvang beleggingstips van experts
Wij doen de rest
Jouw kijk PLUS onze kennis
ONTDEK ROBECO PLUS
Robeco PLUS
Ontvang €25,- startgeld
Jouw kijk PLUS onze kennis
ONTDEK ROBECO PLUS
Robeco PLUS
Ontvang €25,- startgeld

In het kort

  • Premier May stuurt eindelijk Artikel 50-brief naar EU-voorzitter
  • Drie onderwerpen zullen twee jaar moeilijk onderhandelen overheersen
  • Pond zal verder wegzakken, maar zonder belangrijke gevolgen

“Nadat het Britse parlement had besloten niet dwars te liggen, was het logisch dat Artikel 50 zou worden ingeroepen. De timing – na de Nederlands verkiezingen en de verjaardag van het Verdrag van Rome – was uiterst diplomatiek”, aldus Robeco’s hoofdeconoom Léon Cornelissen.

Richtlijnen voor onderhandelingen

“Er volgen nu twee jaar van onderhandelingen. Tusk zei dat hij binnen 48 uur richtlijnen voor de onderhandelingen zal geven en de EU-raad zal die op 29 april moeten goedkeuren. De richtlijnen zullen een indicatie zijn van hoe stug de houding van de EU zal zijn gedurende de onderhandelingen.”

Eenheid binnen EU

“Groot-Brittannië is geobsedeerd door Brexit, maar Duitsland ligt er niet wakker van. Daar is men meer geïnteresseerd in het bij elkaar houden van de EU en maakt men zich zorgen over Rusland, China en de VS. Daarom verwacht ik een stugge houding van de EU tijdens het onderhandelingsproces met Groot-Brittannië, want dat is in het belang van de eenheid binnen de EU.”

Drie zaken overheersen

Cornelissen verwacht dat drie zaken de onderhandelingen zullen overheersen:

  • De verplichtingen die Groot-Brittannië moet nakomen, zo’n EUR 60 mrd. Zo zijn er de pensioenen aan EU-ambtenaren waarvoor Groot-Brittannië gedeeltelijk verantwoordelijk blijft en ook zijn er veel toezeggingen aan Oost-Europa gedaan.
  • Een handelsovereenkomst die zorgt dat Groot-Brittannië buiten de interne markt van de EU valt.
  • Het vaststellen van de status van expats in Groot-Brittannië en vice versa.

Ingeleverd

Cornelissen zegt dat de Britse economie nadelig zal worden beïnvloed door het zwakke pond. Die munt heeft sinds het Brexit-referendum 15% ingeleverd ten opzichte van de euro en US dollar. “Een stijgende inflatie door gestegen importprijzen zal de Britse inkomens raken. Er is ook al duidelijk een verzwakking van de onroerendgoedmarkt zichtbaar.”

Niet verlengd

Cornelissen verwacht niet dat de ‘scheidingsperiode’ tot na april 2019 zal worden verlengd, omdat dat gaat botsten met verkiezingen in Europa in mei 2019. “Bovendien moeten 27 lidstaten akkoord gaan met verlenging en dat zie ik niet gebeuren.“

Ingeprijsd

De financiële markten hadden het inroepen van Artikel 50 al ingeprijsd en dus ligt de langetermijnfocus op hoe de onderhandelingen zich zullen ontwikkelen. “Het pond zal daarbij verder verzwakken”, aldus Lukas Daalder, Chief Investment Officer van Robeco Investment Solutions. “Uiteindelijk levert Brexit een verzwakking op van zowel Groot-Brittannië als de EU op het wereldtoneel. ”

Geen acute marktreactie

“Ik verwacht geen acute marktreactie, aangezien dit proces al maanden is aangekondigd. Het blijft belangrijk om een goed gespreide portefeuille aan te houden,” zo besluit Daalder.

Zie ook onze Beleggingsvisie

Onderwerpen gerelateerd aan dit artikel