Robeco gebruikt cookies om het websitebezoek te analyseren, om informatie via social media te kunnen delen en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Door op akkoord te klikken of verder te gaan op deze site stemt u hiermee in. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

AKKOORD

Door verder te gaan heeft u toestemming gegeven voor het plaatsen en uitlezen van cookies op deze website. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

 De beursimpact van de verkiezingen

De beursimpact van de verkiezingen

02 mrt 2017 | Visie1980 views

Beleggers hoeven zich naar verwachting geen zorgen te maken dat de Nederlandse verkiezingen de goede stemming op financiële markten bederven. Daarvoor is de kans op een echte politieke koerswijziging veel te klein.

Léon  Cornelissen
Léon
Cornelissen
Hoofdeconoom bij Robeco

In 2016 hadden verkiezingen soms grote invloed op de stemming op financiële markten. De onverwachte uitkomst van het Brexit-referendum in juni leidde tot flinke koersdalingen, terwijl de verkiezingszege van Donald Trump in november juist aanleiding was voor een opleving op de aandelenmarkten. Volgens Robeco-hoofdeconoom Léon Cornelissen hoeven beleggers zich geen zorgen te maken dat de Nederlandse verkiezingen ook een flinke koersbeweging op gang gaan brengen.

Water bij de wijn

“In de regel lijkt het beleid van een nieuwe Nederlandse regering heel veel op het beleid van de voorgaande”, legt Cornelissen uit. “Dat komt omdat partijen hun meer extreme standpunten vaak los moeten laten in de onderhandelingen over het vormen van een coalitie. Soms wijkt de nieuwe richting iets naar links of naar rechts af, maar er komt geen grote koersomslag. Volgens de peilingen zijn er vijf of zes partijen nodig om een coalitie te vormen. In de onderhandelingen zal iedereen dan behoorlijk wat water bij de wijn moeten doen.”

Eerste Kamer als struikelblok

Alleen als VVD en PVV samenwerken kan er een regering samengesteld worden uit slechts twee of drie partijen. Cornelissen neemt dat scenario niet heel serieus: “Beide partijen hebben in de Eerste Kamer slechts 22 van de 75 zetels. Zelfs met een derde partij zouden ze niet in de buurt komen van de meerderheid die nodig is om ervoor te zorgen dat niet alle plannen van de Tweede Kamer worden geblokkeerd. De volgende verkiezingen voor de Eerste Kamer zijn pas in 2019, dus voorlopig komt daar geen verandering in de zetelverhouding.”

De dag na de verkiezingen

De kans is groot dat de richting van de AEX op 16 maart – de dag na de verkiezingen – veel sterker bepaald wordt door andere factoren dan door de verkiezingsuitslag. “Het zal niet meteen duidelijk zijn wat de precieze gevolgen zijn van die uitslag”, vertelt Cornelissen. “Omdat er waarschijnlijk veel partijen nodig zijn voor het vormen van een nieuwe regering, kan de formatie behoorlijk wat tijd in beslag nemen. De enige manier waarop de Nederlandse verkiezingen wat impact kunnen hebben op financiële markten is als de PVV een heel grote zege behaald.”

Presidentsverkiezingen Frankrijk

Op financiële markten zal een grote zetelwinst van de PVV uitgelegd worden als een aanwijzing dat populisme aan kracht wint. “In dat geval zullen beleggers anticiperen op de Franse presidentsverkiezingen van enkele weken later”, blikt Cornelissen vooruit. “In tegenstelling tot de uitslag van de Nederlandse verkiezingen kan daar een zege van de rechtse Marine Le Pen wel degelijk grote gevolgen hebben voor de Europese stabiliteit. Ik verwacht dat beleggers in dit scenario Franse beleggingen inruilen voor die van veiligere landen, zoals Duitsland en Nederland. Volgens de peilingen is dat voorlopig echter niet aan de orde.”

Onderwerpen gerelateerd aan dit artikel