Robeco gebruikt cookies om het websitebezoek te analyseren, om informatie via social media te kunnen delen en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Door op akkoord te klikken of verder te gaan op deze site stemt u hiermee in. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

AKKOORD

Door verder te gaan heeft u toestemming gegeven voor het plaatsen en uitlezen van cookies op deze website. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

Rente VS gaat bijna geruisloos omhoog

Rente VS gaat bijna geruisloos omhoog

27 mrt 2017 | Visie1673 views

Van de drie verwachte renteverhogingen dit jaar door het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Fed, vond de eerste medio maart 2017 bijna geruisloos plaats. De basisrente werd met 0,25%-punt verhoogd en staat nu op 0,75%-1,0%. Naar verwachting gaat de rente in de VS dit jaar stapsgewijs verder omhoog naar 1,5%-1,75%.

Léon  Cornelissen
Léon
Cornelissen
Hoofdeconoom bij Robeco

“Het enige dat nog tussen de Fed en een renteverhoging stond, was het maandelijkse banenrapport,” zo stelt Robeco-hoofdeconoom Léon Cornelissen. “En dat was opnieuw positief. Het gaat nog steeds goed met de arbeidsmarkt in de VS en er zijn weer zo’n 200.000 banen bijgekomen in februari. Met een officiële werkloosheid van 4,7% is er nu eigenlijk sprake van een situatie van volledige werkgelegenheid.”

Selecteer zelf je beleggingsfondsen
Ontvang beleggingstips van experts
Wij doen de rest
Jouw kijk PLUS onze kennis
ONTDEK ROBECO PLUS
Robeco PLUS
Ontvang €25,- startgeld
Jouw kijk PLUS onze kennis
ONTDEK ROBECO PLUS
Robeco PLUS
Ontvang €25,- startgeld

Ingeprijsd

“Omdat beleggers de renteverhoging door de Fed al hadden zien aankomen, had de markt deze al ingeprijsd en werd er nauwelijks op gereageerd,” zo meldt Cornelissen. “De markt zou teleurgesteld zijn geweest als Fed-voorzitter Yellen nu niet met een renteverhoging was gekomen. De volgende stap wordt overigens verwacht in juni, wanneer de Fed weer bijeenkomt.”

Onzekerheid

“We moeten nu wel oppassen dat de Fed de rente niet te veel omhoog jaagt. Er is momenteel nog veel onzekerheid over wat de plannen van president Trump op begrotingsgebied gaan betekenen. Als de economie te veel wordt gestimuleerd, kan wellicht de inflatie doorschieten. En dat wil niemand. De Fed zal dan tijdig ingrijpen als dat nodig is,” zegt Cornelissen. “De renteverhogingen moeten we zien als een gevolg van de kracht en successen die de Amerikaanse economie laat zien. De rol van de Fed is: balanceren om de huidige groei niet te veel te remmen.”

Doordrukken

“Een ding moeten we niet vergeten: Trump kan niet in zijn eentje allerlei plannen doordrukken, zoals hij inmiddels heeft ondervonden. Voor de begroting moet hij de steun van het Congres krijgen. Maar hij speelt zoals gebruikelijk hoog spel: zijn openingsvoorstel ligt er en in augustus moet alles rond zijn,” aldus Cornelissen. “Er zijn echter, ook binnen zijn eigen partij, mensen die hechten aan begrotingsdiscipline en het niet verder laten oplopen van het Amerikaanse overheidstekort.”

Vacatures binnen Fed

“Wel zal Trump proberen zijn invloed uit te oefenen bij het opvullen van vacatures binnen de Fed. Hij kan kandidaten aandragen, en dat gaat maar liefst vijf keer gebeuren in de komende 18 maanden. In februari 2018 treedt ook voorzitter Janet Yellen af. Daar zal Trump ongetwijfeld ook iemand voor in de plaats willen die hij kan plooien als het nodig is.”

Risicometer 6
Onderwerpen gerelateerd aan dit artikel