Robeco gebruikt cookies om het websitebezoek te analyseren, om informatie via social media te kunnen delen en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Door op akkoord te klikken of verder te gaan op deze site stemt u hiermee in. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

AKKOORD

Door verder te gaan heeft u toestemming gegeven voor het plaatsen en uitlezen van cookies op deze website. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

Beleggingsvisie april 2017

Beleggingsvisie april 2017

06 apr 2017 | Visie1083 views

De Nederlandse verkiezingsuitslag zorgde ervoor dat Europa toch enigszins opgelucht ademhaalde. Ondanks de peilingen volgde in Nederland uiteindelijk geen winst voor een anti-Europese partij. Wat dat betreft liggen de kaarten in Frankrijk nog open op tafel. Eind april zal na de eerste ronde van de presidentsverkiezingen meer duidelijk worden welke richting Frankrijk uitgaat.

Voorlopig lijkt het erop dat Marine Le Pen, die Frankrijk uit de euro wil hebben, het nipt gaat afleggen tegen de meer gematigde kandidaat Emmanuel Macron. Maar ook hier geldt: peilingen geven geen garantie voor een einduitslag. Vooral obligatiebeleggers kijken naar de mogelijk negatieve gevolgen van een eventuele winst van Le Pen. In dat scenario is de verwachting dat de Franse rente fors zal oplopen. De tweede ronde van de Franse verkiezingen is begin mei. Ook in Italië is het - zoals vrij vaak het geval is - rumoerig in de politieke arena. Hierdoor zou de Italiaanse rente extra hard kunnen stijgen.Selecteer zelf je beleggingsfondsen
Ontvang beleggingstips van experts
Wij doen de rest
Jouw kijk PLUS onze kennis
ONTDEK ROBECO PLUS
Robeco PLUS
Ontvang €25,- startgeld
Jouw kijk PLUS onze kennis
ONTDEK ROBECO PLUS
Robeco PLUS
Ontvang €25,- startgeld

Brexit in volgende fase

Groot-Brittannië heeft op 29 maart de officiële aanvraag voor uittreding uit de eurozone (‘Brexit’) ingediend. Vanaf dat moment is er een termijn van twee jaar om over de details van de uittreding te onderhandelen. Wat de uitkomst gaat worden voor Groot-Brittannië én Europa, blijft voorlopig in een dichte mist gehuld.

Positief beeld voor Europa

Op de Europese aandelenbeurzen zagen we in maart positieve rendementen. De Nederlandse AEX-index steeg deze maand 4,3%. De Europese Centrale Bank signaleerde een robuuste groei in het eerste kwartaal. Voor de komende periode geven de Europese economische cijfers een rooskleurig beeld. Wij hebben daarom het gewicht van Europese aandelen aan het eind van de maand opgehoogd naar bovengemiddeld.

Hogere groei = hogere rente

Normaal gesproken betekent een hogere economische groei ook een hogere rente. Dat zagen we in de afgelopen maand in ieder geval echter nog niet terug. Sinds november beweegt de toonaangevende Duitse tienjaarsrente zich grofweg tussen de 0,20% en 0,50%. In maart schoot deze rente naar bijna 0,50% om in de tweede helft van de maand weer terug te zakken naar iets boven de 0,30%. De uiteindelijk hogere rente zorgde wel voor negatieve rendementen op Europese staatsobligaties. Wij blijven Europese staatsobligaties een lager dan gemiddeld gewicht geven. Dit zorgt ervoor dat de gevoeligheid voor een rentestijging lager is dan het marktgemiddelde.

Wij vinden high yield-obligaties nog steeds de aantrekkelijkste obligatiecategorie. Wij zien hier nog verdere ruimte voor een verlaging van de risico-opslag. Europese bedrijfsobligaties lijken in dat opzicht een bodem te hebben bereikt. Obligaties uit opkomende landen vinden we aantrekkelijk en geven we een iets hoger dan gemiddelde weging.

‘Trump trade’ verflauwt

In de Verenigde Staten werd het voorstel van president Trump om de zorgwet (‘Obamacare’) op de schop te gooien op het laatste moment van tafel gehaald omdat er onvoldoende steun was vanuit de eigen Republikeinse partij. Dat was voor de financiële markten een volgend bewijs dat de verwachtingen rondom Trumps plannen (‘Trump trade’) naar beneden moeten worden bijgesteld. In de maanden na zijn verkiezing zorgden zijn stimuleringsplannen, samen met de toch al goede economische cijfers, voor een forse stijging op de Amerikaanse beurs. In maart kwam de Amerikaanse aandelenbeurs uiteindelijk nauwelijks van zijn plaats. De Fed verhoogde weliswaar de rente, maar dit werd door iedereen al verwacht en had daarom weinig impact.

Sentiment opkomende markten positiever

Vorige maand hebben we de positie van aandelen in opkomende markten ten opzichte van ontwikkelde markten opgehoogd naar een neutrale positie. In maart presteerden opkomende landen voor de tweede maand op rij beter dan ontwikkelde markten. Met name de Aziatische markten droegen hier aan bij. Als groep profiteren opkomende landen van het positieve sentiment en aantrekkende economieën. Dit ondanks het feit dat het in sommige landen, zoals in Turkije en Zuid-Afrika, onrustig is.

Onderwerpen gerelateerd aan dit artikel