Robeco gebruikt cookies om het websitebezoek te analyseren, om informatie via social media te kunnen delen en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Door op akkoord te klikken of verder te gaan op deze site stemt u hiermee in. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

AKKOORD

Door verder te gaan heeft u toestemming gegeven voor het plaatsen en uitlezen van cookies op deze website. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

Eerste ronde Franse verkiezingen: Eurozone even opgelucht

Eerste ronde Franse verkiezingen: Eurozone even opgelucht

24 apr 2017 | Visie425 views

Emmanuel Macron treft Marine Le Pen in de tweede ronde van de Franse verkiezingen op 7 mei. Dit biedt de financiële markten op korte termijn opluchting. Als Macron op 7 mei president wordt, zijn er op middellange termijn nog wel wat wolken aan de horizon.

Léon  Cornelissen
Léon
Cornelissen
Hoofdeconoom bij Robeco

In het kort

  • Een goede uitslag voor de economie en de financiële markten op korte termijn
  • Kansen voor Marine le Pen in de tweede ronde nemen af
  • Macron als president zou wel problemen op middellange termijn kunnen opleveren

Volgens officiële cijfers (gebaseerd op 97% van de getelde stemmen) eindigde Emmanuel Macron, een onafhankelijke centrum-politicus, in de eerste ronde bovenaan met 23,9% van de stemmen. Marine le Pen, van ultra-rechts, eindigde als tweede, met 21,4% van de stemmen. Daarmee versloegen beiden François Fillon, de voormalige conservatieve premier, en de kandidaat van links, Jean-Luc Mélenchon.

“De turbulente race tussen vier kandidaten is geëindigd in een marktvriendelijke uitslag,” zegt Robeco’s hoofdeconoom Léon Cornelissen. “Dit resultaat is ruwweg in lijn met de polls. Tegen de verwachting in was de opkomst niet hoger dan bij de vorige Franse presidentsverkiezingen.”

Kansen Le Pen afgenomen

De kansen dat Marine Le Pen in het Elysée komt, zijn afgenomen. “Voor de eerste ronde voorspelden de polls dat Macron in de tweede ronde zou gaan winnen, met 61% tegen 39%,” zegt Cornelissen. “De wedkantoren zien nu de kansen van Macron als volgende Franse president zelfs richting 90% gaan.”

Even opluchting, maar …

Op korte termijn zou een presidentschap van Macron gunstig voor de Europese economie zijn en een vertrek van Frankrijk uit de Eurozone en de Europese Unie onmogelijk maken. “Europese aandelen zouden het dan beter doen dan wereldwijde aandelen, hoewel het winstpotentieel enigszins wordt ingeperkt door de sterkere euro, die al 1,5% gestegen is door de verkiezingsuitslag”, zegt Lukas Daalder, Chief Investment Officer bij Robeco. “De Franse obligatiemarkt was natuurlijk blij met de uitslag, want het opgelopen verschil met de Duitse obligatiemarkt werd direct kleiner.”

Frexit nooit erg populair

“Frexit is nooit erg populair geweest in Frankrijk, zoals al bleek toen Le Pen dit onderwerp onlangs al wat nuanceerde. Het onderwerp zal van de agenda verdwijnen,” zegt Cornelissen. Vooralsnog profiteert de Franse economie van een periode van cyclische groei, met een verwachte plus van 1,5% in 2017. Nu het ernaar uitziet dat Macron president van Frankrijk gaat worden, verhoogt dit de kans op stabiliteit in de Eurozone.

Zorgen voor middellange termijn

Voor de middellange termijn blijven er echter zorgen. Macron heeft niet de steun van de twee politieke middenpartijen. “Na de parlementsverkiezingen in juni zal hij waarschijnlijk met een coalitiekabinet moeten werken,“ zegt Cornelissen. “Zal hij in staat zijn om bescheiden hervormingen door te voeren, of zal Frankrijk blijven achterlopen op Duitsland, en daarmee op de lange termijn politieke risico’s creëren voor de volgende presidentsverkiezingen?’’

Wilt u de beleggingsvisie van Robeco voor Europese aandelen lezen? Deze kunt u hier bekijken.

Onderwerpen gerelateerd aan dit artikel