Robeco gebruikt cookies om het websitebezoek te analyseren, om informatie via social media te kunnen delen en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Door op akkoord te klikken of verder te gaan op deze site stemt u hiermee in. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

AKKOORD

Door verder te gaan heeft u toestemming gegeven voor het plaatsen en uitlezen van cookies op deze website. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

Beleggingsvisie mei 2017

Beleggingsvisie mei 2017

04 mei 2017 | Visie1228 views

Na de eerste ronde van de Franse presidenstsverkiezingen reageerden de financiële markten al opgelucht op de winst van Emmanuel Macron. In de beslissende tweede ronde kreeg Macron 66% van de stemmen, tegen 34% voor Le Pen. Hierdoor wordt de opkomst van het populisme in de politiek een voorlopig halt toe geroepen. De winst van de gematigde Macron is goed voor de markten en voor de EU.

Tussensprint

Eind april was de winst van Macron, in de eerste Franse verkiezingsronde, voldoende reden voor de Europese aandelenbeurzen om een tussensprint te maken. De Franse aandelenbeurs was aan het eind van de maand dan ook de grootste stijger. De Nederlandse AEX wist in april 0,9% bij te schrijven.

De macro-economische cijfers in Europa geven een positief beeld voor Europa. Het vertrouwen van zowel consumenten als producenten is positief. Het ligt daarmee voor de hand dat de ECB het lopende stimuleringsprogramma eerder zou kunnen gaan afbouwen. Een eventuele indicatie daarvan kan tijdens de ECB-vergadering in juni komen. Verdere afbouw van het programma zal normaal gesproken gepaard gaan met hogere rentes. ECB-president Draghi lijkt van afbouwen vooralsnog geen haastklus te maken. Onze hoger dan gemiddelde positie van Europese aandelen blijft voorlopig gehandhaafd.

Selecteer zelf je beleggingsfondsen
Ontvang beleggingstips van experts
Wij doen de rest
Jouw kijk PLUS onze kennis
ONTDEK ROBECO PLUS
Robeco PLUS
Ontvang €25,- startgeld
Jouw kijk PLUS onze kennis
ONTDEK ROBECO PLUS
Robeco PLUS
Ontvang €25,- startgeld

Zaagtandbeweging

De Europese rente maakt sinds november een ‘zaagtandbeweging’ en beweegt sindsdien tussen de 0,20% en 0,50%. In april was dit ook weer het geval. De opluchting over de winst van Macron zorgde voor een scherpe stijging van de Duitse en Nederlandse rente. Beleggers waren voorafgaand aan de Franse presidentsverkiezingen uit Franse in ‘veilige’ staatsobligaties gestapt. Na de eerste ronde draaiden ze dat terug, waardoor de rente in Duitsland en Nederland opliep en in Frankrijk daalde. Wij blijven Europese staatsobligaties een lager dan gemiddeld gewicht geven. Dit zorgt ervoor dat de gevoeligheid voor een rentestijging lager is dan het marktgemiddelde.

Wij vinden high yield-obligaties nog steeds de aantrekkelijkste obligatiecategorie. Wij zien hier nog verdere ruimte voor een verlaging van de risico-opslag. Europese bedrijfsobligaties lijken in dat opzicht een bodem te hebben bereikt. Obligaties uit opkomende landen vinden we aantrekkelijk en geven we een iets hoger dan gemiddelde weging.

Twijfels op de markt over Trumps beleid

In de VS kondigde president Trump eind april nieuwe belastingmaatregelen aan, die voorzien in een drastische verlaging van de belasting. Bedrijven gaan er in de plannen het meest op vooruit. Er zijn alleen twijfels over de haalbaarheid. Diverse economen verwachten een flink hogere staatsschuld. Hierdoor is de discussie over het schuldenplafond dat geldt in de VS, weer actueel. In 2013 ging de overheid nog een aantal dagen ‘op slot’ totdat de politieke partijen overeenstemming bereikten, maar dat is nu voorlopig weer afgewend.

Hoewel Trump aankondigde zich vooral met de VS zelf bezig te gaan houden, bezorgen de spanningen rondom Noord-Korea hem nu ook het nodige werk. Noord-Korea provoceert het Westen de laatste tijd met militair krachtsvertoon en oorlogszuchtige taal. Hoewel een gewapend conflict wel het laatste is waar de wereld op zit te wachten, is de kans daarop wel gestegen.

In de eerste 100 dagen van het presidentschap van Trump zijn al diverse plannen gesneuveld. De positieve stemming van net na zijn aantreden is afgevlakt. Hoewel de Amerikaanse economie er niet zo slecht voorstaat, denken we dat de economische groei de komende periode elders in de wereld zal plaatsvinden en handhaven we de onderwogen positie.

Sentiment opkomende markten positiever

Het gewicht van aandelen in opkomende markten ten opzichte van ontwikkelde markten is neutraal. In euro’s gemeten presteerden opkomende landen in april beter dan ontwikkelde markten. De Aziatische markten blijven hierbij de belangrijkste drijvende kracht. Met name in deze landen trekt de economie aan. Hoewel het onrustig is in sommige landen, zoals Turkije en Zuid-Afrika, is het sentiment rondom opkomende landen als geheel positiever.