Robeco gebruikt cookies om het websitebezoek te analyseren, om informatie via social media te kunnen delen en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Door op akkoord te klikken of verder te gaan op deze site stemt u hiermee in. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

AKKOORD

Door verder te gaan heeft u toestemming gegeven voor het plaatsen en uitlezen van cookies op deze website. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

Comeback kid Europa

Comeback kid Europa

10 mei 2017 | Visie170 views

Ik wil niet veel zeggen, maar Europa lijkt met een sluipende comeback bezig. Eind vorig jaar werd Europa alom als een politiek mijnenveld gezien. De Nederlandse, Franse en Duitse verkiezingen, de etterende wond die Griekenland is, Brexit en het meer structurele probleem rond Italië: geheid dat er iets mis zou gaan.

Lukas Daalder
Lukas
Daalder
Chief Investment Officer

Vijf maanden in het nieuwe jaar en de vlag hangt er duidelijk anders bij. Populisme in Nederland en Frankrijk heeft weliswaar aan kracht gewonnen, maar het heeft niet de gevreesde radicale koerswijziging opgeleverd. Griekenland is uiteraard niet structureel opgelost, maar men lijkt het probleem vakkundig tot na de Duitse verkiezingen door te kunnen schuiven. Brexit en Italië zullen zeker nog voor problemen gaan zorgen, maar van een acuut gevaar is geen sprake. Overigens schrijf ik dit zonder de uitkomst van de Franse presidentsverkiezingen te kennen, dus het is best mogelijk dat mijn beoordeling van de politieke situatie als u dit leest al achterhaald is: die gok neem ik voor lief.

Selecteer zelf je beleggingsfondsen
Ontvang beleggingstips van experts
Wij doen de rest
Jouw kijk PLUS onze kennis
ONTDEK ROBECO PLUS
Robeco PLUS
Ontvang €25,- startgeld
Jouw kijk PLUS onze kennis
ONTDEK ROBECO PLUS
Robeco PLUS
Ontvang €25,- startgeld

Beter dan verwacht

Niet alleen politiek, maar ook economisch doet Europa het beter dan verwacht. Het beeld dat bij veel mensen bestaat dat Europa gedoemd is om als gevolg van vergrijzing en Brusselse bureaucratie een langzame economische dood te sterven, wordt momenteel niet door de cijfers bevestigd. In tegenstelling tot de VS, waar de BBP-groei op 0,7% bleef steken, wist de Europese economie in het eerste kwartaal een gezonde (geannualiseerde) groei van 1,8% neer te zetten. Dat is overigens geen eenmalige toevalstreffer: de Europese BBP-groei ligt nu al negen kwartalen gemiddeld op hetzelfde niveau als dat van de VS. Rekening houdend met de verschillende demografische ontwikkelingen, stijgt het BBP per capita in Europa dus al enige tijd harder. Ook de meest recente cijfers over april en mei lijken te suggereren dat het groeimomentum in Europa momenteel hoger ligt dan in Amerika.

Omzetgroei

  Die betere groei zie je ook duidelijk terug in de bedrijfsresultaten, waarbij ik me baseer op cijfers die JP Morgan heeft berekend. Op basis van de ruim 60% van de Europese bedrijven die tot nu toe gerapporteerd hebben, lijkt de omzetgroei ten opzichte van vorig jaar op ongeveer 12% uit te komen; Amerika (76% gerapporteerd) blijft op 8% steken. Hiermee stevent Europa af op het beste winstkwartaal sinds 2010, waarbij de winstgroei per aandeel momenteel op 26% ligt voor de STOXX Europe 600 index. Voor de S&P500 komt de teller vooralsnog op 13% uit. Interessant is om deze winstgroei te vergelijken met de koerswinst die de aandelenbeurzen in de vergelijkbare periode heeft laten zien: de S&P500 steeg met 15%, de STOXX met 13%. Anders gezegd, Amerikaanse aandelen zijn per saldo duurder geworden, Europese aandelen juist goedkoper. Wat mij betreft is het dan ook hoog tijd dat de comeback zich eveneens tot de Europese beurs uitstrekt.

Deze column is eerder verschenen in het Financieele Dagblad.

Onderwerpen gerelateerd aan dit artikel