De Fransen hebben de sociaal-liberaal Emmanuel Macron met een ruime meerderheid gekozen als president. Hij kreeg 66% van de stemmen, tegen 34% voor Marine Le Pen. Deze verkiezing roept een voorlopig halt toe aan de golf van populisme die de politiek wereldwijd bezighoudt en kreeg de meest marktvriendelijke uitkomst denkbaar, aldus Robeco-hoofdeconoom Léon Cornelissen.

In het kort:
  • Sociaal-liberaal Macron krijgt 66% van de stemmen, tegen 34% voor Le Pen
  • Verkiezingsuitkomst is goed voor de markten en voor de EU
  • Gevolgen uitkomst al ingeprijsd in eurokoers en obligaties
De opkomst van de tweede ronde van de Franse verkiezingen was met 74 procent laag. Verder stemde een recordaantal mensen (11,5%) blanco of ongeldig. Dat wijst erop dat veel Fransen noch op Le Pen, noch op Macron wilden stemmen. Robeco-hoofdeconoom Léon Cornelissen: “Een indrukkende overwinning, maar vergeet niet dat een deel van de Macron-stemmen anti-Le Pen-stemmen zijn”.

Ondernemersvriendelijk en pro-EU

“Macron is erg ondernemersvriendelijk en pro-EU, dus dat is goed voor de Europese Unie in een tijd dat Brexit die aan het wankelen heeft gebracht”, aldus Cornelissen. “Europa gaat door en de onderhandeling over Brexit zullen er niet makkelijker op worden, nu een van de grootste supporters van de EU president van Frankrijk is geworden”.

Markten opgelucht

“De markten hebben opgelucht gereageerd op de overwinning van Macron, al stonden de Europese markten een fractie lager na opening. De Nikkei ging al 2% omhoog door het nieuws”, zegt Lukas Daalder, Chief Investment Officer van Robeco Investment Solutions. “Ook zullen Europese aandelen, die opnieuw beoordeeld worden na de mooie winstcijfers in het eerste kwartaal, uiteindelijk positief reageren.”

Ingeprijsd

“Het lijkt er wel op, dat de financiële markten vorige week een overwinning van Macron al hebben ingeprijsd. Dat verklaart de lauwe reactie van de euro tot nu toe. Na de eerste ronde steeg de euro nog met 1,5% ten opzichte van de dollar, en vanochtend kwam de sterke munt nog amper van zijn plaats”, aldus Daalder.

Renteverschil was al afgenomen

“Wat voor de euro geldt, geldt ook tot op zekere hoogte voor Franse obligaties: het verschil ten opzichte van Duitse obligaties was al afgenomen van 0,75% naar 0,40% afgelopen vrijdag. Met de onzekere uitkomst van de Franse parlementsverkiezingen in juni in het verschiet, lijkt een verschil van 0,35% realistisch”.

Wat eerst?

En wat gaat de nieuwe Franse president als eerste aanpakken, als hij deze week het stokje van Hollande overneemt? Cornelissen: “Zijn eerste klus zal het vormen van een coalitie zijn, want Macrons En Marche! zal waarschijnlijk geen absolute meerderheid verkrijgen in het parlement.”