Robeco gebruikt cookies om het websitebezoek te analyseren, om informatie via social media te kunnen delen en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Door op akkoord te klikken of verder te gaan op deze site stemt u hiermee in. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

AKKOORD

Door verder te gaan heeft u toestemming gegeven voor het plaatsen en uitlezen van cookies op deze website. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

Beleggingsvisie juni 2017

Beleggingsvisie juni 2017

08 jun 2017 | Visie1243 views

Het moest nog wel even gebeuren, maar Emmanuel Macron won inderdaad de Franse verkiezingen van de euro-sceptische Marine Le Pen. Het betekende extra rugwind voor het positieve sentiment op de Europese aandelenbeurzen. Deze lieten ook in de weken na deze verkiezingen mooie rendementen zien. De Nederlandse AEX-index steeg 0,6%, terwijl de Franse beurs 2,0% steeg.

Niet alleen de politieke onrust in Europa is nu naar de achtergrond verschoven, ook de economische cijfers zijn prima. Er is volop economische groei en vertrouwen van zowel producenten als consumenten.


Selecteer zelf je beleggingsfondsen
Ontvang beleggingstips van experts
Wij doen de rest
Jouw kijk PLUS onze kennis
ONTDEK ROBECO PLUS
Robeco PLUS
Ontvang €25,- startgeld
Jouw kijk PLUS onze kennis
ONTDEK ROBECO PLUS
Robeco PLUS
Ontvang €25,- startgeld

Nog geen nieuwe stap van de ECB

Het is dus niet verwonderlijk dat de beleggingswereld nu vooral naar Europa kijkt om in te beleggen. De aandelen zijn nog steeds niet al te duur, zeker niet ten opzichte van Amerika. De Europese Centrale Bank gaat waarschijnlijk niet al te veel haast maken met het afbouwen van het stimuleringspakket. Er is dit jaar een eerste stap gedaan, maar we verwachten dat ECB-president Draghi een volgende stap pas na de zomer zal aankondigen. En dat betekent dat de rente in Europa normaal gesproken niet meteen fors zal oplopen. De toonaangevende Duitse staatsrente schommelt al geruime tijd binnen een bandbreedte van 0,20% en 0,50%. In onze portefeuilles hebben we Europese aandelen een hoger dan gemiddeld gewicht gegeven, terwijl Europese staatsobligaties juist een lager dan gemiddeld gewicht hebben.

Slechts even beweging

Op een paar dagen na was het in mei ook weer opvallend rustig op de Amerikaanse aandelenbeurs. Even veerde de beweeglijkheid op, toen er veel rumoer in de VS was over de vermeende banden van president Trump met Rusland. Na het aanstellen van een onafhankelijk onderzoeker keerde de rust op de markten weer terug. De Amerikaanse aandelenbeurs steeg in mei uiteindelijk 1,4%.

Dollar zakt verder weg

Het aanhoudende gedoe rondom Trump doet vermoeden dat hij veel van zijn gedane beloftes niet waar kan maken. Dit heeft een negatief effect op de economische groei op langere termijn en het vertrouwen in Amerika als geheel. De economische cijfers in de VS zijn nog steeds goed, maar wijzen niet meer op een versnelling van de groei. De Amerikaanse dollar zakte in mei verder weg en is dit jaar al bijna 7% in waarde gedaald ten opzichte van de euro. In onze portefeuilles hebben we Amerika daarom ook een minder dan gemiddelde weging gegeven.

Azië compenseert Brazilië

Onrust is in opkomende landen niet ongebruikelijk. In dat opzicht stond Brazilië afgelopen maand nadrukkelijk in de schijnwerpers. De Braziliaanse beurs daalde ruim 10% op één dag na het bericht dat de Braziliaanse president Temer een afzettingsprocedure tegemoet kan zien vanwege een corruptieschandaal. De daling in Brazilië werd deels gecompenseerd door de goede rendementen in de Aziatische opkomende landen. We hebben opkomende landen met een neutraal gewicht in onze portefeuilles opgenomen.