Robeco gebruikt cookies om het websitebezoek te analyseren, om informatie via social media te kunnen delen en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Door op akkoord te klikken of verder te gaan op deze site stemt u hiermee in. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

AKKOORD

Door verder te gaan heeft u toestemming gegeven voor het plaatsen en uitlezen van cookies op deze website. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

China wereldkampioen internetshoppen

China wereldkampioen internetshoppen

01 jun 2017 | Visie219 views

Wie aan het internet denkt, denkt aan Silicon Valley. Maar eigenlijk zitten de leiders van het internet in China. Juist in het land waar nog volop gecensureerd wordt , is het internet - baken van vrije meningsuiting voor bloggers en vloggers - het verst opgedrongen in de samenleving.

Arnout van Rijn
Arnout
van Rijn
Chief Investment Officer Azië-Pacific

En er wordt geld verdiend aan de populariteit van de services op dit medium. De recente resultaten van Tencent en Alibaba toonden dat nog maar eens aan. Tencent boekte EUR 1,9 miljard aan nettowinst in het eerste kwartaal. Maar ook Weixin (China’s Facebook) blijft groeien en met inmiddels 938 miljoen gebruikers genereert dat steeds hogere advertentie-inkomsten.  Alibaba, eigenaar van ’s werelds grootste internetshoppingplatform, boekte een nettowinst van EUR 1,3 miljard in het eerste kwartaal. De omzet op hun platform was in het voorbije jaar EUR 500 miljard en groeide met 22%.


Selecteer zelf je beleggingsfondsen
Ontvang beleggingstips van experts
Wij doen de rest
Jouw kijk PLUS onze kennis
ONTDEK ROBECO PLUS
Robeco PLUS
Ontvang €25,- startgeld
Jouw kijk PLUS onze kennis
ONTDEK ROBECO PLUS
Robeco PLUS
Ontvang €25,- startgeld

EUR 1.100 per klant in 2016

Duizelingwekkende getallen. Met 454 miljoen klanten betekent het ook dat elke klant EUR 1.100 op het platform heeft besteed in het voorbije jaar. In een land met een gemiddeld jaarinkomen van minder dan EUR 9.000 is dat een ongelofelijk hoog bedrag. Een recente studie van Euromonitor liet zien, dat China ook wereldwijd nummer 1 is: 17% van alle winkelverkopen in China loopt via het internet, terwijl dat wereldwijd maar 9% is (Nederland: 9,2%).

Wet van de remmende voorsprong

Waar komt dat door? Het heeft te maken met de wet van de remmende voorsprong. Internetwinkels kwamen op in een tijd dat China nog relatief weinig winkelcentra had. Mensen kregen via apps op hun telefoon ineens een keuze voorgeschoteld die ze nergens in de stad konden vinden. Maar het heeft vooral te maken met het gebruiksgemak. De grote vlucht van mobieltjes heeft daarbij geholpen. De interface van bijvoorbeeld Alibaba is zo gebruiksvriendelijk, dat nu al 85% van alle aankopen mobiel gebeurt, terwijl dat in Nederland nog maar zo’n 40% is. Ook betalen is grandioos gemakkelijk omdat in dit voorbeeld Alibaba via de service Alipay een volledig gestroomlijnde financiële afhandeling verzorgt. Als mevrouw Chi in China iets op internet koopt, kan ze haar hippe schoenen en frisse cosmetica in een paar klikken razendsnel en tegen lage kosten thuisbezorgd krijgen.

Big data en fijnmazig netwerk van distributiecentra

Logistiek is een groeisector en China kent een aantal bedrijven die met gebruik van big data en een fijnmazig netwerk van distributiecentra tegen zeer concurrerende prijzen kunnen leveren. Dat komt natuurlijk ook domweg door lage lonen voor een bezorger. Een jongen op een brommer rijdt in China voor een euro een heel eind door de stad, maar in Nederland worden bezorgkosten al snel te hoog. Dus ook kleine bestellingen zijn zo op internet concurrerend. De verwachting is dat in China internetshoppen naar 25% van het totaal zal groeien in 2021. De dagelijkse boodschappen zijn nu het strijdtoneel voor de grote spelers. Het einde van de ongebreidelde groei is duidelijk nog niet in zicht.

Deze column is eerder verschenen op DFT.nl

Arnout van Rijn, Hongkong, mei 2017.

Onderwerpen gerelateerd aan dit artikel