Robeco gebruikt cookies om het websitebezoek te analyseren, om informatie via social media te kunnen delen en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Door op akkoord te klikken of verder te gaan op deze site stemt u hiermee in. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

AKKOORD

Door verder te gaan heeft u toestemming gegeven voor het plaatsen en uitlezen van cookies op deze website. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

Fed goed voor aandelen

Fed goed voor aandelen

26 jun 2017 | Visie739 views

De Federal Reserve, het stelsel van centrale banken in de VS, verhoogde op 14 juni, zoals verwacht, de rente. Het was de tweede renteverhoging dit jaar, maar tegelijkertijd ook pas de vierde renteverhoging sinds december 2015.

Jeroen  Blokland
Jeroen
Blokland
Fondsmanager Robeco ONE

Bijna 10 jaar na het uitbreken van de financiële crisis staat de Amerikaanse rente nu op een schamele 1,25%. En dus gaat de Fed gestaag door met verhogen. Maar betekent zo’n ‘verkrappingscyclus’ nu eigenlijk voor de financiële markten?

rente-federal-reserve.png

Selecteer zelf je beleggingsfondsen
Ontvang beleggingstips van experts
Wij doen de rest
Jouw kijk PLUS onze kennis
ONTDEK ROBECO PLUS
Robeco PLUS
Ontvang €25,- startgeld
Jouw kijk PLUS onze kennis
ONTDEK ROBECO PLUS
Robeco PLUS
Ontvang €25,- startgeld

Lessen van vroeger

Verkrappen betekent 1) een rem op de economische groei en 2) hogere rentes op Amerikaanse obligaties. Dat zal wel slecht zijn voor aandelen en juist goed voor de Amerikaanse dollar, toch? Klinkt plausibel, alleen is het niet in overeenstemming met wat we tijdens eerdere verkrappingsrondes hebben gezien. In onderstaande tabel staan de rendementen op de belangrijkste beleggingscategorieën gedurende de acht voorgaande perioden – sinds 1973 - waarin de Fed de rente langere tijd achter elkaar verhoogde.

rendement-federal-reserve.png

Prijzen grondstoffen stijgen enorm

Wat meteen opvalt, is het extreem hoge rendement op grondstoffen, en op goud in het bijzonder. Grondstoffenprijzen stegen tijdens de laatste acht verkrappingsrondes van de Federal Reserve met gemiddeld 44%. De prijs van goud ging zelfs gemiddeld 74% omhoog. Deze stijging wordt gedomineerd door twee perioden, toevalligerwijs ook nog eens de twee oudste. In drie van de acht cycli was het rendement op goud negatief en in één periode (1980) was het rendement praktisch nul. Die wisselende uitslagen worden weerspiegeld in het mediane rendement (als het ware de ‘middelste’ waarneming van een serie rendementen), dat uitkomt op slechts 3,2%. Daarentegen is het mediane rendement op grondstoffen 45%. Historisch gezien waren grondstoffen de ‘place to be’ als de Fed de rente verhoogt.

Aandelen omhoog

Maar ook met aandelen had je, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, goede zaken gedaan. De Fed verhoogt de rente in de regel als de groei te snel dreigt te gaan. Snelle groei gaat meestal gepaard met stevige winstgroei, wat uiteraard goed nieuws is voor aandelen. Vooral ‘aandelen wereldwijd’ doen het goed met een rendement van gemiddeld meer dan 12%. Dat is een heel stuk beter dan Amerikaanse aandelen, die niet verder dan een kleine 3% komen. Ook dat is te verklaren. De Amerikaanse economie loopt vaak voor op de economie in de rest van de wereld. Dus wanneer de Fed ingrijpt en de groei wil remmen, moet de piek elders vaak nog komen.

Nog twee interessante observaties. De eerste is dat de Amerikaanse dollar tijdens perioden van verkrapping daalt, terwijl hogere rentes deze valuta juist interessanter maakt. De kans is groot dat beleggers hierop vooruitlopen. De tweede is dat, ondanks een stijgende korte rente, staatsobligaties toch gemiddeld een positief rendement realiseren. Dat komt onder meer omdat je een couponrente ontvangt die vaak hoger is dan de korte rente van de Fed. Een andere reden is dat de rente op langlopende obligaties vaak daalt als de economie in de toekomst waarschijnlijk minder hard groeit door het optreden van de centrale bank.

This time is different?

Veel beleggers hebben de neiging om te veronderstellen dat het deze keer wel anders zal zijn. En daar zijn uiteraard argumenten voor. Bijvoorbeeld dat deze verkrappingsronde van de Fed komt na een periode van extreem ruim beleid en waarschijnlijk ook veel langer duurt dan gemiddeld. De periode van aaneengesloten groei is inmiddels ook historisch lang en dus ligt een recessie misschien op de loer. Voor grondstoffen kan de afkoeling van de Chinese economie roet in het eten gooien.

Toch zou ik de historie niet helemaal naast me neerleggen. Een periode waarin aandelen beter presteren dan obligaties, met aandelen buiten Amerika voorop, is niet ondenkbaar. Aandelen buiten Amerika zijn relatief goedkoop en in sommige regio’s, zoals Europa, komt de groei nu pas echt op gang. En ook de dollar, die de afgelopen maanden onder druk staat, volgt vooralsnog het historische patroon. Sinds de eerste renteverhoging in december 2015 is de munt gedaald. Enige voorzichtigheid met ‘this time is different’ lijkt op zijn plaats.

Deze column is eerder verschenen op RTLZ.nl

Onderwerpen gerelateerd aan dit artikel