Robeco gebruikt cookies om het websitebezoek te analyseren, om informatie via social media te kunnen delen en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Door op akkoord te klikken of verder te gaan op deze site stemt u hiermee in. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

AKKOORD

Door verder te gaan heeft u toestemming gegeven voor het plaatsen en uitlezen van cookies op deze website. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

Misser May: niet langer meerderheid in parlement

Misser May: niet langer meerderheid in parlement

09 jun 2017 | Visie418 views

De Britse Conservatieve partij haalde naar verwachting de meeste zetels in de verkiezingen van 8 juni 2017, maar te weinig om een meerderheid in het Lagerhuis te behouden. Daardoor moeten de Conservatieven een coalitiekabinet vormen, bijvoorbeeld met de Ulster Unionists. “Een onwerkbare meerderheid”, volgens Robeco-hoofdeconoom Léon Cornelissen.

In het kort

  • Conservatieven verliezen hun meerderheid in het Lagerhuis
  • Pond verliest bijna 2% door onzekere vooruitzichten
  • Harde Brexit nu minder waarschijnlijk

De tussentijdse verkiezingen die premier Theresa May had uitgeroepen, waren bedoeld om de meerderheid van 10 zetels die de Conservatieven hadden in de 650 zetels tellende Lagerhuis, verder uit te bouwen. Daarmee zou May sterker staan in de Brexit-onderhandelingen. Het tegenovergestelde gebeurde: de Labour-partij kwam na de nederlaag van 2015 sterk terug en won zo’n 30 zetels.

Selecteer zelf je beleggingsfondsen
Ontvang beleggingstips van experts
Wij doen de rest
Jouw kijk PLUS onze kennis
ONTDEK ROBECO PLUS
Robeco PLUS
Ontvang €25,- startgeld
Jouw kijk PLUS onze kennis
ONTDEK ROBECO PLUS
Robeco PLUS
Ontvang €25,- startgeld

Aftreden May?

Het gevolg van de verkiezingsuitslag zou het aftreden van May kunnen zijn, na slechts 330 dagen als premier. “May had een flinke overwinning nodig om meer ruimte te krijgen in de Brexit-onderhandelingen,” zegt Robeco-hoofdeconoom Léon Cornelissen. “Maar dat plan is zeker mislukt. Tijdens haar campagne benadrukte May dat ze door wilde gaan met een harde Brexit. Kennelijk is daar geen kiezersmandaat voor”.

“De verkiezingsuitslag maakt de Brexit-onderhandelingen er nu niet makkelijker op. Het zal lastig worden om het in het Lagerhuis eens te worden over de ‘alimentatie’ die voor het vertrek uit de EU moet worden betaald. Want dat bedrag kan wel oplopen tot GBP 100 miljard.”.

Economie gaat achteruit

Cornelissen zegt dat de verkiezingsuitslag ook niet goed is voor de toch al haperende economie in het VK. “De groei in het eerste kwartaal was slechts 0,2% (0,6% in de EU) en de inflatie steeg tot 2,7%, boven de doelstelling van de Bank of England van 2%. Ook de lonen dalen. Dit alles is natuurlijk niet goed voor het investeringsklimaat in het VK, hoewel het zwakkere pond de klap wat verzacht.”

“Theresa May zal mogelijk opstappen, al is onzeker wanneer. Haar opvolger zou minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson kunnen worden”, zegt Cornelissen.

Brexit blijft belangrijk

Volgens Lukas Daalder, Chief Investment Officer bij Robeco Investment Solutions, verandert er op de financiële markten niet veel: “De toon van de Brexit-onderhandelingen wordt misschien anders, maar we moeten toch het hele proces door. Dus blijft Brexit blijft het belangrijkste thema met betrekking tot het VK op de financiële markten”.

“We weten nu dat de Britten de harde aanpak van May afkeuren, maar wat ze wel willen is nog onduidelijk. De daling van het pond sterling valt relatief mee, bijna 2%. Na het Brexit-referendum was de ‘duik’ 12%. Bovendien is een lager pond goed voor de Britse export. Ik verwacht weinig schokken in de FTSE en weinig gevolgen voor Europese aandelen”.

Onderwerpen gerelateerd aan dit artikel