Robeco gebruikt cookies om het websitebezoek te analyseren, om informatie via social media te kunnen delen en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Door op akkoord te klikken of verder te gaan op deze site stemt u hiermee in. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

AKKOORD

Door verder te gaan heeft u toestemming gegeven voor het plaatsen en uitlezen van cookies op deze website. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

Beleggingsvisie juli 2017

Beleggingsvisie juli 2017

07 jul 2017 | Visie1693 views

Het leek erop dat in juni de markten, net als de eerste maanden van het jaar, weer rustig zouden voortkabbelen. Eind van de maand ontstond er echter reuring op de financiële markten omdat de president van de Europese Centrale Bank (ECB), Mario Draghi, in een speech signaleerde dat er een groeiend vertrouwen in Europa is. Hier voegde hij aan toe dat het risico op deflatie verdwenen was en dat de inflatie mogelijk zou kunnen oplopen. Niet dat Draghi hiermee iets wezenlijks anders zei dan op een eerdere officiële ECB-persconferentie begin juni. Het was echter de manier waarop hij het zei, die ervoor zorgde dat hij beleggers de gordijnen injoeg.

Wel of geen ander beleid?

Beleggers vonden Draghi net iets minder mild van toon dan daarvoor. Ze leidden daaruit af dat het stimuleringsprogramma (QE) dat de ECB heeft lopen, sneller dan verwacht zal worden afgebouwd. De markt ging er vanuit dat een eventuele eerdere afbouw pas ruim na de zomer zou worden aangekondigd. De opmerkingen van Draghi leken te duiden op een eerder moment. De dag na de speech haastte de ECB zich om aan te geven dat de woorden van Draghi geen beleidsverandering betekenen.

Selecteer zelf je beleggingsfondsen
Ontvang beleggingstips van experts
Wij doen de rest
Jouw kijk PLUS onze kennis
ONTDEK ROBECO PLUS
Robeco PLUS
Ontvang €25,- startgeld
Jouw kijk PLUS onze kennis
ONTDEK ROBECO PLUS
Robeco PLUS
Ontvang €25,- startgeld

Kortom: niet zo bedoeld, wel een negatief effect

Het leed was toen echter al geleden: de toonaangevende Duitse rente schoot in twee dagen omhoog van 0,24% naar 0,45%. Dat is overigens nog altijd binnen de eerder door ons genoemde bandbreedte van 0,20%-0,50%. Doordat we al geruime tijd een lager dan gemiddelde weging aan staatsobligaties toekennen, had de rentestijging minder negatief effect. De euro liep op van 1,11 naar 1,14 ten opzichte van de Amerikaanse dollar en de aandelenmarkten leverden een deel van de jaarwinst in. De Nederlandse AEX-index eindigde deze maand ruim 3% lager. Ook andere Europese beurzen leden verliezen.

Nerveuze reactie

Als we de economische cijfers erbij pakken, zien we dat de Europese economie inderdaad goed draait. Het vertrouwen van ondernemers in Duitsland bereikte een recordhoogte. Ook in Frankrijk groeit het vertrouwen nog steeds. Daarnaast is het politieke risico naar de achtergrond verdwenen. Het stimuleringsprogramma van de ECB loopt sowieso volgend jaar af, en de ECB zegt zelf geen haast te maken met een eerdere afbouw. Dat de markt op basis van een enkele formulering ineens iets anders concludeert, lijkt in dat opzicht dus een iets te nerveuze reactie.

Amerikaanse rente hoger, olie lager

De Amerikaanse aandelenmarkt sloot de maand licht positief af (+0,6%). De Fed, het stelsel van Amerikaanse centrale banken, verhoogde deze maand de rente voor de derde keer. Deze verhoging was geen verrassing. Ook de Fed verwacht dat de inflatie verder op zal lopen, ondanks dat het gepubliceerde cijfer juist lager uitviel. Bij de berekening van de inflatie speelt de olieprijs een belangrijke rol. De organisatie van olieproducerende landen, OPEC, gaf aan dat verdere productiebeperkingen niet voor de hand liggen. Hierop daalde de olieprijs sterk.

Neutrale posities

De afgelopen tijd hadden de Europese beurzen de wind meer in de zeilen dan de Amerikaanse beurzen. De laatste weken is mede door de uitspraken van Draghi het sentiment echter gedraaid. De Amerikaanse aandelenbeurs is in het spoor van de Europese aandelenbeurzen gebleven. We vinden een minder dan gemiddelde weging voor de Amerikaanse aandelenbeurs niet meer gerechtvaardigd en hebben de onderwogen positie aan het eind van de maand naar neutraal gebracht. Voor de categorie Aandelen blijft een neutrale weging van toepassing, nu dus weer zonder een specifieke regiovoorkeur. Een hoger dan gemiddelde weging hebben we alleen in bedrijfs- en high yield-obligaties.