Robeco gebruikt cookies om het websitebezoek te analyseren, om informatie via social media te kunnen delen en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Door op akkoord te klikken of verder te gaan op deze site stemt u hiermee in. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

AKKOORD

Door verder te gaan heeft u toestemming gegeven voor het plaatsen en uitlezen van cookies op deze website. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

China haalt VS in als grootste afvalproducent

China haalt VS in als grootste afvalproducent

10 aug 2017 | Visie1643 views

In 2025 zal de totale wereldbevolking naar verwachting 6 miljoen ton (6.000.000.000 kg) afval per dag produceren en zal de dagelijkse hoeveelheid afval uit steden genoeg zijn om een kolonne vuilniswagens te vullen van 5.000 km lang. Welk land zal dan de grootste afvalproducent zijn? De uitkomst zal geen verrassing zijn: ook hier haalt China de VS in.

De aloude koploper in afvalproductie is uiteraard de VS, wiens consumptiemaatschappij met slechts 5% van de wereldbevolking een kwart van de totale hoeveelheid afval op aarde produceert. Die eerste plaats zal in 2025 zijn overgenomen door China. Dat heeft drie keer zoveel inwoners als de VS en zal tegen die tijd 1,4 miljoen afval per dag produceren, ruwweg 1 kilogram per dag per inwoner. Verrassenderwijs is een van de grootste boosdoeners Turkije, met 136.000 ton afval per dag, ofwel 2 kilogram per inwoner! Al deze cijfers komen uit een recent onderzoek van het US Smithsonian Institute. 

Selecteer zelf je beleggingsfondsen
Ontvang beleggingstips van experts
Wij doen de rest
Jouw kijk PLUS onze kennis
ONTDEK ROBECO PLUS
Robeco PLUS
Ontvang €25,- startgeld
Jouw kijk PLUS onze kennis
ONTDEK ROBECO PLUS
Robeco PLUS
Ontvang €25,- startgeld

Bedreiging voor milieu

Het wereldwijde afvalprobleem is een bedreiging voor het milieu, omdat vuilnisbelten door methaanproductie bijdragen aan de klimaatverandering. Ook milieuvriendelijkere afvalverbranders – vaak gebruikt om energie op te wekken – zorgen voor CO2-uitstoot. Een ander probleem is dat niet-biologisch afval er soms tientallen jaren over doet om af te breken. In de tussentijd kunnen giftige chemicaliën in vuilnisbelten doorsijpelen en ook in waterreservoirs. Steeds vaker belanden ook overbodige mobiele telefoons, die o.a. cadmium en arseen bevatten, op vuilnisbelten. En dan is er nog al het plastic dat in zee belandt. Onlangs heeft het World Economic Forum voorspeld dat er tegen 2050 in de zeeën en oceanen meer plastic zit dan vis.

Dialoog aangaan met voedselproducenten

Bij duurzaam beleggen wordt serieus rekening gehouden met milieu, sociale factoren en bestuurlijke factoren (samen de ESG-factoren genoemd). Het voedselafvalprobleem valt onder de E (environmental) van de ESG-factoren die Robeco toepast bij het selecteren en beoordelen van zijn beleggingen. Robeco probeert in dit kader de dialoog aan te gaan met de grootste voedselproducenten. Peter van der Werf, van Robeco's Active Ownership team: ‘Meer dan 30% van de totale voedselproductie wordt niet opgegeten. Dit leidt tot enorme hoeveelheden afval, die rottend op vuilnisbelten eindigen en daar een extra probleem opleveren omdat ze voor C02-uitstoot zorgen. We moedigen voedselproducenten actief aan om bij consumenten meer bewustzijn te kweken om de hoeveelheid voedselafval terug te dringen. Zo dragen we met zijn allen bij aan de afspraken van de VN over voedselafval. Bijkomend voordeel is dat we dan ook minder grondstoffen nodig hebben”.

Onderwerpen gerelateerd aan dit artikel