Robeco gebruikt cookies om het websitebezoek te analyseren, om informatie via social media te kunnen delen en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Door op akkoord te klikken of verder te gaan op deze site stemt u hiermee in. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

AKKOORD

Door verder te gaan heeft u toestemming gegeven voor het plaatsen en uitlezen van cookies op deze website. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

Groeiend gras

Groeiend gras

14 aug 2017 | Visie425 views

Beleggen is niet echt een ‘zomersport’. Veel gebeurt er meestal niet in de wereld, de meeste mensen zijn op vakantie. En waarom dan naar de beurs kijken? Aanhangers van de ‘sell in May’ theorie stappen vóór de zomer uit om in het najaar weer in te stappen. Gemiddeld genomen levert beleggen in aandelen in de zomer een lager rendement op.

Ruud van Suijdam
Ruud
van Suijdam
Fondsmanager Robeco ONE

Maar deze regel gaat niet altijd op: deze maand viert de befaamde ‘campingrally’ van juli 1997 (14% stijging!) op de AEX zijn 20ste verjaardag. Bovendien moet je ook de kosten van in- en uitstappen meerekenen. Alleen een blik op kalender is natuurlijk niet voldoende om te bepalen of je wat met je portefeuille zou moeten doen.

Selecteer zelf je beleggingsfondsen
Ontvang beleggingstips van experts
Wij doen de rest
Jouw kijk PLUS onze kennis
ONTDEK ROBECO PLUS
Robeco PLUS
Ontvang €25,- startgeld
Jouw kijk PLUS onze kennis
ONTDEK ROBECO PLUS
Robeco PLUS
Ontvang €25,- startgeld

Minimale dagelijkse beweging

Toegegeven, in het eerste halfjaar was kijken naar de aandelenbeurs ongeveer hetzelfde als kijken naar groeiend gras. De dagelijkse beweging op de beurs was op enkele uitschieters na minimaal. Je zag nauwelijks wat gebeuren, maar uiteindelijk is nu zo halverwege het jaar de AEX-index wel 5% gestegen. Daarmee is, los van wanneer je precies iets moet doen de vraag: “wat moet ik doen?” minstens zo relevant.

Behoefte om te verkopen

Want beurzen die gevoelsmatig ver opgelopen zijn roepen altijd de behoefte op om te verkopen. De winst in de tas, maar niemand weet of we de top ook hebben bereikt. En dan heb je weliswaar winst, maar wat doe je er mee? Op de spaarrekening zetten, dan zal je zien dat de beurs verder doorstijgt. Andersom kan ook de twijfel toeslaan trouwens: “Bijkopen, nu? Met die beurzen die zo hoog staan?” En vervolgens doen de meeste beleggers dus even niks en is de cirkel rond.

Lagere activiteit in portefeuilles

Met de lage beweeglijkheid van nu is de activiteit in onze portefeuilles ook lager dan anders. De Amerikaanse economie draait rustig door en ook de Europese economie ligt er goed bij. Het lijkt er op dat de centrale banken daarom ietsje vaart willen gaan maken met het afbouwen van de stimuleringsprogramma’s die lopen. Een hint hierop kan de rente al hoger zetten, bleek eind juni al. En dat is slecht nieuws voor obligaties zoals u weet. We houden voor aandelen nog steeds een gemiddeld gewicht aan. Daarbinnen hebben we op dit moment ook geen uitgesproken voorkeur voor een bepaalde regio.

Periodiek beleggen

Het ongemakkelijke gevoel van een aandelenbeurs die naar boven sluipt, kan zo maar nog een tijdje duren. Voor wie daar niet zo goed tegen kan, is periodiek beleggen met een vast bedrag op een vast tijdstip waarschijnlijk de beste oplossing. Alle tijd om in de zomer in de tuin te gaan zitten. Of u het gras ook ziet groeien? Na verloop van tijd staat dat in ieder geval hoger.

Lees ook: Maandbeleggen
Onderwerpen gerelateerd aan dit artikel