Robeco gebruikt cookies om het websitebezoek te analyseren, om informatie via social media te kunnen delen en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Door op akkoord te klikken of verder te gaan op deze site stemt u hiermee in. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

AKKOORD

Door verder te gaan heeft u toestemming gegeven voor het plaatsen en uitlezen van cookies op deze website. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

Beleggingsvisie september 2017

Beleggingsvisie september 2017

05 sep 2017 | Visie1909 views

De spanningen tussen Noord-Korea en de VS liepen in de afgelopen maand verder op door diverse raketlanceringen vanuit Noord-Korea en spierballentaal van beide kanten. Beleggers houden niet van onzekerheid en reageren dan meestal terughoudend, waardoor beurzen (kortstondig) koersdalingen laten zien. Dat laatste zijn we niet meer zo gewend. Historisch gezien komt een daling van meer dan één procent op een dag best vaak voor, alleen de afgelopen jaren niet zo vaak.

Kijk verder dan de waan van de dag

Uiteindelijk gaat het bij de aandelenbeurs om de ontwikkeling van de economie en bedrijven. En als we daarnaar kijken, dan zien we dat de economische cijfers deze maand wederom bevestigen dat het de meeste landen economisch gezien voor de wind gaat. De meerderheid van de Amerikaanse en Europese bedrijven liet over het eerste halfjaar dubbelcijferige winsten zien. De economische groei in de belangrijkste landen is lange tijd niet zo goed geweest. Vanuit dat perspectief hoeven beleggers zich eigenlijk geen zorgen te maken.

De aandacht van beleggers was in augustus echter meer gericht op de wereldwijde, politieke ontwikkelingen. Daarnaast wachtten de markten ongeduldig op meer informatie van de centrale banken over de vraag of, en hoe zij de stimuleringsprogramma’s willen gaan afbouwen. Dit is van belang voor de toekomstige ontwikkeling van de rente en de invloed op de financiële markten. Bij afbouw is er minder geld beschikbaar in de economie, waardoor de rente zal oplopen.

Selecteer zelf je beleggingsfondsen
Ontvang beleggingstips van experts
Wij doen de rest
Jouw kijk PLUS onze kennis
ONTDEK ROBECO PLUS
Robeco PLUS
Ontvang €25,- startgeld
Jouw kijk PLUS onze kennis
ONTDEK ROBECO PLUS
Robeco PLUS
Ontvang €25,- startgeld

Toekomstig beleid centrale banken onder vergrootglas

Eind augustus was in Jackson Hole (VS) de jaarlijkse conferentie van centrale bankiers en economen om informeel de stand van de wereldeconomie te bespreken. Hiervan werd op voorhand veel verwacht. Gezien de positieve economische ontwikkelingen in de VS én Europa, verwachten de financiële markten dat de stimuleringsprogramma’s worden afgebouwd. De grote vraag is alleen op welke manier dat gaat gebeuren. In de speeches van zowel Janet Yellen van de Amerikaanse Fed, als Mario Draghi van de Europese Centrale Bank kwam echter geen enkele aanwijzing naar voren. Wij verwachten dat begin september tijdens de reguliere ECB-vergadering meer duidelijkheid komt.

Iets dat verduidelijking bemoeilijkt, is o.a. de beweging van de Amerikaanse dollar. Deze verzwakte sinds begin 2017 ten opzichte van andere belangrijke valuta’s, waaronder de euro. Deze daling zette in augustus door. Beleggers lijken in onzekere tijden nu de voorkeur aan de euro te geven, terwijl dat eerder meestal de Amerikaanse dollar was. Er wordt gesuggereerd dat de zwakkere dollar ook deels het gevolg is van het ‘beleid’ van president Trump, die het vertrouwen in de VS geen goed doet. Daarnaast is de Amerikaanse centrale bank via eerdere renteverhogingen al begonnen met afbouwen van de stimuleringsprogramma’s.

Sterke euro

Voor Europese beleggers zet deze ontwikkeling het rendement op Amerikaanse beleggingen uitgedrukt in euro’s onder druk. De belangrijkste Amerikaanse beursindex, de S&P500, is dit jaar ruim 10% gestegen, maar in euro’s gemeten is er sprake van een daling van meer dan 2%! Het ligt er dus maar aan in welke valuta je rekent. We moeten niet vergeten dat in de jaren hiervoor de sterkere dollar juist een enorme meewind gaf.

Voorkeur voor obligaties opkomende markten

In het huidige beursklimaat hebben wij een beperkte voorkeur om accenten aan te brengen. Het gewicht van aandelen in de portefeuilles blijft op het gemiddelde en ook op regioniveau hebben we geen voorkeur. Staatsobligaties geven we nog steeds een minder dan gemiddelde weging. Voor bedrijfsobligaties zijn we sinds augustus opgeschoven in het risico om tegenwicht te bieden aan de steeds lagere rendementen, zoals voor Europese bedrijfsobligaties. Als de ECB besluit om het stimuleringspakket te verkleinen, worden Europese bedrijfsobligaties ook geraakt. We handhaven daarom een gemiddelde weging. High Yield geven we nu ook een gemiddelde weging. Alleen voor obligaties uit opkomende landen met een hoger rendement houden we een meer dan gemiddelde weging.