Robeco gebruikt cookies om het websitebezoek te analyseren, om informatie via social media te kunnen delen en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Door op akkoord te klikken of verder te gaan op deze site stemt u hiermee in. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

AKKOORD

Door verder te gaan heeft u toestemming gegeven voor het plaatsen en uitlezen van cookies op deze website. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

Inflatie is niet dood, alleen maar verhuisd

Inflatie is niet dood, alleen maar verhuisd

25 sep 2017 | Visie157 views

Er is nog steeds inflatie, maar die is nu verhuisd van goederen en diensten naar beleggingen.

Lukas Daalder
Lukas
Daalder
Chief Investment Officer

Volgens sommige economen moeten centrale banken afstappen van hun gemeenschappelijke inflatiedoelstelling van 2%, of moeten ze deze op zijn minst naar beneden bijstellen. Dit is het gevolg van de groeiende overtuiging dat het monetaire beleid op basis van kwantitatieve verruiming (QE) heeft gefaald in het scheppen van inflatie om de economie aan te jagen. Daalder stelt echter dat er nog steeds inflatie is, maar dat die nu zichtbaar is in beleggingen in plaats van in goederen en diensten.

Selecteer zelf je beleggingsfondsen
Ontvang beleggingstips van experts
Wij doen de rest
Jouw kijk PLUS onze kennis
ONTDEK ROBECO PLUS
Robeco PLUS
Ontvang €25,- startgeld
Jouw kijk PLUS onze kennis
ONTDEK ROBECO PLUS
Robeco PLUS
Ontvang €25,- startgeld

Waarom de inflatie is gedaald

Volgens Daalder zijn er veel redenen waarom de inflatie tegenwoordig zo dramatisch laag is. Ten eerste is er de digitalisering. Die heeft complete sectoren op de kop gezet, zoals media, fotografie en muziek, en heeft het mogelijk gemaakt kopieën van nieuwsitems, spelletjes of liedjes te produceren tegen vrijwel geen kosten.

Uitholling macht van arbeid

Een andere reden is de uitholling van de onderhandelingsmacht van arbeid door de teloorgang van de vakbonden, de globalisering en de aanhoudende automatisering van voorheen arbeidsintensieve sectoren. Ook de vergrijzing werkt deflatie in de hand, omdat ouderen de neiging hebben meer te sparen en minder uit te geven. Daarnaast heeft olie zijn vermogen verloren om de markten in beweging te brengen, nu andere vormen van energie (schaliegas, zonne-energie) de olieprijs flink hebben verzwakt.

Waarom blijven streven naar inflatie van 2%?

“Al deze argumenten wijzen erop dat de inflatie structureel lager is geworden, een theorie die wordt ondersteund door de inflatiecijfers van de afgelopen jaren”, aldus Daalder. “Dat roept de vraag op wat er gebeurt als de centrale banken blijven streven naar een inflatie van zo'n 2%, terwijl het mechanisme van de hedendaagse economie belet dat we dat ooit bereiken.”

Geen inflatie in klassieke zin

“Waarom zijn de centrale banken er niet in geslaagd het doel van 2% te realiseren? Waarom zien we nog steeds geen inflatie? Het antwoord is dat er wel degelijk inflatie is ontstaan, alleen niet in de klassieke zin: geen duurdere goederen en diensten, maar overgewaardeerde huizen- en aandelenprijzen. Het krachtige herstel op de vastgoedmarkten, dure aandelen (met name in de VS) en de abnormaal lage lange rente (en dus hoge obligatiekoersen) zijn stuk voor stuk voorbeelden van opgeblazen prijzen voor beleggingen.”

Terug met een vertraging?

“Het kan ook zijn dat de gewone inflatie terugkeert, zij het met een vertraging”, stelt Daalder. “Zolang vraag en aanbod niet perfect in evenwicht zijn, hoort inflatie er nu eenmaal bij. We zien vooral krapte terugkeren op de arbeidsmarkt, waar de vraag het aanbod overtreft. De technologische veranderingen hebben misschien wel geleid tot uitstel van salarisverhogingen, maar wij zien niet waarom die er uiteindelijk niet alsnog zullen komen. In dit scenario – en dat is waar wij van uitgaan – keert de inflatie met enige vertraging terug en dan zal de lange rente ook weer gaan stijgen.”

Onderwerpen gerelateerd aan dit artikel