Robeco gebruikt cookies om het websitebezoek te analyseren, om informatie via social media te kunnen delen en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Door op akkoord te klikken of verder te gaan op deze site stemt u hiermee in. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

AKKOORD

Door verder te gaan heeft u toestemming gegeven voor het plaatsen en uitlezen van cookies op deze website. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

Robeco verwacht veel impact van einde opkoopprogramma’s centrale banken

Robeco verwacht veel impact van einde opkoopprogramma’s centrale banken

22 sep 2017 | Visie490 views

In de nieuwe vijfjaarsvisie verwacht Robeco een gemiddeld rendement op aandelen van 5%. De grootste impact op de financiële markten zal de komende vijf jaar komen van het einde van de opkoopprogramma’s van de centrale banken.

Lukas Daalder
Lukas
Daalder
Chief Investment Officer

In het kort:

  • Aandelen favoriet, met verwacht rendement van 5% per jaar in komende vijf jaar
  • Veel impact afbouw opkoopprogramma’s centrale banken
  • Aanhoudend economisch herstel met kans op milde recessie

Lukas Daalder, CIO Investment Solutions bij Robeco en een van de opstellers van de ‘Expected returns 2018-2022’, verwacht dat de grootste invloed de komende vijf jaar komt van het nieuwe fenomeen ‘kwantitatieve verkrapping’, waarbij centrale banken hun stimuleringsprogramma’s afbouwen.

Selecteer zelf je beleggingsfondsen
Ontvang beleggingstips van experts
Wij doen de rest
Jouw kijk PLUS onze kennis
ONTDEK ROBECO PLUS
Robeco PLUS
Ontvang €25,- startgeld
Jouw kijk PLUS onze kennis
ONTDEK ROBECO PLUS
Robeco PLUS
Ontvang €25,- startgeld

Hoe reageren de markten?

“Die programma’s, die tien jaar geleden werden geïntroduceerd als reactie op de wereldwijde financiële crisis, zorgden voor een geheel nieuwe periode met een historisch lage (en zelfs negatieve) rente. Een periode waarin centrale banken voor USD 7,2 biljoen aan obligaties opkochten”, zegt hij. “Wat gebeurt er met de financiële markten als de centrale banken een einde maken aan dit proces?”

Meer volatiliteit

“Per saldo hebben we onze vooruitzichten voor de meeste beleggingen naar beneden bijgesteld, en we verwachten de komende tijd meer bewegelijkheid in de koersen. Dit klinkt misschien negatiever dan het in werkelijkheid is. Het gewogen rendement voor een goed gespreide portefeuille neemt namelijk maar weinig af,” zegt Daalder.

Rendementen op aandelen

Robeco voorspelt dat aandelen van ontwikkelde markten gemiddeld 5% per jaar zullen renderen. Aandelen in opkomende markten komen op 6,5% uit in de voorspellingen. Voor wie zijn geld nu (deels) op een spaarrekening heeft staan, zijn dat aantrekkelijke rendementen, al zijn aan beleggen uiteraard risico’s en kosten verbonden die bij sparen niet gelden.

Minder pessimistisch over staatsobligaties

“We zijn minder pessimistisch geworden over staatsobligaties”, vervolgt Daalder. “Voor de komende vijf jaar verwachten we dat Duitse 10-jaarsstaatsobligaties een rendement zullen noteren van -2,5%. Dit is minder slecht dan de -3,5% die we de vorige keer voorspelden. We denken dat het omgekeerde waar is voor risicovollere obligaties: de komende vijf jaar zullen highyieldobligaties 0,25% renderen (i.p.v. 1% in de vorige editie).

Spreiding

Maar zoals iedere ervaren belegger weet: obligaties horen uit het oogpunt van spreiding in een gebalanceerde portefeuille thuis. Wellicht is de vijfjaarsvisie van Robeco een moment om de verdeling binnen de portefeuille weer eens tegen het licht te houden.

Conclusie

“Als we kijken naar het bredere plaatje gaat ons basisscenario (60% kans) nog steeds uit van een blijvend herstel”, concludeert Daalder. “Al verwachten we wel dat de wereldeconomie ergens in de komende vijf jaar te maken krijgt met een milde recessie. Die recessie zal echter naar onze mening slechts tijdelijk zijn.

Risicometer 5
Onderwerpen gerelateerd aan dit artikel