Robeco gebruikt cookies om het websitebezoek te analyseren, om informatie via social media te kunnen delen en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Door op akkoord te klikken of verder te gaan op deze site stemt u hiermee in. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

AKKOORD

Door verder te gaan heeft u toestemming gegeven voor het plaatsen en uitlezen van cookies op deze website. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

Technologiesector steeds dominanter, nu FANG doorpakt

Technologiesector steeds dominanter, nu FANG doorpakt

04 sep 2017 | Visie1005 views

De dominantie van slechts vier technologiebedrijven neemt nog steeds toe, nu zij ook de controle over de volgende generatie onlinebedrijven lijken te krijgen, zegt trendbelegger Jack Neele.

Jack Neele
Jack
Neele
Fondsmanager Robeco Global Consumer Trends Equities

Facebook, Amazon, Netflix en Google (FANG) hebben elk op hun eigen markt al nagenoeg een monopolie in social media, online shopping, video streaming en zoekmachines. “Maar ze zijn ook bezig dominant te worden op nieuwe terreinen”, aldus Neele. “Voorbeelden zijn Googles zelfrijdende auto Waymo en Facebooks Oculus virtual reality bril en instant messaging dienst WhatsApp.”

Selecteer zelf je beleggingsfondsen
Ontvang beleggingstips van experts
Wij doen de rest
Jouw kijk PLUS onze kennis
ONTDEK ROBECO PLUS
Robeco PLUS
Ontvang €25,- startgeld
Jouw kijk PLUS onze kennis
ONTDEK ROBECO PLUS
Robeco PLUS
Ontvang €25,- startgeld

Geld verdienen met videogaming

Neele ziet twee nieuwe groeigebieden die uit de greep van FANG blijven: videogaming en one-touch onlinebetalingen. “Vroeger was het bij videogaming hollen of stilstaan. Tegenwoordig investeren ontwikkelaars van videogames veel geld in het opbouwen van een vaste fanbase. En nu steeds meer mensen de games direct downloaden op hun eigen device, stijgen de marges van deze bedrijven omdat zij geen 20% meer hoeven af te dragen aan de retailer.”

“Daar komt nog bij, dat er nieuwe manieren zijn ontwikkeld om geld te verdienen binnen het spel zelf. Zo kunnen gamers bijvoorbeeld virtuele goudstaven of zwaarden kopen, ‘artikelen’ met 100% marge. Ook wordt er binnen games veel geadverteerd, vooral mobiel, en dat levert een hoge marge op.”

Betalen met je vingerafdruk

Een ander belangrijk groeiterrein bestaat uit betaalsystemen die het steeds simpeler maken een rekening te betalen via je smartphone of je tablet.

“Nu veel belemmeringen in het betaalproces zijn verwijderd, raken deze diensten veel sneller ingeburgerd. Je moet online zoveel mogelijk drempels weghalen. Mensen zijn al snel vertrokken als ze een extra handeling moeten verrichten. Een wachtwoord invoeren is omslachtig, maar een vingerafdruk heb je zo gezet en dat gebruik neemt dan ook snel toe,” legt Neele uit.

“Alles moet tegenwoordig snel gaan. We willen iets klaarblijkelijk alleen als het er direct is. Eigenlijk is dat vreemd, want je zou denken dat als je echt iets wilt, je ook wel bereid zou zijn daar vijf seconden op te wachten... Maar niet dus.”

Geen bubbel

De indrukwekkende stijging van technologieaandelen heeft ertoe geleid dat sommigen zijn gaan vrezen voor een herhaling van de internetbubbel uit 2000.

“Ik denk niet dat we in een bubbel zitten, want deze bedrijven zijn ongekend winstgevend, en daar zijn de koersen en rendementen op gebaseerd”, zegt Neele. “Ik geef wel toe, dat het aantal winnaars dat de markt domineert, steeds kleiner wordt.”

“Ik denk wel dat er tegenwind gaat komen vanuit de regelgeving. Een voorbeeld is de boete die Google kreeg van de EU vanwege overtreding van de mededingingsregels met Google Shopping. En mogelijk krijgen we te maken met meer van dit soort regelgevingskwesties.”

Onderwerpen gerelateerd aan dit artikel