Robeco gebruikt cookies om het websitebezoek te analyseren, om informatie via social media te kunnen delen en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Door op akkoord te klikken of verder te gaan op deze site stemt u hiermee in. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

AKKOORD

Door verder te gaan heeft u toestemming gegeven voor het plaatsen en uitlezen van cookies op deze website. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

Eurozone: wel of geen toekomst?

Eurozone: wel of geen toekomst?

12 okt 2017 | Visie5 views

Onlangs bracht Robeco weer zijn 5-jaars visie uit. Daarin wordt uiteraard gekeken naar de verwachte rendementen, maar ook wordt ingegaan op andere onderwerpen die de komende vijf jaar voor beleggers van belang zullen zijn. Een belangrijk issue is de toekomst van de eurozone.

De eurozone bestaat al weer bijna 20 jaar. Een veelgestelde vraag is of we de komende jaren naar verdere integratie binnen die zone moeten blijven streven, of dat de kans groter is geworden dat de eurozone op termijn gedeeltelijk of volledig uiteenvalt. Dat laatste moet worden voorkomen. “Whatever it takes”, zoals ECB-voorzitter Draghi vijf jaar geleden al stelde.

Selecteer zelf je beleggingsfondsen
Ontvang beleggingstips van experts
Wij doen de rest
Jouw kijk PLUS onze kennis
ONTDEK ROBECO PLUS
Robeco PLUS
Ontvang €25,- startgeld
Jouw kijk PLUS onze kennis
ONTDEK ROBECO PLUS
Robeco PLUS
Ontvang €25,- startgeld

Verschillende redenen

Waarom zou de eurozone geheel of gedeeltelijk uit elkaar vallen? Robeco-hoofdeconoom Léon Cornelissen: “Dat kan komen door bijvoorbeeld de opkomst van het populisme, toenemende economische verschillen, of door de ongecontroleerde groei van overheidsschuld.”

“Er is één land dat een grotere bedreiging vormt voor het voortbestaan van de eurozone dan welk ander land ook”, stelt Cornelissen. “En dat is de op twee na grootste economie van de eurozone: Italië. De Italiaanse economie is nauwelijks gegroeid sinds het land zich aansloot bij de euro, de schuldquote is enorm, het bankenstelsel is zwak en de eurosceptische Vijfsterrenbeweging loopt op dit moment voorop in de peilingen.”

Negatieve reacties

“Maar nog geen enkel land heeft ooit de eurozone verlaten. Als een land kiest voor uittreding, dan kan dat land direct stappen ondernemen om eenzijdig de eurozone vaarwel te zeggen. Dit zou een aantal negatieve reacties in gang zetten. Zo moeten strenge vermogensbeperkingen per direct de uitstroom van kapitaal uit het land voorkomen om het bankenstelsel te redden. Vermoedelijk moeten banken worden genationaliseerd. En de handel zou een enorme klap krijgen. De economische schade van dit scenario zou ongelooflijk groot zijn voor alle betrokken landen.”

Komst van de euro-obligatie

De extreme economische en politieke schade is de belangrijkste reden waarom altijd de voorkeur zal blijven uitgaan naar de andere optie – verdergaan met integratie – aldus Lukas Daalder, Chief Investment Officer van Robeco Investment Solutions.

“Een idee dat al langer wordt genoemd, is het creëren van Europese obligaties: obligaties die worden uitgegeven op supranationaal in plaats van nationaal niveau”, zegt hij. “Met dit soort obligaties komt er zeker een einde aan speculaties over het mogelijk uiteenvallen van de eurozone.”

Hoewel deze stap wel zou helpen tegen speculatieve aanvallen, is de eurozone het meest gebaat bij maatregelen die de munt meer tot een echte ‘single currency’ maken, zegt Daalder. Het grootste probleem van de euro is echter dat hij wordt gedeeld door 19 verschillende economieën en culturen en dat maakt de eurozone niet tot een optimale muntregio.

Doormodderen?

Wat nu als alles gewoon zo blijft zoals het is? “Op zich is er geen enkele echte reden waarom we voor de korte termijn niet door zouden kunnen gaan met laten-we-gewoon-niks-doen-en-er-het-beste-van-hopen”, zegt Daalder. “Als de centrale bank maar sterk genoeg is in zijn voornemens, dan kan niets doen toch voldoende zijn, ook al is dat niet de beste oplossing.”

Afwachten

“Maar ja, ook aan het “whatever it takes” van Draghi komt een keertje een eind. En door de opkomst van het populisme in de afgelopen jaren wel duidelijk geworden dat het ook niet verstandig is om de wensen van de bevolking te negeren en niets te veranderen. Wat uiteindelijk voldoende blijkt te zijn voor het voortbestaan van de eurozone in zijn huidige vorm voor de komende vijf jaar, moeten we dus afwachten.”

Onderwerpen gerelateerd aan dit artikel