Robeco gebruikt cookies om het websitebezoek te analyseren, om informatie via social media te kunnen delen en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Door op akkoord te klikken of verder te gaan op deze site stemt u hiermee in. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

AKKOORD

Door verder te gaan heeft u toestemming gegeven voor het plaatsen en uitlezen van cookies op deze website. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

Groeistuip?

Groeistuip?

18 okt 2017 | Visie206 views

De Amerikaanse ISM Manufacturing Index staat op het hoogste punt in meer dan dertien jaar, terwijl de ISM Non-Manufacturing Index is opgelopen tot de hoogste stand sinds augustus 2005. Het kan niet op. Maar hoe zat het ook alweer met die ISM-indices en wat betekent het voor beleggers?

Jeroen  Blokland
Jeroen
Blokland
Fondsmanager Robeco ONE

De ISM Manufacturing Index is in ieder geval de belangrijkste van de twee. Het is een enquête onder bedrijven in de verwerkende industrie die lid zijn van de ISM Business Survey Committee, waarin gevraagd wordt of hun bedrijvigheid in de huidige maand ‘beter’, ‘gelijk’ of ‘slechter’ is. Hieruit volgt de PMI Index, om het lekker simpel te houden, en dat is het getal dat elke maand zoveel aandacht krijgt.

groeistuip-20171018.jpg

De PMI Index is een index die de verandering ten opzichte van de voorgaande maand weergeeft. Ingeval van de PMI Index neem je het percentage van ‘beter’-stemmers plus de helft van het percentage ‘gelijk’-stemmers. Bijvoorbeeld: als 20% van de respondenten ‘beter’ aankruist op zijn enquêteformulier, 70% ‘gelijk’ en 10% ‘slechter’, dan komt de PMI Index uit op 20% + 0,5 x 70% = 55%. Als elk bedrijf ‘gelijk’ zou aankruisen zou de index op 50% uitkomen. Dat is precies waarom het gerapporteerde ISM cijfer standaard met een waarde van 50 wordt vergeleken; erboven betekent een verbetering van de bedrijvigheid, eronder een verslechtering.

Dezelfde methodiek

De methodiek voor de ISM Non-Manufacturing Index is precies hetzelfde, maar nu geeft het de stemming van bedrijven in de dienstensector weer. En ook al vertegenwoordigen die 80% van de Amerikaanse economie, het blijft toch de minder belangrijke van de twee. De verwerkende industrie heeft immers een veel cyclischer karakter dan de dienstensector. Met andere woorden: veranderingen in de economische bedrijvigheid worden doorgaans beter weerspiegeld in de ISM Manufacturing Index.

Loopt vóór op het groeicijfer

Goed tot zover deze ISM-opfrisser. De ISM Manufacturing Index hangt ook sterk samen met de Amerikaanse economische groei. Sterker nog, de ISM Index loopt vóór op het groeicijfer. Op basis van de historische relatie wijst het meest recente ISM-cijfer van 60,8 (relatief veel bedrijven zien een verbetering) op een groei van meer dan 6%. Dat gaan we overigens niet halen. Dat komt omdat de overige 80% van de Amerikaanse economie, de dienstensector, veel minder grote groeischommelingen kent.

Belangrijkste macrocijfer

De intrinsieke voorspelkracht maakt de ISM Manufacturing Index, samen met het maandelijkse banenrapport, het belangrijkste macrocijfer in de Verenigde Staten. Maar de ISM kan meer. Ook voor financiële markten is het ISM-cijfer van belang. Een verbetering van de bedrijvigheid betekent in de regel meer winstgroei en dat is doorgaans goed voor aandelenkoersen. De ISM Index geeft dus ook nieuwe en relevante informatie voor aandelenmarkten.

Rente

En ook voor de rente is de ISM Index van belang. Als we kijken naar de relatie tussen drie factoren – ISM, inflatie en korte rente – kan de rente tot het tijdperk van kwantitatieve verruiming goed worden verklaard. De relatie is echter sindsdien verstoord. Maar als je ervan uitgaat dat de zaken ooit weer normaliseren, dan zou op basis van het laatste ISM-cijfer de Amerikaanse 10-jaars rente op 4,26% moeten staan, tegen 2,32% op moment van schrijven.

Orkanen

Tot dusver is één hele belangrijke nuance buiten beschouwing gelaten. En dat zijn de orkanen in Texas en Florida. Hoewel gevoelsmatig paradoxaal, hebben deze stormen een positief effect op de ISM-cijfers. Alle beschadigingen aan wegen, gebouwen en electriciteitsnetten moeten immers worden hersteld. Dat betekent waarschijnlijk ook, dat de ISM Manufacturing Index in de komende maand of maanden gaat terugvallen. De verwachte groeistuip, een 40% stijging van de S&P 500 Index en een 10-jaars rente van boven de 4% rente zijn daarmee niet helemaal realistisch. Maar de onderliggende ISM-data laat zien dat er ook een duidelijke verbetering plaatsvindt in Amerikaanse Staten die niet of in beperkte mate last hebben gehad van de orkanen. Met andere woorden: met die Amerikaanse economie zit het voorlopig wel goed.

Onderwerpen gerelateerd aan dit artikel