Robeco gebruikt cookies om het websitebezoek te analyseren, om informatie via social media te kunnen delen en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Door op akkoord te klikken of verder te gaan op deze site stemt u hiermee in. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

AKKOORD

Door verder te gaan heeft u toestemming gegeven voor het plaatsen en uitlezen van cookies op deze website. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

Is Azië het Westen voorbijgestreefd?

Is Azië het Westen voorbijgestreefd?

18 okt 2017 | Visie2 views

Beleggen in Azië vanwege de hoge economische groei? Tegenwoordig is Azië vooral aantrekkelijk vanwege de dynamiek in het bedrijfsleven, zegt Arnout van Rijn, CIO Asia Pacific.

Arnout van Rijn
Arnout
van Rijn
Chief Investment Officer Azië-Pacific
“Het is heel belangrijk dat we inzien dat Azië niet achterloopt, maar in veel opzichten het Westen allang voorbijgestreefd is. Misschien ligt het aan mijn leeftijd, maar ik heb soms moeite de ontwikkelingen hier bij te benen. De internettechnologie in China heeft enorme sprongen gemaakt. In China hoef je je portemonnee niet meer mee te nemen als je de straat op gaat. Betalen doe je gewoon met je smartphone.”
Selecteer zelf je beleggingsfondsen
Ontvang beleggingstips van experts
Wij doen de rest
Jouw kijk PLUS onze kennis
ONTDEK ROBECO PLUS
Robeco PLUS
Ontvang €25,- startgeld
Jouw kijk PLUS onze kennis
ONTDEK ROBECO PLUS
Robeco PLUS
Ontvang €25,- startgeld

Goed door de crisis heen gekomen

“China is heel goed door de crisis heen gekomen. De Chinese regering heeft heel goed nagedacht over de economische ontwikkelingen”, aldus Van Rijn. “Ze hanteren een soort laisser-fairebeleid, maar als het nodig is – omdat de economie spaak dreigt te lopen of de machtspositie van de overheid in het geding dreigt te komen – kunnen ze hard én kundig ingrijpen in het macro-economische proces. Ze zijn in staat de economische ontwikkelingen een halt toe te roepen of in de goede richting te duwen. Natuurlijk valt of staat het succes van die planeconomie bij de uitvoering, maar tot nu toe is China daar uitermate bedreven in gebleken.”

Genuanceerder

“In China kijken ze ook veel genuanceerder de schuldenproblematiek en de huizenmarktbubbel. Niet dat ze de problemen ontkennen – het staat op het netvlies – maar ze zijn ervan overtuigd dat er op tijd gepaste maatregelen worden genomen. Ik ben daar echt enorm van onder de indruk. De Chinese beleidsmakers zijn ontzettend gehaaid. De kunde van de centrale beleidsmakers wordt buiten China schromelijk onderschat.”

Veel kuddegedrag

“Je ziet bijvoorbeeld veel kuddegedrag. Als waardebelegger moet je voorzichtig opereren, want momentum kan altijd langer aanhouden dan je zou inschatten. Als je te vroeg afhaakt, kun je hard geraakt worden. Vastgoed is dit jaar de best presterende sector in China. En ja, vastgoed is duur geworden, maar lokale beleggers hebben nog vaak een boerenmentaliteit. Ze willen hun bezit kunnen ‘vasthouden’. Aandelen kun je niet vasthouden en aandelenbeleggers worden ook niet echt goed behandeld.”

Serieus nemen

“Onze boodschap aan bedrijven is dan ook: neem aandelenbeleggers serieus. Veel bedrijven denken dat het uitgeven van aandelen goedkoper is dan het uitgeven van schuldpapier en zien aandelen vaak nog als speculantenspeelgoed. Ze zijn gewend dat beleggers hun aandelen maar een paar maanden aanhouden. Maar wij beleggen voor een periode van drie tot vijf jaar in aandelen en proberen samen met een onderneming iets moois neer te zetten. Daar wordt nog wel eens met verbazing naar gekeken.”

Smogprobleem

“Overigens zie je nu ook wel druk van de overheid op bedrijven ontstaan, bijvoorbeeld om de CO2-voetafdruk te verkleinen. Het smogprobleem is een serieus issue en mede onder invloed van social media pakt de overheid dat nu via het bedrijfsleven aan. Maar die druk is volledig top-down, terwijl in Europa bedrijven onderling concurreren om ‘groener dan groen’ te worden. En de regelgeving op dit punt is er nu wel, maar we tasten nog in het duister over het succes ervan. In hoeverre nemen bedrijven het serieus? Of gaan ze liever een wijntje drinken met een lokale ambtenaar om het op die manier te regelen?”

Uit de recessie

“China komt uit een (onofficiële) recessie en staat er beter voor dan de afgelopen drie jaar. Natuurlijk zijn er in zo’n grote economie altijd problemen. Zo is de schuldquota hoog, maar ook weer niet onacceptabel hoog. De groei is lager dan de officiële groeicijfers en dat is maar goed ook: 6 tot 7% groei is niet houdbaar. China moet terug naar een lager groeipad en vindt dat moeilijk te accepteren. Maar bedrijven staan er beter op dan de laatste jaren. In Japan zien we geen geweldige groei, maar ook daar leeft onder bedrijven het gevoel dat het beter gaat. Alleen huishoudens zijn daar nog wat aan het sappelen.”

Inkomensongelijkheid neemt toe

“De tragiek van Azië (met uitzondering van Japan) is dat de inkomensongelijkheid toeneemt. Ongeschoold werk blijft goedkoop, terwijl geschoold werk juist steeds beter wordt betaald. Vandaar dat in landen als China en Korea veel wordt uitgegeven aan educatie. Azië heeft dus problemen genoeg. Maar als ik de economie een cijfer moet geven op een schaal van één tot tien, zijn we wel van een zesje naar een zeven gegaan.”

Klassieke denkfout

“De groeicijfers zullen lager liggen in de toekomst. Het is een klassieke denkfout van beleggers dat je in Azië moet zitten vanwege de bbp-groei. Dat was ooit misschien een geldige reden, maar nu zeker niet meer. Japan, China, Taiwan en Korea zijn interessant vanwege de dynamiek in het bedrijfsleven (winstpotentieel en betere governance) en niet vanwege de economische groei van die landen. En de beurzen zijn laag gewaardeerd, omdat beleggers er slecht behandeld worden. Als de corporate governance wordt verbeterd, heb je zomaar een opwaarts potentieel van 20-30%. Maar dat is een langetermijnverhaal.”
Onderwerpen gerelateerd aan dit artikel