Robeco gebruikt cookies om het websitebezoek te analyseren, om informatie via social media te kunnen delen en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Door op akkoord te klikken of verder te gaan op deze site stemt u hiermee in. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

AKKOORD

Door verder te gaan heeft u toestemming gegeven voor het plaatsen en uitlezen van cookies op deze website. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

Klik hier voor klimaatverandering

Klik hier voor klimaatverandering

10 okt 2017 | Visie3 views

Het internet wordt vaak gezien als de grootste uitvinding sinds de spoorwegen, maar het heeft alleen wel een steeds grotere impact op de klimaatverandering.

Veel mensen denken dat het gebruik van internet geen effect heeft op het milieu, omdat de toegang tot het web onzichtbaar is. Als je autorijdt of je huis verwarmt, weet je dat de fossiele brandstoffen voor uitstoot zorgen. Maar voor de productie van al die miljarden computers, tablets en smartphones is wel energie nodig en daarna hebben ze stroom nodig, omdat ze elke minuut biljoenen gegevens verwerken.

3% wereldwijde CO2-uitstoot

Uit onderzoek blijkt dat alle computers op de wereld, inclusief datacenters, cloudopslag en socialmediaplatforms, in 2020 samen 1,5 gigaton aan broeikasgassen zullen uitstoten. Die hoeveelheid staat gelijk aan 3% van de totale wereldwijde uitstoot.

Dit komt doordat het wereldwijde aantal internetgebruikers van 3,5 miljard gestaag groeit, vooral omdat steeds meer mensen in opkomende landen toegang krijgen tot internet. Hierdoor zal hun gezamenlijke CO2-voetafdruk groter worden dan die van de luchtvaartsector, die zijn impact op het milieu geleidelijk aan het beperken is door het gebruik van schonere en efficiëntere motoren.

Elke klik telt mee

Iedereen die online is – dus ook de lezers van dit artikel – draagt elke keer als ze een webpagina openen bij aan de opwarming van de aarde. Je zou denken dat een klik op je muis of toetsenbord om een vriend te mailen niet bijdraagt aan de klimaatverandering, maar bij elk bezoek aan een eenvoudige website verdwijnt er per seconde 20 milligram CO2 in de atmosfeer. Complexere websites met geavanceerde graphics kunnen tot wel 300 milligram per seconde uitstoten.

70 miljoen servers

Naar schatting zijn er nu zo’n 70 miljoen servers in de wereld, waarvan de meeste zijn aangesloten op een gewoon elektriciteitsnet. Daarmee nemen ze 2% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen voor hun rekening. Volgens cijfers van Green House Data verbruiken datacenters alleen al 30 gigawatt – oftewel 30 miljard watt – aan elektriciteit. Genoeg om elk huis in Italië van stroom te voorzien.

Bewust

Kan hier iets aan gedaan worden? Veel grote gebruikers en eigenaren van datacenters zijn zich bewust van de gevolgen voor het milieu. Zo hebben Apple, Facebook, Google en Amazon doelstellingen geformuleerd om het gebruik van hernieuwbare energie voor hun kantoren te verhogen.

Voorbeelden

In 2013 zei Apple dat al zijn datacenters volledig draaien op hernieuwbare energie, waaronder die in Californië, Texas, Ierland en Duitsland. Deze worden nu volledig aangedreven door een combinatie van ingekochte hernieuwbare energie en ter plekke opgewekte stroom.

Google gaf onlangs aan, dat dit jaar zijn datacenters volledig moeten draaien op hernieuwbare energie, terwijl dat in 2015 nog maar 45% was. Het bedrijf zegt voor zijn omvangrijke wereldwijde activiteiten zo veel hernieuwbare energie in te kopen als wordt verbruikt in al zijn datacenters en kantoren. Facebook streeft voor 2018 naar ten minste 50% schone en hernieuwbare energie. Tot slot draait Amazon Web Services – de clouddienst van Amazon – dit jaar voor meer dan 40% op hernieuwbare bronnen.

Meer lezen over klimaatverandering?

Onderwerpen gerelateerd aan dit artikel