Robeco gebruikt cookies om het websitebezoek te analyseren, om informatie via social media te kunnen delen en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Door op akkoord te klikken of verder te gaan op deze site stemt u hiermee in. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

AKKOORD

Door verder te gaan heeft u toestemming gegeven voor het plaatsen en uitlezen van cookies op deze website. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

Beleggingsvisie november 2017

Beleggingsvisie november 2017

06 nov 2017 | Visie1445 views

Wereldwijd vierden beleggers een flink feestje, want vrijwel overal gingen de beurzen in oktober met meerdere procenten omhoog. De Nederlandse AEX-index bijvoorbeeld sloot de maand 3,0% hoger af, en dat is inmiddels een hoger niveau dan voor de financiële crisis in 2007. De Amerikaanse Dow Jones index behaalde dit jaar al meer dan 50 keer (!) een recordstand. Kortom: het kan niet op.

Halvering

In september was al aangekondigd dat de Europese Centrale Bank in oktober meer duidelijkheid zou geven over de afbouw van het lopende stimuleringsprogramma. Het was daarom vooral wachten op de persconferentie van ECB-president Mario Draghi. En omdat er van tevoren al enige informatie op de markt was gekomen, was de bekendmaking zelf geen verrassing meer. Vanaf januari 2018 wordt het bedrag dat aan obligaties wordt opgekocht, gehalveerd naar EUR 30 miljard per maand. Het programma zelf wordt wel verlengd, in ieder geval tot september 2018, of langer indien nodig. En zo kon er weer een gebeurtenis, die de markt substantieel in beweging zou kunnen zetten, worden afgestreept.

Euro lager

De toonaangevende Duitse tienjaarsrente daalde deze maand weer, wat de Europese obligaties ook wind in de rug gaf. De stijging van de euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar lijkt inmiddels tot staan gebracht. Nadat er duidelijkheid was over het toekomstige stimuleringsprogramma van de ECB, daalde de Europese munt scherp ten opzichte van de Amerikaanse dollar. De euro eindigde de maand op EUR 1,16 per dollar, een niveau dat we voor het laatst in de zomer zagen.

Politiek gezien rustig

Zelfs op politiek gebied bleef het afgelopen maand relatief rustig. Hoewel de poging om Catalonië onafhankelijk te maken van Spanje de kop werd ingedrukt, was de impact hiervan op de financiële markten niet al te groot. De show die president Trump maakt van de aanstelling van de nieuwe voorzitter van de Amerikaanse centrale banken, zorgt ook voor weinig opwinding. Naar verwachting wordt de huidige voorzitter Janet Yellen opgevolgd door Jerome Powell, die qua beleid op een lijn ligt met Yellen.

Mooie cijfers, meer aandelen…

Het cijferseizoen is al een aardig eind op weg en zoals het er nu naar uitziet, voldoen de meeste bedrijfsresultaten aan de verwachtingen. De macro-economische cijfers zijn nog steeds goed. Wat ons betreft staan de seinen voor aandelen daarom op groen. In onze beleggingsvisie hebben we het gewicht van aandelen daarom vanaf begin oktober stevig aangezet. We verwachten dat met name Europese en Japanse aandelen het de komende periode goed zullen doen en hebben in deze regio’s het accent gelegd.

… en minder obligaties

Het gewijzigde beleid van de ECB zorgde voor een daling van de Europese rente. We verwachten echter dat o.a. de aanhoudende economische groei er voor gaat zorgen dat de rente uiteindelijk zal oplopen. Het gewicht van staatsobligaties hebben we daarom nog iets verder naar beneden bijgesteld. De categorie high yield-obligaties vinden we vanwege de afgenomen vergoeding voor het risico minder aantrekkelijk. In de categorie obligaties hebben we alleen nog een lichte voorkeur voor obligaties uit opkomende landen, die nog een relatief aantrekkelijke rentevergoeding bieden. De categorie obligaties als geheel geven wij een lager dan gemiddeld gewicht in onze beleggingsvisie.

Onderwerpen gerelateerd aan dit artikel