Robeco gebruikt cookies om het websitebezoek te analyseren, om informatie via social media te kunnen delen en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Door op akkoord te klikken of verder te gaan op deze site stemt u hiermee in. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

AKKOORD

Door verder te gaan heeft u toestemming gegeven voor het plaatsen en uitlezen van cookies op deze website. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

Cultuuroptimisme, disruptie en bullshit

Cultuuroptimisme, disruptie en bullshit

30 nov 2017 | Visie9 views

Alles wat ik nog lees, gaat over de geweldige dingen die technologie voor ons gaat doen. Sommige lezers herinneren zich wellicht nog mijn column over hypochondrie in de zomer van 2016. Sindsdien is dat sentiment radicaal gedraaid van pessimisme naar optimisme.

Arnout van Rijn
Arnout
van Rijn
Chief Investment Officer Azië-Pacific
Disruptie is wellicht geen Nederlands woord, maar u weet ongetwijfeld wat ik bedoel: disruptie van de computerwereld via de Cloud (Amazon en Alibaba), disruptie in de detailhandel (Amazon en Alibaba), disruptie van de media (Youtube en Youku Tudou in China), disruptie van de taxiwereld (Uber en Didi in China), disruptie door elektrische en zelfbestuurde auto’s (Tesla in het westen, alle fabrikanten in China zijn hard aan het werk), disruptie van de bancaire wereld (Bitcoin en blockchain, het leidend bedrijf moet nog geïdentificeerd worden), disruptie door artificiële intelligentie (Nvidia en Baidu in China) en natuurlijk disruptie in de fabriek door robotisering (Japan en Duitsland in de hoofdrol).
Selecteer zelf je beleggingsfondsen
Ontvang beleggingstips van experts
Wij doen de rest
Jouw kijk PLUS onze kennis
ONTDEK ROBECO PLUS
Robeco PLUS
Ontvang €25,- startgeld
Jouw kijk PLUS onze kennis
ONTDEK ROBECO PLUS
Robeco PLUS
Ontvang €25,- startgeld

Alles gaat anders worden

En zo kan ik nog wel even doorgaan. Alles gaat anders worden en dat laat ons nog meer tijd om actief te zijn op Facebook en Instagram (of WeChat in China), een leuke date te zoeken op Tinder (op Momo in China) of lekker spelletjes op onze telefoon te spelen (niemand is groter dan Tencent in China). Brave New World!

Ineens cultuuroptimisme

Er is anno 2017 ineens sprake van groot cultuuroptimisme. De kracht van computers en het internet zullen de wereld verbeteren. Iedereen doet een “start-up” en over het algemeen loopt dat “best lekker”. Mooi om te zien na een lange periode van economisch pessimisme, gebukt onder torenhoge schulden en de kater van de hypothekencrisis. Onze samenleving blijkt de dreun te hebben overleefd en we zien tien jaar later het leven weer van de positieve kant. Dezelfde bewoners van Silicon Valley die miljardairs zijn geworden door disruptie, praten nu zelfs over disruptie van de medische stand en zijn op weg naar het eeuwige leven. Dromers en ras-optimisten zijn het.

Nodig

Optimisme is ook nodig voor een bullmarkt. En optimisme over technologie staat daarin centraal. Beleggers zijn dol op disruptie en de monopolistische posities van de hoofdrolspelers daarin. Tien jaar na het begin van de financiële crisis zitten we in een fase waarin bedrijven die appelleren aan disruptieve trends grandioze koerswinsten maken.

Koersen China verdubbeld

China is dit jaar de beste beurs van Azië vooral omdat de index voor 45% uit technologie- en internet-aandelen bestaat. Die zijn in 2017 meer dan verdubbeld in koers! En beleggers blijven erachteraan lopen, want er is geld genoeg in de wereld. Het aantal nieuwe noteringen dat schermt met de populaire sleutelwoorden, neemt snel toe hier in Hongkong. Hot IPOs en de bullshit-bingo noemen we dat. Plak “tech” achter je bedrijfsnaam en de waarde schiet omhoog. Normaalgesproken is dan de piek nabij.

Doorgroeien tot in de hemel?

Technologiebedrijven worden geprijsd alsof er geen cyclus meer is en ze kunnen doorgroeien tot in de hemel. Zo’n veronderstelling zal verkeerd blijken te zijn en dan is het wachten op een koersval. In de zomer van 2016 was een optimistische visie bijzonder verfrissend. In het najaar van 2017 is enig cynisme wel op zijn plaats.

Deze column is eerder verschenen op DFT.nl

Onderwerpen gerelateerd aan dit artikel