Robeco gebruikt cookies om het websitebezoek te analyseren, om informatie via social media te kunnen delen en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Door op akkoord te klikken of verder te gaan op deze site stemt u hiermee in. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

AKKOORD

Door verder te gaan heeft u toestemming gegeven voor het plaatsen en uitlezen van cookies op deze website. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

Gaat het feest in 2018 gewoon door?

Gaat het feest in 2018 gewoon door?

17 nov 2017 | Visie406 views

De wereldwijde economie laat nog steeds een sterke opleving zien, met de bijbehorende juichstemming op de beurzen. Bij velen leeft inmiddels wel de vraag: “Loopt de aandelenrally op zijn laatste benen of gaat het feest voor beleggers nog een tijdje door?”

Lukas Daalder
Lukas
Daalder
Chief Investment Officer

“We zitten in de verlenging”, stelt Lukas Daalder, CIO Investment Solutions bij Robeco, “maar hoe lang die verlenging in dit geval duurt, laat zich moeilijk voorspellen.” Gezien de staat van de wereldeconomie en de historisch hoge waarderingen op de financiële markten, concludeert Daalder dat we zijn aanbeland in een vergevorderd stadium van de economische cyclus. Het grootste deel van de wedstrijd is dus gespeeld, maar de uitslag is nog ongewis.

Niet het voorgeschreven scenario

“Hoewel een pas op de plaats waarschijnlijk wenselijk is, hebben we de afgelopen jaren duidelijk geleerd dat de financiële markten doorgaans niet het voorgeschreven scenario volgen. Mócht er in de komende jaren een recessie komen, dan verwacht ik dat dit eerder een milde dan een zware recessie zal zijn.”

Leuk om te zien

“Een verlenging kan overigens heel leuk zijn om te zien,” vervolgt Daalder. “De groei houdt nog steeds aan, de winsten verbeteren en bovendien zijn de centrale banken nog geen spelbrekers. Natuurlijk is het schuldniveau te hoog, maar zolang het sentiment goed blijft, kunnen de financiële markten zulke zorgen heel goed negeren.”

Voorlopig geen zorgen

De Amerikaanse economie staat er nog steeds goed voor. De verwachtingen voor 2018 liggen op dit moment op een groei van 2,3%, precies het groeitempo dat we de afgelopen drie jaar ook zagen. Europese beleggers hoeven zich voorlopig ook geen zorgen te maken, omdat het waarschijnlijk nog even duurt voordat de Europese Centrale Bank (ECB) een begin maakt met het van de hand doen van alle door haar opgekochte activa.

Bevestiging

“De gestage daling van de werkloosheid over de hele wereld is ook een bevestiging dat we in een vergevorderd stadium van de economische cyclus zitten”, voegt Daalder toe. “Lage werkloosheid is uiteraard een welkome ontwikkeling, maar historisch gezien is een krappe arbeidsmarkt niet gunstig voor de economische stabiliteit. De lonen gaan onvermijdelijk omhoog en de economie raakt oververhit. Gevolg is dan een toenemende inflatie. Maar zo ver is het nog niet.”

Schuldenberg

Daalder waarschuwt voor de schuldenberg in China, die in de private sector is opgelopen tot meer dan 220% van het BBP – bijna twee keer zo hoog als tien jaar geleden. “Hoewel dat percentage niet ongebruikelijk is in ontwikkelde landen (en vergelijkbaar is met de staatsschuld van bijvoorbeeld Nederland), is het wel hoog in vergelijking met andere opkomende landen zoals India, Indonesië, Mexico en Rusland. China kan dat nog wel enkele jaren volhouden, maar niet langdurig. Door de hoge schuldenlast is de economie kwetsbaar op het moment dat het land te maken krijgt met een tegenvaller.”

Onderwerpen gerelateerd aan dit artikel