Robeco gebruikt cookies om het websitebezoek te analyseren, om informatie via social media te kunnen delen en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Door op akkoord te klikken of verder te gaan op deze site stemt u hiermee in. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

AKKOORD

Door verder te gaan heeft u toestemming gegeven voor het plaatsen en uitlezen van cookies op deze website. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

Prachtig beursjaar, dus tijd om je portefeuille te herschikken

Prachtig beursjaar, dus tijd om je portefeuille te herschikken

02 nov 2017 | Visie304 views

Door de flinke stijging van de beurskoersen is het verstandig om te kijken of je portefeuille nog goed in evenwicht is en deze eventueel te herschikken.

Lukas Daalder
Lukas
Daalder
Chief Investment Officer

In het kort

  • 2017 is mooi jaar voor beleggers, die zich wel deels zorgen maken over mogelijke beursdaling
  • Je winst gedeeltelijk verzilveren is verleidelijk
  • Kijk of je portefeuille nog in balans is

Voor beleggers is 2017 tot nu toe een heel mooi jaar. De MSCI World Index is sinds eind 2016 met 16% gestegen en voor de S&P 500 Index komt die winst op 13%. De Amerikaanse index heeft na 2009 elk jaar met winst afgesloten. In de Verenigde Staten staan de beurskoersen van grote bedrijven gemiddeld meer dan 200% hoger dan ruim acht jaar geleden. Mogelijk storende factoren voor voortzetting van het beursfeestje (Noord-Korea, Trump, Brexit, renteverhoging) zorgen er nu echter voor, dat gevreesd wordt voor een beursdaling, zodat beleggers wachten met instappen of juist winst nemen.

Financiële doelen als beleggingskompas

Beleggers moeten zich niet laten leiden door hun emoties, maar goed bedenken waarom ze begonnen zijn met beleggen. “Als je gaat beleggen, kies je er bewust voor om koersrisico te lopen om uitzicht te krijgen op een rendement dat mogelijk hoger ligt dan dat van een spaarrekening”, zegt Lukas Daalder, chief investment officer bij Robeco Investment Solutions. “In dat opzicht zijn beleggers in 2017 mooi beloond voor het risico dat ze namen. Het is begrijpelijk als ze een deel van de winst willen verzilveren om iets leuks te doen. Maar het is heel wat anders om nu alle beleggingen te verkopen omdat je denkt dat er een correctie aankomt en hoopt dat je straks tegen een lagere koers weer kunt instappen.”

Positie in aandelen uitgebreid

Daalder vertelt dat Robeco Investment Solutions de positie in aandelen onlangs wat heeft uitgebreid: “De waardering van aandelen is hoog, maar dat heeft op korte termijn weinig invloed op de richting van beurskoersen. Oudere beleggers zullen zich herinneren dat Fed-president Alan Greenspan eind 1996 waarschuwde voor hoge waarderingen en overdreven optimisme op de beurs. Wie toen was uitgestapt, had in de vier jaar daarna een verdubbeling van de S&P 500 Index gemist.”

Portefeuille in balans?

“Het kan geen kwaad om met enige regelmaat te kijken of je portefeuille nog goed in balans is”, vertelt Daalder: “Met name in de Verenigde Staten zijn de beurskoersen flink gestegen. Het land vormt bijna 60% van de MSCI World Index, terwijl de Amerikaanse economie slechts een kwart is van de wereldeconomie. Europese en Japanse aandelenkoersen zijn niet immuun voor een correctie, maar met het oog op het verschil in waardering kan het geen kwaad om wat geld uit Amerikaanse aandelen over te hevelen naar deze regio’s. Ook kan je kijken naar de verhouding tussen aandelen en andere beleggingscategorieën in je portefeuille. Kloppen deze verhoudingen nog bij jouw doelen en beleggingshorizon? Tenzij je echt wakker ligt over de mogelijke gevolgen van een beurscorrectie, is het zaak om goed te kijken naar de langere termijn in plaats van je te laten leiden door emoties en je beleggingen te verkopen, omdat je even geen goed gevoel bij de marktontwikkelingen hebt.”

Selecteer zelf je beleggingsfondsen
Ontvang beleggingstips van experts
Wij doen de rest
Jouw kijk PLUS onze kennis
ONTDEK ROBECO PLUS
Robeco PLUS
Ontvang €25,- startgeld
Jouw kijk PLUS onze kennis
ONTDEK ROBECO PLUS
Robeco PLUS
Ontvang €25,- startgeld
Onderwerpen gerelateerd aan dit artikel