Robeco gebruikt cookies om het websitebezoek te analyseren, om informatie via social media te kunnen delen en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Door op akkoord te klikken of verder te gaan op deze site stemt u hiermee in. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

AKKOORD

Door verder te gaan heeft u toestemming gegeven voor het plaatsen en uitlezen van cookies op deze website. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

Brexit-deal: hoe nu verder?

Brexit-deal: hoe nu verder?

20 dec 2017 | Visie241 views

Op 29 maart 2019 stapt Groot-Brittannië uit de EU, maar vóór die tijd moeten met name goede afspraken worden gemaakt over de toekomstige handelsbetrekkingen tussen beide partijen. Dan kan het bedrijfsleven zich goed voorbereiden op de nieuwe situatie.

Léon  Cornelissen
Léon
Cornelissen
Hoofdeconoom bij Robeco

Er is vlak vóór de EU-top van 14 en 15 december een voorlopig akkoord bereikt tussen de Britse premier Theresa May en de EU-onderhandelaars over de drie belangrijkste voorwaarden voor het vertrek van Groot-Brittannië uit de EU.

Premier May stemde in met

  • de erkenning van de rechten van EU-burgers binnen het VK en die van Britse expats,
  • geen harde grens tussen Ierland en Noord-Ierland en
  • de rekening van de 'scheiding’, die naar verwachting rond de EUR 50 miljard zal liggen.

Welke vorm krijgt de handelsrelatie?

Nu de belangrijkste knelpunten uit de weg zijn geruimd, zal de aandacht verschuiven naar de vorm die de handelsrelatie moet krijgen. Daar zijn twee serieuze opties: het Canadese of het Noorse model.

“Het Canadese model heeft vooral betrekking op fysieke handel en niet op diensten, terwijl het VK natuurlijk een diensteneconomie is,” aldus Robeco-hoofdeconoom Léon Cornelissen. “Het grootste voordeel is dat geen vrij verkeer van personen vereist is. Aan de andere kant lijkt dit weer niet te rijmen met een open Ierse grens. Het andere voordeel is dat het VK in het Canadese model niet in een binnenmarkt of een douane-unie zit en dus geen EU-bijdrage verschuldigd is.”

“In het Noorse model blijft het VK lid van de interne markt. Natuurlijk is dat economisch gezien het beste resultaat, aangezien hierdoor de handel met de EU probleemloos blijft verlopen. Het nadeel is dat het VK dan de EU-regels en het vrije verkeer van personen moet accepteren.”

Keuze uit twee kwaden

“Het VK moet kiezen uit twee kwaden”, zegt Cornelissen. “De huidige Britse regering geeft uiteraard de voorkeur aan de Canadese optie, omdat ze dan het vrije verkeer van personen niet hoeven te accepteren en geen financiële bijdrage aan de EU-begroting hoeven te leveren. Maar dit zou de doodsteek voor de Londense City betekenen en zeer schadelijk zijn voor de Britse economie.”

“Het beste model voor zowel de EU als het VK is dat van Noorwegen, maar dit zou betekenen dat het VK in de EU blijft zonder enige zeggenschap en dat er geen sprake is van een echte Brexit. Maar ja, een deal is beter dan geen deal, want dat kan leiden tot een jarenlange recessie.”

Overgangsperiode

“Het ligt voor de hand dat er na 29 maart 2019 een overgangsperiode komt,” stelt Cornelissen. “Het VK wil deze beperkt houden tot twee jaar, maar deskundigen denken dat dit een illusie is. Een probleem is ook dat overgangswetgeving nog door het Britse parlement moet worden geloodst. Daar heeft May slechts een flinterdunne meerderheid. Het is dus twijfelachtig of een dergelijke transitiewet überhaupt mogelijk is,” concludeert Cornelissen.

Wij houden u op de hoogte van verdere ontwikkelingen in het ‘Brexit-dossier’.

Onderwerpen gerelateerd aan dit artikel