Robeco gebruikt cookies om het websitebezoek te analyseren, om informatie via social media te kunnen delen en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Door op akkoord te klikken of verder te gaan op deze site stemt u hiermee in. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

AKKOORD

Door verder te gaan heeft u toestemming gegeven voor het plaatsen en uitlezen van cookies op deze website. Meer informatie en cookie-instellingen aanpassen.

Federal Reserved

Federal Reserved

28 dec 2017 | Beleggen335 views

Onlangs verhoogde de Fed de rente opnieuw met een kwart procent. Maar dat was bijzaak. De renteverhoging was al maanden van tevoren ‘getelefoneerd’. Veel belangrijker was dat de Fed ook in 2018 stug doorgaat met verhogen, terwijl de markt er nog steeds weinig van gelooft. En dat gaat voor spanningen zorgen.

Jeroen  Blokland
Jeroen
Blokland
Fondsmanager Robeco ONE
federal-reserved.jpg

In haar laatste FOMC-vergadering verhoogde Fed-voorzitter Janet Yellen voor de derde keer in 2017 de Fed target rate. Tegelijkertijd presenteerde de Federal Reserve haar nieuwe ‘dot plot’. Daarin zetten de deelnemers aan de FOMC (het orgaan van de Fed dat over het monetaire beleid gaat) voor elk kalenderjaar een stip bij het renteniveau dat zij vinden passen bij de (verwachte) economische omstandigheden. Uit het gemiddelde van al die stippen volgt het aantal renteverhogingen dat de Fed voor ogen heeft. En zoals uit de dot plot hierboven naar voren komt, zijn dat er voor 2018 dus drie.

Robeco ONE - Ontdek je verwachte resultaat

Nóg beter …

Toch geloven beleggers er maar weinig van. Ook na de uitgave van de nieuwe dot plot rekenen beleggers op amper twee renteverhogingen in 2018. Volgens de kenners hangt dit samen met het feit dat de Fed haar raming voor de economische groei verhoogde en die voor de werkloosheidscijfers juist verlaagde, zonder de verwachting voor de inflatie aan te passen. Met andere woorden, het gaat nog beter met de Amerikaanse economie dan gedacht, zonder dat dit tot meer inflatiedruk leidt. Een ideaal scenario om het rustig aan te doen met de rente, is de gedachte.

Gebrek aan geloofwaardigheid

Zelf denk ik dat de geloofwaardigheid, ofwel het gebrek daaraan, van centrale banken ook een rol speelt. De markt ging er de afgelopen jaren steeds van uit, dat de Fed de rente zou verhogen, maar het kwam er in werkelijkheid nooit van. Een beetje leercurve zou kunnen betekenen dat beleggers nu zoiets hebben van ‘het zal wel’.

Helaas vermoed ik dat, hoewel de geloofwaardigheid van centrale banken zeker in het geding is, de markt er dit keer ook naast zit. In 2017 heeft de Fed zich keurig aan de dot plot gehouden en de rente zoals verwacht drie keer verhoogd. Desondanks staat de Fed rente nog maar op 1,5%. Met een verwacht groeicijfer van 2,5% in 2018, een werkloosheidspercentage van 3,9% en een opgeblazen balans van USD 4,5 biljoen, wil Fed de rente bijzonder graag naar minimaal een neutraal niveau tillen. Er is discussie over wat dat neutrale niveau is, maar waarschijnlijk ligt het in de buurt van 2,5%, ofwel vier renteverhogingen verder. Eigenlijk zou de Fed nog meer moeten verhogen, omdat de kans op een inflatieniveau flink boven de gewenste 2% onder zulke economische omstandigheden groter is dan een terugzakkend inflatiecijfer. Vandaar ook dat de Fed nog twee extra renteverhogingen op het oog heeft voor 2019. Dat dat er afgerond eentje meer is dan in de vorige dot plot, daar hoor ik niemand over.

Haviken verdringen duiven

En dan is er nog een ontwikkeling waar ik erg weinig over hoor. En dat is de samenstelling van de FOMC voor volgend jaar. Die is namelijk een stuk ‘hawkisher’ dan nu. Neem de heren Evans en Kashkari van respectievelijk de Chicago Fed en Minneapolis Fed. Beide ‘duiven’ stemden tegen de laatste renteverhoging (het werd 7-2), maar bevinden zich volgend jaar niet meer onder de FOMC-stemmers. Ze worden ingeruild door haviken uit San Francisco en Cleveland. De samenstelling van de FOMC wordt dus een stuk minder accommoderend. Overigens wel met de kanttekening dat er nog een aantal openstaande vacatures zijn.

Markt iets te relaxed

Kortom, de markt lijkt iets te relaxed over het door de Fed te volgen rentepad. Wanneer duidelijk wordt dat de Fed ook in 2018 drie keer verhoogt (en misschien zelfs meer), moeten beleggers hun visie bijstellen met stijgende rentes als gevolg. Tel daarbij op, dat de Fed de balans in een steeds rapper tempo afbouwt en je kunt je zo een redelijk spannend jaartje voor obligaties voorstellen.

Onderwerpen gerelateerd aan dit artikel